Sokat gondolkozom a borokon. Természetesen csak azért, mert azt hiszem kevesebbet kéne innom… Egyetemista éveimet 300 forintos borok között töltöttem, és mostanában kezdek csak rájönni, hogy eddig nem tiszteltem eléggé ezt a nemes italt.
10 szabály, amit sokan ignorálnak borfogyasztás közben - Te ne tedd!
1.Ne tegyél jeget a borba!
Ezt a szabályt tegnap megszegtem, mert azonnal akartam egy hűsítő pohár bort. Nem baj ha le szeretnéd hűteni a bort, némelyik ugyanis kifejezetten hidegen az igazi, de ne jégkockával csináld! Tedd a hűtőbe, vagy a gyorsabb eredményért a fagyasztóba!
2. Rózsaszínűt csak nyáron igyál!
Ez egy olyan szabály mint az, hogy túrázáshoz ne vegyél fel fehér nadrágot. A rosé a nyárhoz, a napfényhez tartozik. Bár a hűsítő rosé szezonból lassan kicsúszunk, de amint leesnek a levelek, majd az első hó, tényleg a vöröseké lesz a terep.
3. A bornak üvegben a helye!
Igen, ittam már műanyagpalackból tablettás szőlőlevet, és igen, néha elcsábultam egy-egy kartondobozból csapolható bor felé. De az igazi és igazán jó bor palackba van zárva, mint egy minden gondot megoldó, varázslatos Dzsinn.
4. A vörösbort ne hűtsd le!
Néhány vörösbornak jót tesz, ha hűvösen fogyasztod. Nem „hűtő hidegen” inkább amolyan „pince-hőmérsékletűn”. Ha nincsen pincéd, akkor tartsd száraz, hűvös helyen - mondjuk a kamrában eldugva az ásványvizek mögött!
5. Minden borhoz van pohár!
Nem véletlenül találnak ki különböző üvegtermékeket. Egy olasz terasz emlékét ébreszti bennem az, ha a kedvenc rosé fröccsömet az erkélyen csodaszép borospohárból iszom. Szép pohárból jobban csúszik. Plusz, amikor tudod, melyik borhoz milyen pohár kell, azt a látszatot kelted, mintha értenél valamelyest a borokhoz.
6. Ne keverd a bort!
Hivatalosan nem szabad olyan pórias dolgokat locsolni a borhoz, mint például a kóla, de mindig is lesznek olyanok, akik odáig vannak a VBK-ért. Leírom azért hátha valaki nem tudja, ez a mozaikszó a vörösboros kólát takarja. Én a fröccsre esküszöm! Fele-fele arányban egy jó kis száraz fehér bor + szóda, mindig jobb kedvre derít.
7. A fehér bort le kell hűteni!
Ne hűtsd jéghidegre, de hűvösebb kell legyen, mint a vörösbor. Tényleg ne hűtsd le nagyon, mert akkor nem érzed a gyümölcsös ízeket.
8. Halhoz ne vöröset igyál!
Fehér bort se igyál steakhez. Vannak ételek, amikhez konkrét borok tatoznak. Ne keverd ezeket, mert nem lesz tökéletes a gasztro-élmény.
9. Pezsgő mindenkor!
Ünnepléshez, szomorkodáshoz és mindenféle ételhez tökéletesen passzol egy pohár vagy egy üveg gyöngyözve habzó pezsgő. Ha csaj vagy, akkor a piszkos kis martinin túl a legelegánsabb pia, amit kérhetsz a bárban, az egy pohár pezsgő, lehetőleg egy belepottyantott eperrel.
10. Ne a csomagolás alapján válassz!
Én úgy szoktam. Bevallom. Sokszor egy igényesen elkészített, gyönyörű grafikával ellátott címke mögött igazi kincs rejlik. Persze ha igazán profin szeretnél választani, keress rá inkább a neten vagy lapozz fel egy boros könyvet, esetleg menj el egy borász tanfolyamra.
Tudom, amikor egyedül vagy otthon, senkit nem érdekel, ha jéggel iszod a vörösbort, vagy kólával a fehérbort. Én csak rávilágítottam, hogyan illene bort fogyasztani. Ha nem akarod, ne tartsd be a szabályokat! Nem mondom el senkinek, de te se mondd el, hogy én továbbra is tuti, hogy hűtőben fogom tartani a fehérbort. Éljen az ivás, éljen Janka néni és a bor:
És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?
(viaKITCHN)
GasztroBigyó: szilikon gofrisütőforma - képes lekörözni elektromos társát? Leteszteltük!