10 érdekesség, amit nem tudtál a szaloncukorról

Szaloncukor nélkül nincs karácsony. Rengeteg ízben, formában, csomagolásban kapható már a népszerű édesség, amiről most mondunk is pár érdekességet is.

A szaloncukor elődje a fondant-cukor

A szaloncukor őse a fondant-cukor, mely Franciaországból indult útjára már a XVIII. században. A fondant-cukor cukoroldat felfőzésével készült, puha, kikristályosodott massza volt.

Főúri házakban volt fellelhető

A fondant alapú cukorka gyártása az 1800-as évek végén terjedt el hazánkban. A polgári és főúri házak szalonjában kis tálkákban kínálták ezt a fajta édességet az érkező vendégeknek.

Karácsonyfa-állítás és szaloncukor

A karácsonyfa-állítás szokása Németországból érkezett hozzánk, szaloncukorral való feldíszítése azonban nálunk alakult ki.

Nem mindenki engedhette meg magának

Magyarországon az első karácsonyfákat a tehetős családok engedhették meg maguknak, amit eleinte mézeskaláccsal, aszalt gyümölcsökkel, papírból készített díszekkel ékesítettek. Később, a szalonban addig tálkából kínált cukorkát díszként a karácsonyfára helyezték fel.

Paleo szaloncukor

A szaloncukor a karácsony elmaradhatatlan szereplője, amit ezúttal cukor-, glutén- és tejmentesen készítettünk el.

Rumos-marcipános szaloncukor

Roppant egyszerű elkészíteni, bátran ajánlom azok számára is, akik úgyérzik, képtelenek lennének rá vagy nincs hozzá türelmük! A házilag készített szaloncukorral még ...

Zselé szaloncukor

Férjecske elkészítette a marcipán szaloncukrot én pedig ígéretemhez hűen kikísérleteztem a zselés szaloncukor receptjét. Alapvetően nagyon egyszerű, de a negyedik próba után már azt ...

Tudtad? Bár hivatalosan nem tartozik a hungarikumok közé, sehol máshol nem díszítik vele a karácsonyfát, csak nálunk!

Kézzel készültek, nagy szeretettel

Kezdetben a szaloncukrot kézzel készítették, majd a hamburgi cukrászmester, Stühmer Frigyes Magyarország első gőzüzemű csokoládégyárában kezdte el gyártani a szaloncukrot a Gerbeaud cukrászda számára.

A csomagolásra is megfelelő figyelmet fordítottak

A tehetősek neves cukrászdáknak adták le a rendeléseiket, ők választhatták ki az ízt, a mennyiséget, de még a csomagolópapírt is! A kevésbé tehetősek otthon készítették a fára való cukordíszt.

Korabeli szakácskönyvek tele szaloncukor-receptekkel

Kugler Géza 1891-ben megjelent szakácskönyvében már 17-féle szaloncukor-receptet ír le. Volt szalon-ananász czukorka, szalon-pisztácz-czukorka vagy szalon-marasquin-czukorka is.

Nagy visszaesés, majd ismét virágzás

Az első és a második világháború miatt bekövetkezett elszegényedés idején a gyári szaloncukor-termelés jelentősen lecsökkent. A szaloncukor tömegtermelése az ötvenes években indult újra.

Nagyon kedvelt az ünnepi időszakban

Mára 20 csokoládégyár több mint 150-féle szaloncukrot kínál a fogyasztóknak. Kaphatunk a zselésen kívül joghurtos, trüffelkrémes, epres, ír krémlikőrös, tojáslikőrös, mogyorókrémes, kókuszos, mézeskalácsos, mákos, vagy akár narancsos-fahéjast is...

Kilószám visszük haza

Tavaly mintegy 3500 tonna fogyott a legnépszerűbb szezonális termékből, a szaloncukorból, a forgalom értéke pedig 6,5 milliárd forint volt, ráadásul egyre többen vásárolnak minőségi terméket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Spenótos-fetás sajtos masni

Görög ízvilág ihlette ezt a gyors házi sajtos masnit: a kész leveles tésztába spenótos-fetás tölteléket kenhetünk. Itt azonban még nem fogynak el a jó dolgok: a fonatokra plusz reszelt ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezeket a sonkákat ne vedd meg a boltban, mert megbánod

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!