1. Ketchup
2. Mozzarella
Igencsak meglepő, de amozzarellasem igényel feltétlenül hűtést. Ebben a nagy melegben mi is azt ajánljuk, hogy inkább hűtőben tárold a sajtot, ha viszont fogyasztás előtt egy nappal kiveszed a jégről, és szobahőmérsékleten a saját levében hagyod, nem fog megsavanyodni és megromlani, csak jóval krémesebb és puhább lesz.
3. Csonthéjas gyümölcsök
Őszibarack, sárgabarack, szilva, nektarin, ringló - ezek a gyümölcsök sokkal finomabbak és érettebbek lesznek akkor, ha vásárlás után nem kerülnek a hűtőbe.
4. Majonéz
A ketchuphoz hasonlóan a majonéz is simán eláll a polcon, hűtés nélkül. Fontos, hogy ez csak a bolti majonézre vonatkozik, valamint arra is kell figyelni, hogy a flakon szájára és/vagy a majonézes üvegbe ne kerüljenek ételdarabok, és ne is együnk bele közvetlenül, akkor ugyanis gyorsan megromolhat!
5. Csokoládé
Néhány háztartásban még a csokit is szokás hűtőben tartani azért, hogy minél tovább elálljon. Sajnos azonban a hűtőben tárolt csoki nemhogy nem marad friss, ízre és állagra sem lesz már olyan, mint volt, valamint az aromák is eltűnnek belőle alacsony hőmérsékleten.
6. Paradicsom
Na ha valaminek, akkor aparadicsomnakkifejezetten rosszat tesz a hűtés. A konyhában szobahőmérsékleten tárolva a paradicsomHETEKIGképes friss maradni, ráadásul ízesebb is lesz, és nem kásásodik meg úgy, mintha a hűtőben fagyoskodna.
7. Mogyorókrém
Soha! A mogyorókrémben lévő alapanyagok hideg hatására szétválnak, a krémes massza darabos lesz, színe pedig kiszürkül, elfehéredik. Közel sem lesz már olyan ínycsiklandó!
8. Lágy, nemespenészes sajtok
A hosszú időn át érlelt sajtokat bár valóban hűvös sötét helyen tárolják az előállítás során, a csupán 4-5 °C-os hideg ezeknek az ételeknek sem tesz jót. Az olyan sajtokat, mint például a camembert, nyugodtan tárolhatod egy hűvösebb kamrában vagy spájzban, felvágás után viszont már ajánlott hűtőbe tenni ( a sajt miután már nincs teljesen lefedve keményebb kérgével, könnyebben romlik). A mozzarellához hasonlóan a lágy sajtokat is nyugodtan melegítheted néhány órán keresztül szobahőmérsékleten még az előtt, hogy elfogyasztanád.
9. Vaj
Mindenki tudja, mennyire idegesítő, ha elfelejtjük időben kivenni a vajat a hűtőből, és evés előtt még legalább 10 percet kell várni addig, amíg nem is puha, éppen csak kenhető lesz. Jó hír, a vaj egyáltalán nem igényli a hűtőt, szerezz neki egy kedves kis üveg vagy porcelán tányért, és a konyha egyik árnyékosabb részében hagyd, hogy mindig puha és kenhető legyen. Úgy a legjobb!
10. Tojás
Hiába áll el hűtőben akár két hónapig is, aséfekegyáltalán nem szeretik a hidegben tárolni a tojást, sokkal inkább hívei a szobahőmérsékleten való tartásnak. Jó tanács: a konyhapulton tárolt tojás bár finomabb, hamarabb meg is romlik, így másfél-két hétnél tovább nem érdemes őket tartogatni.
Ez is érdekelhet:
Ezeket olvastad már?
Meddig fogyasztható valójában a tej? Te jól tárolod? Most kiderül!
Könnyen megromlik, és sokszor elfeledkezünk róla, hogy felbontva áll a hűtőben a tejesdoboz: megmutatjuk, hogyan tárold helyesen, hogy ne savanyodjon meg a tejed.
Országh KittiÍgy kell hűteni, fagyasztani és tárolni az ételeket a Nébih...
Fogyaszthatósági idő – Minőségmegőrzési idő – De mi a különbség? A Nébih igazán hasznos információkat tett közzé az élelmiszer-tárolásról.
Nosalty5 idegesítő dolog a konyhában, amit mindenki tapasztalt, aki nem...
Üres tejesdoboz a hűtőben, kekszes zacskó a konyhaszekrényben - téged melyik konyhai trehányság akaszt ki a legjobban?
Fenes Gábrielvia food and wine
Címlap: Getty