10 érdekes tény a meggyről, amit nem biztos, hogy tudtál

Rétes, lepény, szörp, lekvár és még hosszan sorolhatnánk, mi minden finomságot készíthetünk meggyből. Ismerd meg közelebbről ezt a savanykás és izgalmas gyümölcsöt.

Szereted a meggyet? Ha elolvasod ezt a 10 pontot, még jobban megkedveled majd!

1. Nem vicc: a meggy a rózsafélék családjába tartozik!

A meggy (Prunus cerasus) a rózsafélék családjába tartozó, csonthéjas gyümölcsöt termő bokor vagy fa, amelynek több, mint háromszáz fajtája van.

2. Nem hiszed el, hogy jutott el Európába

A meggy ősidők óta megtalálható Észak-Indiától egészen a Balkán-félszigetig. Állítólag Európába a madarak segítségével jutott!

3. Jót tesz a testnek

A meggy antioxidánsokban igen gazdag, legalább tizenhétféle antioxidáns hatású vegyület van benne. Ezek közül kiemelkedők a gyümölcs bordó színét adó antocianinok, amelyek a flavonoidok csoportjába tartoznak.

4. Sokoldalú gyümölcs

A meggy a friss fogyasztás mellett konzerv-, hűtő- és cukrászipari feldolgozásra egyaránt kitűnő alapanyag.

Nyolctojásos meggyes piskóta

Drága nagymamám mindig ezzel a sütivel kedveskedett nekem, ha vidéken meglátogattuk. Igen, Ő tudta, hogy ez a kedvencem. Én sajnos csak bolti vagy piaci tojásokkal készítem, nála saját ...

5. Tudod, mennyi kalóriát tartalmaz?

A nyers meggy 100 grammjának energiatartalma a fajtától függően 45–50 kcal, amelyet 11-12 gramm szénhidrát, 0,8–1 gramm fehérje és 1,6–4,2 gramm élelmi rost ad.

6. Ettől savanyú a meggy

A megy a magas savtartalmának köszönheti érdekes, savanykás ízét.

Tökéletes meggyleves

Egy könnyen és gyorsan elkészülő tavaszi-nyári leves, amit pár hozzávalóból az asztalra varázsolhatunk. Készíthető friss meggyből, ahogy befőttből és fagyasztott gyümölcsből is.

7. Igazi vitaminbomba

Vitaminok közül számottevő az A-vitamin-, a karotin-, a B1-, a B2-, a B6-, és a C-vitamin-, továbbá a folsavtartalma, míg az ásványi anyagok közül kiemelendő a kálium-, a vas-, a magnézium-, a cink- és a kalciumtartalma.

8. Komoly kultúrája van

Törökországban, Görögországban, Cipruson és Szerbiában leginkább édességek elkészítéséhez használják a meggyet.

Ezt olvastad már?

RIBIZLI: érik a kedvenc mini piros bogyósunk! Ezért ajánljuk, hogy ribiszkét egyél

9. A nehéz alvásra is megoldás lehet

A meggynek magas a melatonintartalma, így jól jöhet, ha alvásproblémákkal küzdesz.

10. Nem csak lekvárnak jó

Kiváló likőröket is készíthetsz meggyből!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

címlapkép: Getty Images

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...