Hoztunk pár érdekes tényt a nyár és a kora ősz közkedvelt sztárjáról, a paradicsomról. Nemcsak kertekben, de kaspókban, balkonládákban is termeszthető.
Nézzünk pár érdekes tényt erről a piros, zamatos, lédús zöldségről, vagyis gyümölcsről:
1. Az észak-amerikaiak az 1800 évekig féltek paradicsomot enni,
mérgezőnek gondolták.
2. A paradicsom likopinban gazdag, amely fontos a férfiak prosztatamirigyének egészsége szempontjából.
3. Először az 1500-as évek közepén bukkant fel Európában.
4. A paradicsom botanikai szempontból gyümölcs. De hogy
zöldség vagy gyümölcs-e, ezzel kapcsolatban a vita nem új keletű: az 1890-es évek után merült fel, amikor az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága adózási szempontból zöldségnek titulálta a paradicsomot, így tudta vámmal sújtani. A legújabb álláspont szerint gyümölcs a növény ehető része, amely magokat tartalmaz, a zöldség része pedig szár, levél és gyökér. Mindentől függetlenül
a zöldségek családjába sorolják.5. Több mint 10 000 paradicsomfajta létezik, ezek különböző színekben fellelhetőek. Van rózsaszín, lila, fekete, sárga és még fehér paradicsom is.
6. Amerikában a kertek 93 százalékában termesztenek paradicsomot. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden kertész egyben paradicsomtermesztő is.
7. A paradicsom neve a latin Lycopersicon lycopersicum-ból származik, amely fordításban „farkas őszibarackot" jelent.
8. Évente 60 millió tonnával a paradicsom a világ legnépszerűbb zöldsége, amelyet a banán, az alma, a narancs és a görögdinnye követ.
9. A
La Tomatina Fesztivál egy spanyolországi fesztivál. Az emberek évente 150 000 paradicsomot dobálnak egymásra augusztusban, a világ legnagyobb paradicsomharca során.
10. A paradicsom termését reggel érdemes szüretelni, amikor a nap még nem melegítette fel őket, mert így a hűtőszekrényben hosszabb ideig eltarthatók.
Ez is érdekelhet:
via quickcrop, onehundreddollarsamonth