Késő júniustól augusztusig dübörög a barackszezon. Legyen szó őszibarackról, sárgabarackról vagy nektarinról, a lédús gyümölcsöket sokszor csak keményen, még a rendes érés előtti állapotban tudjuk megvásárolni. A Food and Wine oldala most egy nagyon egyszerű trükköt leplezett le, aminek segítségével még a keményebb barackok is puhák és érettek lesznek rövid idő leforgása alatt.
Mire lesz szükséged?
Egy papírzacskóra!
Furcsának tűnhet, de egy egyszerű papírzacskó csodákra képes, ha a barackról van szó. Zárd el jól a barackokat a zacskóban, majd 24 óra elteltével nézd meg, mennyire értek meg a gyümölcsök. Ha a barack puha, illatos, aranysárga vagy mélyebb pirosas színű és szép kerek, már fogyaszthatod is!
Banánnal még gyorsabb
Ha egy kicsit gyorsítani szeretnéd a puhításos eljárást, azt ajánljuk, hogy a papírzacskóba tégy bele egy banánt is. A lezárt zacskóban a banánból felszabaduló etiléngáz meggyorsítja az érési folyamatot!
A barackokat azután se tedd hűtőbe, ha már kellően puhák és érettek, szobahőmérsékleten még négy-öt napig simán bírják, ilyenkor már a zacskóra sem lesz szükséged.
+1 tipp, hogy ne csak nyáron élvezhesd a friss barack ízét!
Ha túl sok barack maradna a nyakadon, és nem gondolkozol lekvár- vagy pálinkafőzésen, érdemes lefagyasztani néhány darabot későbbre is.
Fagyasztás előtt a barackokat mosd le hideg vízben (de ne áztasd be őket), majd mindegyik aljára vágj egy keresztet. Végy egy tálat tele jéggel és hideg vízzel, és tegyél fel egy vízzel teli edényt forrni. Ezután blansírozunk, a forrásban lévő vízbe beletesszük a barackokat, majd 30-60 másodpercig ott hagyjuk. Ezután jöhet a jeges merítés, majd amikor már a gyümölcsök megfelelően kihűltek, egy kés segítségével könnyen eltávolíthatjuk a héjakat. Vágjuk fel a barackokat, és vegyük ki belőlük a magokat.
+1 fagyasztótipp:
A barackokat többféle módon is fagyaszthatjuk, sima vízben és szirupban is (csak ne üvegkonténerben tegyük, az a hideg hatására könnyen szétrepedhet). A cukros szirupot 1/4 arányban érdemes elkészíteni, tehát például egy bögre cukorhoz négy bögre vizet adjunk hozzá a főzésnél, az elegyet pedig hevítsük addig, míg sűrűbb állagú nem lesz, majd fagyasztás előtt hagyjuk teljesen kihűlni. A szirupot öntsük rá a konténerben elhelyezett barackokra, majd tegyük lefedve a fagyasztóba. A barackunk így akár 8 hónappal később is tökéletesen fogyasztható.
Ez is érdekelhet:
Ezeket olvastad már?
Ezekben az élelmiszerekben több a C-vitamin, mint gondolnád
A C-vitaminról ezentúl nem csak a citrom és a paprika jut majd eszünkbe!
KesselÉdes és savanyú: ecetes lében eltett gyümölcsök - téli főételek...
Ahogy cukros lében eltesszük a kompótot, éppúgy tartósíthatjuk a gyümölcsöt ecetes vízben, egy még összetettebb ízélményért.
admincímlap: Getty Images