10 apró trükk, hogy tökéletesre fejleszd az érzékszerveid a konyhában

Ne dőlj be a receptekben megadott sütési paramétereknek, döntsd el te mikor van kész a sütőben a pite! Íme néhány "érzékletes jó tanács", amelyek segítenek neked.

Egy receptbe nem lehet minden egyes tanácsot leírni, amely megkönnyíti a főzés vagy a sütés menetét az étel elkészítője számára. Van pár olyan készség, amit neked kell elsajátítanod és fejlesztened ahhoz, hogy mindig tökéletes legyen az általad elkészített fogás.

Használd az összes érzékszerved a konyhában!

  • Ismerd meg a serpenyőből hallható megfelelő sütés hangját: az egyenletes sistergést. Ha pattogás vagy egyenletlen ritmusú hang hallható, akkor túl magas a hőfok.
  • Gyakorold, hogyan tudsz ¼ teáskanál sót felcsippenteni, ha ennyit ír a recept - tudd és érezd a pontos mennyiséget, tehát boldogulj kanál nélkül is!
  • Figyeld meg a folyadékok főzés hangjait: máshogy hangzik a párolás, a főzés és a forralás.
  • Válassz egy helyet a konyhapolcodon és a hűtődben a leggyakrabban használatos élelmiszereknek, fűszereknek, mint a liszt, olaj, só, bors, paprika vagy vaj, mustár, citrom, hogy ne kelljen keresgélni, egyből megtaláld őket.
  • Szentelj egy délutánt arra, hogy megtanuld,milyen a jó kenyér- és sütitészta. Kísérletezz, és ujjaidba beég az információ, érezni fogják a tökéletes állagot.
  • Hallgass a sütidre: az a süti, amelyik még sül, apró buborékos hangokat hallat, míg a márkészre sült csendes lesz.
  • Használd a hal készültségi fokának megállapítására egyik kisebb éles késed pengéjét. Szúrd bele a húsba, és óvatosan érintsd az ajkadhoz. Ha kellemesen meleg, mint egy forró zuhany, akkor jó, ha csak simán meleg vagy égetően forró, akkor nem jó.
  • Érintsd meg a keksz vagy aprósüti tetejét, hogy eldönthesd, elkészült-e: roppanósnak, nem puhának kell lennie.
  • A fokhagyma könnyen odaég, ezért használd a szaglásod és a látásod, amikor pirítod a fokhagymát, ne hagyatkozz feltétlenül a receptben leírt sütési időre. Akkor lesz tökéletes, ha aranybarna és illatos, nem sötétbarna és rossz szagú, és ezt nem a serpenyőben eltöltött idő határozza meg, akár tíz másodperc, akár két perc.
  • Keverd a salátát a saját kezeddel, hogy érezd, az öntet átjárja mindenhol. Mielőtt bekevernéd a salátát, kézzel tapintsd át a zöld leveleket -amelyik nem elég roppanós, friss, azt szelektáld ki. Amelyek csak elájultak a piaci melegben,tedd nedves konyhai papírtörlőbe regenerálódni a hűtőbe, a menthetetlenek a kukába menjenek.

Ezeket olvastad már?

via:nytimes.com

Címlapról ajánljuk

További cikkek