10 aranyszabály, amit minden borimádónak ismernie kell! - Ne kövess el hibákat, ha jól akarod inni ezt a nemes italt

A halhoz vörösbort kínálni vagy dobozból inni a fehérbort? Ezek, és még jó pár dolog tilos, ha igazán szereted a bort - 10 borszabály következik!

Sokat gondolkozom a borokon. Természetesen csak azért, mert azt hiszem kevesebbet kéne innom… Egyetemista éveimet 300 forintos borok között töltöttem, és mostanában kezdek csak rájönni, hogy eddig nem tiszteltem eléggé ezt a nemes italt.

10 szabály, amit sokan ignorálnak borfogyasztás közben - Te ne tedd!

1.Ne tegyél jeget a borba!

Ezt a szabályt tegnap megszegtem, mert azonnal akartam egy hűsítő pohár bort. Nem baj ha le szeretnéd hűteni a bort, némelyik ugyanis kifejezetten hidegen az igazi, de ne jégkockával csináld! Tedd a hűtőbe, vagy a gyorsabb eredményért a fagyasztóba!

2. Rózsaszínűt csak nyáron igyál!

via GIPHY

Ez egy olyan szabály mint az, hogy túrázáshoz ne vegyél fel fehér nadrágot. A rosé a nyárhoz, a napfényhez tartozik. Bár a hűsítő rosé szezonból lassan kicsúszunk, de amint leesnek a levelek, majd az első hó, tényleg a vöröseké lesz a terep.

3. A bornak üvegben a helye!

Igen, ittam már műanyagpalackból tablettás szőlőlevet, és igen, néha elcsábultam egy-egy kartondobozból csapolható bor felé. De az igazi és igazán jó bor palackba van zárva, mint egy minden gondot megoldó, varázslatos Dzsinn.

via GIPHY

4. A vörösbort ne hűtsd le!

Néhány vörösbornak jót tesz, ha hűvösen fogyasztod. Nem „hűtő hidegen” inkább amolyan „pince-hőmérsékletűn”. Ha nincsen pincéd, akkor tartsd száraz, hűvös helyen - mondjuk a kamrában eldugva az ásványvizek mögött!

via GIPHY

5. Minden borhoz van pohár!

Nem véletlenül találnak ki különböző üvegtermékeket. Egy olasz terasz emlékét ébreszti bennem az, ha a kedvenc rosé fröccsömet az erkélyen csodaszép borospohárból iszom. Szép pohárból jobban csúszik. Plusz, amikor tudod, melyik borhoz milyen pohár kell, azt a látszatot kelted, mintha értenél valamelyest a borokhoz.

via GIPHY

6. Ne keverd a bort!

Hivatalosan nem szabad olyan pórias dolgokat locsolni a borhoz, mint például a kóla, de mindig is lesznek olyanok, akik odáig vannak a VBK-ért. Leírom azért hátha valaki nem tudja, ez a mozaikszó a vörösboros kólát takarja. Én a fröccsre esküszöm! Fele-fele arányban egy jó kis száraz fehér bor + szóda, mindig jobb kedvre derít.

via GIPHY

7. A fehér bort le kell hűteni!

Ne hűtsd jéghidegre, de hűvösebb kell legyen, mint a vörösbor. Tényleg ne hűtsd le nagyon, mert akkor nem érzed a gyümölcsös ízeket.

via GIPHY

8. Halhoz ne vöröset igyál!

Fehér bort se igyál steakhez. Vannak ételek, amikhez konkrét borok tatoznak. Ne keverd ezeket, mert nem lesz tökéletes a gasztro-élmény.

9. Pezsgő mindenkor!

Ünnepléshez, szomorkodáshoz és mindenféle ételhez tökéletesen passzol egy pohár vagy egy üveg gyöngyözve habzó pezsgő. Ha csaj vagy, akkor a piszkos kis martinin túl a legelegánsabb pia, amit kérhetsz a bárban, az egy pohár pezsgő, lehetőleg egy belepottyantott eperrel.

via GIPHY

10. Ne a csomagolás alapján válassz!

Én úgy szoktam. Bevallom. Sokszor egy igényesen elkészített, gyönyörű grafikával ellátott címke mögött igazi kincs rejlik. Persze ha igazán profin szeretnél választani, keress rá inkább a neten vagy lapozz fel egy boros könyvet, esetleg menj el egy borász tanfolyamra.

Tudom, amikor egyedül vagy otthon, senkit nem érdekel, ha jéggel iszod a vörösbort, vagy kólával a fehérbort. Én csak rávilágítottam, hogyan illene bort fogyasztani. Ha nem akarod, ne tartsd be a szabályokat! Nem mondom el senkinek, de te se mondd el, hogy én továbbra is tuti, hogy hűtőben fogom tartani a fehérbort. Éljen az ivás, éljen Janka néni és a bor:

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

(viaKITCHN)

GasztroBigyó: szilikon gofrisütőforma - képes lekörözni elektromos társát? Leteszteltük!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...