Sütve, főzve, sósan és édesen, valamint dekorációként egyaránt az őszi–téli hónapok megunhatatlan kedvence a sütőtök. Lássuk, mi mindent lehet róla tudni még:
1. A töklámpásokat eleinte céklából faragták
Bár a Halloween alkalmából faragott tökök
fogyasztásra nem alkalmas dísztöktökből készülnek, érdekesség, hogy az ír bevándorlók Amerikába is magukkal vitték tradíciójukat, ekkoriban viszont még céklából faragták a lámpást. Végül rájöttek, hogy sütőtökből sokkal egyszerűbb lámpást faragni.
Tudtad? A tököt az Antarktisz kivételével világszerte termesztik.
2. A dísztök nem ehető
A legkülönfélébb színben kapható: zöld, sárga, piros, fehér, kék, színes stb., ráadásul a tökök formái is nagyon eltérőek lehetnek : apró, hosszúkás, kerek, körte alakúak pici és akár olyan nagy is lehet, hogy talicskára kell tenni, hogy megmozdítsuk. De nem minden tök ehető, sokat csak dísztöknek termesztenek.
3. Van olyan tökfajta, ami viszont szőrőstől-bőrőstől elfogyasztható
A
sütőtök szinte minden része
elfogyasztható: mesés tortákban, süteményekben, kenyérben, levesekben, előételekben, főételekben, italokban.
4. A sütőtök virága is ehető!
A cukkinivirágokhoz hasonlóan a sütőtökvirágok is kiválóak töltve, rántva és sütve. A magok szárítva vagy pirított változatban is fogyaszthatóak. A Hokkiado tök teljes egészében ehető.
5. Az Egyesült Államok igazi töktermelő vidék
Az Egyesült Államok töktermésének 80%-a ráadásul egyetlen hónaphoz, októberhez köthető.
6. Óriási divatja lett világszerte
A sütőtökeladások összege 2017-ben meghaladta a 414 millió dollárt. A Nielsen Retail Measurement Services felmérése szerint az emberek inkább friss tököt választanak, de a sütőtökízű termékek is egyre népszerűbbek, beleértve a gabonaféléket, a
kávét és még a kutyaeledeleket is.
7. Rengeteg magja van
Minden töknek körülbelül 500 magja van. 90–120 napig tart a növekedésük, ezért ajánlott május és július között ültetni őket. Magas a vastartalmuk, így a vérszegénységgel küzdőknek remek étel.
Tudtad? A töknek több mint 45 különböző fajtája van.
8. A sütőtök valójában gyümölcs
A
gyümölcsnek a növény azon részét nevezzük, ami magvakat tartalmaz. Tehát a tök határozottan gyümölcs. A sütőtök egyébként azon tökök családjába tartozik, amelybe a görögdinnye is, édes íze ellenére mi mégis zöldségként kezeljük.
9. Minél keményebb, annál tartósabb
Általános szabály, hogy minél keményebb a tök héja, annál tartósabb a termés, ezért száraz, hűvösebb, és jól szellőző helyen sokáig eltartható.
10. Jót tesz az egészségnek
A sütőtökben lévő béta-karotinnak több kutatás szerint is rákmegelőző hatása van. A sütőtökben lévő karotinoidok segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, így bőrvédő hatásuk is van, és segítenek felvenni a harcot a ráncok idő előtti kialakulásával szemben is.
Ez is érdekelhet:
via goodhousekeeping