10 dolog, amit sütikészítés közben tanultam

Strapabíró tippek azoknak, akik tervezik, hogy elkezdenek sütni.

Lejárt már a nagyik ideje, egyre többen ragadnak fakanalat. Ideje, hogy inkább mi süssünk nekik. Így teszek én is, a főzés után a sütés lett a hobbim. A heti egy sütés általában megvan, ha még csak egy muffin is az. Elgondolkozva, egy csomó dolgot megtanultam sütés közben.

A desszert egy fokkal (ha nem kettővel) nehezebb műfaj, mint a főzés. Itt ugyanis nem lehet játszani az arányokkal.Egy süteménynél a legapróbb változtatás is drasztikus eredményhez tud vezetni. Odafigyelés és egy jó recept, ami a legfontosabb. Higgyetek nekem!

1. Recept a szentírás

A sütés egy tudomány - ezért is fontos a recept. Ha valamire kér a recept, akkor azt érdemes úgy csinálni. Itt nincs olyan, hogy "a biztonság kedvéért" vagy "én édesebben szeretem".

Sajna, én is belefutottam már néhány olyan receptbe, ami után álltam a konyhában a szétesett pite fölött, hogy "de hát én csak a receptet követtem".

2. JÓ RECEPTET!

Ha kezdő sütimester vagy, érdemes olyan recepteket választanod, ami hiteles forrásból van. Vagyis egy olyan recept, ami egy BBQ-könyvből jön, nem biztos, hogy jó lesz. Ha neten olvasgatsz érdemes kommenteket böngészni. Előfordult már, hogy életmentő volt.

3. Precizitás

Lehet, hogy szemmel jól mérsz, de a digitális mérleg ma már egy fokkal pontosabban. Így nem érdemes kihagyni őt a buliból!

4. Szuperhős konyhai eszközök

Egy jó robotgép, műanyag spatula, habverő, hőmérő - mind olyan eszközök, amik nélkül ma már bele sem vágnék a sütésbe.

5. Ácsi!

A sütésnek nem lehet csak úgy nekiállni. Időben ki kell venni hozzá a hűtőből a dolgokat, amíg kicsit felmelegszenek, addig bőven áttudod nézni a receptet is.A puha vaj például sokkal gyorsabban elegyedik a cukorral, nem tudod túlgyúrni a tésztát - persze, ha a recept azt mondja, hogy hideg alapanyaggal dolgozz, érdemes úgy tenned.

6. a - ta - ita - Szita

Ez egy olyan dolog, amit sokan elfelejtenek, de tapasztalatom szerint sokkal jobb eredmények születnek, ha átszitálod a száraz alapanyagokat. Nem lesznek csomók a lisztben vagy a porcukorban, jobban összetud állni a tészta. Ha folyékony alapanyagokhoz kevered, akkor érdemes három részletben beleszitálnod.

7. Vegyél egy mély levegőt

Rend a lelke mindennek, na meg a nyugalom. Sütés közben érdemes nem elveszíteni a fejed - akkor borítékolt a katasztrófa. Érdemes rászánni az időt, még ha csak egy muffinról van is szó.

8. Ismerd a sütőd.

Az én sütőm olyan régi, hogy még hőfokszabályzó sincs rajta. De az idők során úgy összebratyiztunk, hogy már pontosan tudom, hogy mikor hány fokos és, hogy mikor kell beraknom - kivennem a sütit.

9. Van ez így...

Ha nem sikerül, nincs semmi baj. Az íze azért még jó lett, nem? A csúnya süti is süti. Majd legközelebb.

10. Hátrébb az agarakkal!

Akármilyen jól is sikerült, vagy alig várjuk, hogy megkóstolhassuk, érdemes várni vele egy keveset. Megspórolhatunk: nyelvleégetést, hasfájást.

JÓ SÜTÉST MINDENKINEK!

Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Elronthatatlan és ellenállhatatlan cseresznyés tejpite

(via deliciousmagazine)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...