Lejárt már a nagyik ideje, egyre többen ragadnak fakanalat. Ideje, hogy inkább mi süssünk nekik. Így teszek én is, a főzés után a sütés lett a hobbim. A heti egy sütés általában megvan, ha még csak egy muffin is az. Elgondolkozva, egy csomó dolgot megtanultam sütés közben.
A desszert egy fokkal (ha nem kettővel) nehezebb műfaj, mint a főzés. Itt ugyanis nem lehet játszani az arányokkal.Egy süteménynél a legapróbb változtatás is drasztikus eredményhez tud vezetni. Odafigyelés és egy jó recept, ami a legfontosabb. Higgyetek nekem!
1. Recept a szentírás
A sütés egy tudomány - ezért is fontos a recept. Ha valamire kér a recept, akkor azt érdemes úgy csinálni. Itt nincs olyan, hogy "a biztonság kedvéért" vagy "én édesebben szeretem".
Sajna, én is belefutottam már néhány olyan receptbe, ami után álltam a konyhában a szétesett pite fölött, hogy "de hát én csak a receptet követtem".
2. JÓ RECEPTET!
Ha kezdő sütimester vagy, érdemes olyan recepteket választanod, ami hiteles forrásból van. Vagyis egy olyan recept, ami egy BBQ-könyvből jön, nem biztos, hogy jó lesz. Ha neten olvasgatsz érdemes kommenteket böngészni. Előfordult már, hogy életmentő volt.
3. Precizitás
Lehet, hogy szemmel jól mérsz, de a digitális mérleg ma már egy fokkal pontosabban. Így nem érdemes kihagyni őt a buliból!
4. Szuperhős konyhai eszközök
Egy jó robotgép, műanyag spatula, habverő, hőmérő - mind olyan eszközök, amik nélkül ma már bele sem vágnék a sütésbe.
5. Ácsi!
A sütésnek nem lehet csak úgy nekiállni. Időben ki kell venni hozzá a hűtőből a dolgokat, amíg kicsit felmelegszenek, addig bőven áttudod nézni a receptet is.A puha vaj például sokkal gyorsabban elegyedik a cukorral, nem tudod túlgyúrni a tésztát - persze, ha a recept azt mondja, hogy hideg alapanyaggal dolgozz, érdemes úgy tenned.
6. a - ta - ita - Szita
Ez egy olyan dolog, amit sokan elfelejtenek, de tapasztalatom szerint sokkal jobb eredmények születnek, ha átszitálod a száraz alapanyagokat. Nem lesznek csomók a lisztben vagy a porcukorban, jobban összetud állni a tészta. Ha folyékony alapanyagokhoz kevered, akkor érdemes három részletben beleszitálnod.
7. Vegyél egy mély levegőt
Rend a lelke mindennek, na meg a nyugalom. Sütés közben érdemes nem elveszíteni a fejed - akkor borítékolt a katasztrófa. Érdemes rászánni az időt, még ha csak egy muffinról van is szó.
8. Ismerd a sütőd.
Az én sütőm olyan régi, hogy még hőfokszabályzó sincs rajta. De az idők során úgy összebratyiztunk, hogy már pontosan tudom, hogy mikor hány fokos és, hogy mikor kell beraknom - kivennem a sütit.
9. Van ez így...
Ha nem sikerül, nincs semmi baj. Az íze azért még jó lett, nem? A csúnya süti is süti. Majd legközelebb.
10. Hátrébb az agarakkal!
Akármilyen jól is sikerült, vagy alig várjuk, hogy megkóstolhassuk, érdemes várni vele egy keveset. Megspórolhatunk: nyelvleégetést, hasfájást.
JÓ SÜTÉST MINDENKINEK!
Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?
Elronthatatlan és ellenállhatatlan cseresznyés tejpite
(via deliciousmagazine)