1 egyszerű trükk, és egy csapásra puha és érett lesz a barackod

Hiába van nyár közepe, a zöldségesnél és a boltokban található barackok egy része még igen csak kemény tud lenni vásárláskor. Mutatunk egy trükköt, amivel gyorsan puha lesz!

Késő júniustól augusztusig dübörög a barackszezon. Legyen szó őszibarackról, sárgabarackról vagy nektarinról, a lédús gyümölcsöket sokszor csak keményen, még a rendes érés előtti állapotban tudjuk megvásárolni. A Food and Wine oldala most egy nagyon egyszerű trükköt leplezett le, aminek segítségével még a keményebb barackok is puhák és érettek lesznek rövid idő leforgása alatt.

Mire lesz szükséged?

Egy papírzacskóra!

Furcsának tűnhet, de egy egyszerű papírzacskó csodákra képes, ha a barackról van szó. Zárd el jól a barackokat a zacskóban, majd 24 óra elteltével nézd meg, mennyire értek meg a gyümölcsök. Ha a barack puha, illatos, aranysárga vagy mélyebb pirosas színű és szép kerek, már fogyaszthatod is!

Banánnal még gyorsabb

Ha egy kicsit gyorsítani szeretnéd a puhításos eljárást, azt ajánljuk, hogy a papírzacskóba tégy bele egy banánt is. A lezárt zacskóban a banánból felszabaduló etiléngáz meggyorsítja az érési folyamatot!

A barackokat azután se tedd hűtőbe, ha már kellően puhák és érettek, szobahőmérsékleten még négy-öt napig simán bírják, ilyenkor már a zacskóra sem lesz szükséged.

+1 tipp, hogy ne csak nyáron élvezhesd a friss barack ízét!

Ha túl sok barack maradna a nyakadon, és nem gondolkozol lekvár- vagy pálinkafőzésen, érdemes lefagyasztani néhány darabot későbbre is.

Fagyasztás előtt a barackokat mosd le hideg vízben (de ne áztasd be őket), majd mindegyik aljára vágj egy keresztet. Végy egy tálat tele jéggel és hideg vízzel, és tegyél fel egy vízzel teli edényt forrni. Ezután blansírozunk, a forrásban lévő vízbe beletesszük a barackokat, majd 30-60 másodpercig ott hagyjuk. Ezután jöhet a jeges merítés, majd amikor már a gyümölcsök megfelelően kihűltek, egy kés segítségével könnyen eltávolíthatjuk a héjakat. Vágjuk fel a barackokat, és vegyük ki belőlük a magokat.

Rusztikus sárgabarackos pite

Még mindig rajongok a kelt tésztákért, és a nyári gyümölcsös pitékért. Az alaprecept egy régi kakaós csiga tésztájából van - nem szoktam csinálni, mert ahhoz van jobb receptem. De ...

+1 fagyasztótipp:

A barackokat többféle módon is fagyaszthatjuk, sima vízben és szirupban is (csak ne üvegkonténerben tegyük, az a hideg hatására könnyen szétrepedhet). A cukros szirupot 1/4 arányban érdemes elkészíteni, tehát például egy bögre cukorhoz négy bögre vizet adjunk hozzá a főzésnél, az elegyet pedig hevítsük addig, míg sűrűbb állagú nem lesz, majd fagyasztás előtt hagyjuk teljesen kihűlni. A szirupot öntsük rá a konténerben elhelyezett barackokra, majd tegyük lefedve a fagyasztóba. A barackunk így akár 8 hónappal később is tökéletesen fogyasztható.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

címlap: Getty Images

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...