10 dolog, amit nem biztos, hogy tudsz a nyár(utó) sztárjáról, a PARADICSOMRÓL

A paradicsom rendkívül népszerű a háztartásokban. Nem csoda, nyár közepétől egészen szeptember végéig folyamatosan ontja a termését. Te mindent tudsz róla?

Hoztunk pár érdekes tényt a nyár és a kora ősz közkedvelt sztárjáról, a paradicsomról. Nemcsak kertekben, de kaspókban, balkonládákban is termeszthető.
Nézzünk pár érdekes tényt erről a piros, zamatos, lédús zöldségről, vagyis gyümölcsről:
1. Az észak-amerikaiak az 1800 évekig féltek paradicsomot enni, mérgezőnek gondolták.
2. A paradicsom likopinban gazdag, amely fontos a férfiak prosztatamirigyének egészsége szempontjából.
3. Először az 1500-as évek közepén bukkant fel Európában.
4. A paradicsom botanikai szempontból gyümölcs. De hogy zöldség vagy gyümölcs-e, ezzel kapcsolatban a vita nem új keletű: az 1890-es évek után merült fel, amikor az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága adózási szempontból zöldségnek titulálta a paradicsomot, így tudta vámmal sújtani. A legújabb álláspont szerint gyümölcs a növény ehető része, amely magokat tartalmaz, a zöldség része pedig szár, levél és gyökér. Mindentől függetlenül a zöldségek családjába sorolják.
5. Több mint 10 000 paradicsomfajta létezik, ezek különböző színekben fellelhetőek. Van rózsaszín, lila, fekete, sárga és még fehér paradicsom is.
6. Amerikában a kertek 93 százalékában termesztenek paradicsomot. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden kertész egyben paradicsomtermesztő is.
7. A paradicsom neve a latin Lycopersicon lycopersicum-ból származik, amely fordításban „farkas őszibarackot" jelent.
8. Évente 60 millió tonnával a paradicsom a világ legnépszerűbb zöldsége, amelyet a banán, az alma, a narancs és a görögdinnye követ.
9. A La Tomatina Fesztivál egy spanyolországi fesztivál. Az emberek évente 150 000 paradicsomot dobálnak egymásra augusztusban, a világ legnagyobb paradicsomharca során.
10. A paradicsom termését reggel érdemes szüretelni, amikor a nap még nem melegítette fel őket, mert így a hűtőszekrényben hosszabb ideig eltarthatók.
Ez is érdekelhet:

via quickcrop, onehundreddollarsamonth

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek