10 érdekes tény a meggyről, amit nem biztos, hogy tudtál

Rétes, lepény, szörp, lekvár és még hosszan sorolhatnánk, mi minden finomságot készíthetünk meggyből. Ismerd meg közelebbről ezt a savanykás és izgalmas gyümölcsöt.

Szereted a meggyet? Ha elolvasod ezt a 10 pontot, még jobban megkedveled majd!

1. Nem vicc: a meggy a rózsafélék családjába tartozik!

A meggy (Prunus cerasus) a rózsafélék családjába tartozó, csonthéjas gyümölcsöt termő bokor vagy fa, amelynek több, mint háromszáz fajtája van.

2. Nem hiszed el, hogy jutott el Európába

A meggy ősidők óta megtalálható Észak-Indiától egészen a Balkán-félszigetig. Állítólag Európába a madarak segítségével jutott!

3. Jót tesz a testnek

A meggy antioxidánsokban igen gazdag, legalább tizenhétféle antioxidáns hatású vegyület van benne. Ezek közül kiemelkedők a gyümölcs bordó színét adó antocianinok, amelyek a flavonoidok csoportjába tartoznak.

4. Sokoldalú gyümölcs

A meggy a friss fogyasztás mellett konzerv-, hűtő- és cukrászipari feldolgozásra egyaránt kitűnő alapanyag.

Nyolctojásos meggyes piskóta

Drága nagymamám mindig ezzel a sütivel kedveskedett nekem, ha vidéken meglátogattuk. Igen, Ő tudta, hogy ez a kedvencem. Én sajnos csak bolti vagy piaci tojásokkal készítem, nála saját ...

5. Tudod, mennyi kalóriát tartalmaz?

A nyers meggy 100 grammjának energiatartalma a fajtától függően 45–50 kcal, amelyet 11-12 gramm szénhidrát, 0,8–1 gramm fehérje és 1,6–4,2 gramm élelmi rost ad.

6. Ettől savanyú a meggy

A megy a magas savtartalmának köszönheti érdekes, savanykás ízét.

Tökéletes meggyleves

Egy könnyen és gyorsan elkészülő tavaszi-nyári leves, amit pár hozzávalóból az asztalra varázsolhatunk. Készíthető friss meggyből, ahogy befőttből és fagyasztott gyümölcsből is.

7. Igazi vitaminbomba

Vitaminok közül számottevő az A-vitamin-, a karotin-, a B1-, a B2-, a B6-, és a C-vitamin-, továbbá a folsavtartalma, míg az ásványi anyagok közül kiemelendő a kálium-, a vas-, a magnézium-, a cink- és a kalciumtartalma.

8. Komoly kultúrája van

Törökországban, Görögországban, Cipruson és Szerbiában leginkább édességek elkészítéséhez használják a meggyet.

Ezt olvastad már?

RIBIZLI: érik a kedvenc mini piros bogyósunk! Ezért ajánljuk, hogy ribiszkét egyél

9. A nehéz alvásra is megoldás lehet

A meggynek magas a melatonintartalma, így jól jöhet, ha alvásproblémákkal küzdesz.

10. Nem csak lekvárnak jó

Kiváló likőröket is készíthetsz meggyből!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

címlapkép: Getty Images

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...