10 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a fahéjról, erről a különleges fűszerről

Fahéj nélkül nincs téli szezon, nemhogy karácsony. Különleges, fűszeres illata pillanatok alatt belengi a lakást, különlegessé teszi a teád vagy épp a süteményed.

Fahéj illata lengi át az őszi-téli szezont? Hoztunk pár érdekességet erről a különleges fűszerről.

Imádjuk, az őszi-téli időszakban a konyhánk állandó tartozékává válik, mégis keveset tudunk erről a fűszerről. Ismerd meg közelebbről a fahéjat!

1. A fahéjat a fahéjfa kérgéből állítják elő, ami akár 18 méter magasra is megnőhet.

2. A fahéj az egyik legrégebbi fűszer. Már a Bilbiában is említésre került, és az ókori Egyiptomban is előszeretettel használták. Nemcsak fűszerként, de gyógyítási célból is, ráadásul értékesebbnek tartották, mint az aranyat.

3. A kínai orvoslásban is jó ideje használják megfázásra, hányingerre, hasmenésre és a menstruációs görcsök enyhítésére is.

4. A fahéj nagyon egészséges, tele van rosttal, magas a kalcium tartalma, sok benne a vas és a magnézium, mindezek mellett pedig még segít a vércukorszint szabályozásában is.

Fahéjas csiga

Ez a fahéjas csiga szabad tűzön készült vasserpenyőben, de természetesen sütőben is prímán elkészíthető, sőt! És a hozzávalókból látszik, hogy semmi extra nem kell hozzá.

Almás-fahéjas gofri

Kipróbáltam 2 almás gofri receptet is, de nekem mindkettő beleragadt a sütőbe, úgyhogy kikísérleteztem a sajátomat. Ezekkel az arányokkal nekem jól sikerült.

5. A fahéj állítólag hasznos az olyan degeneratív agyi rendellenességek elleni küzdelemben, mint az Alzheimer-kór. Aktivál olyan fehérjéket, amelyek segítenek megállítani a sejtek károsodását.

6. A fahéjból kivont olajat, az eugenolt helyi érzéstelenítőként és fertőtlenítőként használták a fogorvosok.

7. Kumarint tartalmaz, aminek egészségkárosító hatása bizonyított: nagyobb mennyiségben károsítja a májat, súlyosabb esetben májgyulladáshoz vezet, és sárgaság alakulhat ki. Szóval csak mértékkel fogyasszuk!

8. Október 4-e a fahéjas csiga nemzeti napja Svédországban. A fahéjas csiga svéd „találmány”, ami az 1950-es években söpört végig az Egyesült Államokban. A termék megjelenése valójában az 1920-as évekre datálódik.

9. A valaha volt legnagyobb fahéjas csiga 118,8 kilót nyomott, amit 2006. február 10-én, Washingtonban készítettek.

10. Megdöbbentő: évente 27 500–35 000 tonna fahéjat állítanak elő világszerte!

Forrásunk volt.

Szerző: Németh Orsi

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...