1 egyszerű trükk, és egy csapásra puha és érett lesz a barackod

Hiába van nyár közepe, a zöldségesnél és a boltokban található barackok egy része még igen csak kemény tud lenni vásárláskor. Mutatunk egy trükköt, amivel gyorsan puha lesz!

Késő júniustól augusztusig dübörög a barackszezon. Legyen szó őszibarackról, sárgabarackról vagy nektarinról, a lédús gyümölcsöket sokszor csak keményen, még a rendes érés előtti állapotban tudjuk megvásárolni. A Food and Wine oldala most egy nagyon egyszerű trükköt leplezett le, aminek segítségével még a keményebb barackok is puhák és érettek lesznek rövid idő leforgása alatt.

Mire lesz szükséged?

Egy papírzacskóra!

Furcsának tűnhet, de egy egyszerű papírzacskó csodákra képes, ha a barackról van szó. Zárd el jól a barackokat a zacskóban, majd 24 óra elteltével nézd meg, mennyire értek meg a gyümölcsök. Ha a barack puha, illatos, aranysárga vagy mélyebb pirosas színű és szép kerek, már fogyaszthatod is!

Banánnal még gyorsabb

Ha egy kicsit gyorsítani szeretnéd a puhításos eljárást, azt ajánljuk, hogy a papírzacskóba tégy bele egy banánt is. A lezárt zacskóban a banánból felszabaduló etiléngáz meggyorsítja az érési folyamatot!

A barackokat azután se tedd hűtőbe, ha már kellően puhák és érettek, szobahőmérsékleten még négy-öt napig simán bírják, ilyenkor már a zacskóra sem lesz szükséged.

+1 tipp, hogy ne csak nyáron élvezhesd a friss barack ízét!

Ha túl sok barack maradna a nyakadon, és nem gondolkozol lekvár- vagy pálinkafőzésen, érdemes lefagyasztani néhány darabot későbbre is.

Fagyasztás előtt a barackokat mosd le hideg vízben (de ne áztasd be őket), majd mindegyik aljára vágj egy keresztet. Végy egy tálat tele jéggel és hideg vízzel, és tegyél fel egy vízzel teli edényt forrni. Ezután blansírozunk, a forrásban lévő vízbe beletesszük a barackokat, majd 30-60 másodpercig ott hagyjuk. Ezután jöhet a jeges merítés, majd amikor már a gyümölcsök megfelelően kihűltek, egy kés segítségével könnyen eltávolíthatjuk a héjakat. Vágjuk fel a barackokat, és vegyük ki belőlük a magokat.

Rusztikus sárgabarackos pite

Még mindig rajongok a kelt tésztákért, és a nyári gyümölcsös pitékért. Az alaprecept egy régi kakaós csiga tésztájából van - nem szoktam csinálni, mert ahhoz van jobb receptem. De ...

+1 fagyasztótipp:

A barackokat többféle módon is fagyaszthatjuk, sima vízben és szirupban is (csak ne üvegkonténerben tegyük, az a hideg hatására könnyen szétrepedhet). A cukros szirupot 1/4 arányban érdemes elkészíteni, tehát például egy bögre cukorhoz négy bögre vizet adjunk hozzá a főzésnél, az elegyet pedig hevítsük addig, míg sűrűbb állagú nem lesz, majd fagyasztás előtt hagyjuk teljesen kihűlni. A szirupot öntsük rá a konténerben elhelyezett barackokra, majd tegyük lefedve a fagyasztóba. A barackunk így akár 8 hónappal később is tökéletesen fogyasztható.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

címlap: Getty Images

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...