10 dolog, amit nem biztos, hogy tudsz a nyár(utó) sztárjáról, a PARADICSOMRÓL

A paradicsom rendkívül népszerű a háztartásokban. Nem csoda, nyár közepétől egészen szeptember végéig folyamatosan ontja a termését. Te mindent tudsz róla?

Hoztunk pár érdekes tényt a nyár és a kora ősz közkedvelt sztárjáról, a paradicsomról. Nemcsak kertekben, de kaspókban, balkonládákban is termeszthető.
Nézzünk pár érdekes tényt erről a piros, zamatos, lédús zöldségről, vagyis gyümölcsről:
1. Az észak-amerikaiak az 1800 évekig féltek paradicsomot enni, mérgezőnek gondolták.
2. A paradicsom likopinban gazdag, amely fontos a férfiak prosztatamirigyének egészsége szempontjából.
3. Először az 1500-as évek közepén bukkant fel Európában.
4. A paradicsom botanikai szempontból gyümölcs. De hogy zöldség vagy gyümölcs-e, ezzel kapcsolatban a vita nem új keletű: az 1890-es évek után merült fel, amikor az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága adózási szempontból zöldségnek titulálta a paradicsomot, így tudta vámmal sújtani. A legújabb álláspont szerint gyümölcs a növény ehető része, amely magokat tartalmaz, a zöldség része pedig szár, levél és gyökér. Mindentől függetlenül a zöldségek családjába sorolják.
5. Több mint 10 000 paradicsomfajta létezik, ezek különböző színekben fellelhetőek. Van rózsaszín, lila, fekete, sárga és még fehér paradicsom is.
6. Amerikában a kertek 93 százalékában termesztenek paradicsomot. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden kertész egyben paradicsomtermesztő is.
7. A paradicsom neve a latin Lycopersicon lycopersicum-ból származik, amely fordításban „farkas őszibarackot" jelent.
8. Évente 60 millió tonnával a paradicsom a világ legnépszerűbb zöldsége, amelyet a banán, az alma, a narancs és a görögdinnye követ.
9. A La Tomatina Fesztivál egy spanyolországi fesztivál. Az emberek évente 150 000 paradicsomot dobálnak egymásra augusztusban, a világ legnagyobb paradicsomharca során.
10. A paradicsom termését reggel érdemes szüretelni, amikor a nap még nem melegítette fel őket, mert így a hűtőszekrényben hosszabb ideig eltarthatók.
Ez is érdekelhet:

via quickcrop, onehundreddollarsamonth

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...