Tészta

Olasz nevén pasta, manapság 300 változata ismert. Két fő fajtája: a pasta secca (durumlisztből, víz hozzáadásával, tojás nélkül készül és szárazan vásárolhatjuk meg) és a pasta fresca ( frissen készül: búzalisztből, tojásból és vízzel gyúrják). Néhány, a hazánkban legkedveltebb tésztaváltozatok közül: spagetti, linguine (lapos vékonymetélt), makaróni (hosszú, üreges csőtészta), buccatini (vastagabb makaróni), fettuccine (3-4 mm-es széles, lapos metélttészta), tagliatelle (fészek formájúra hajtogatott, lapos metélt), pappardelle (legszélesebb lapos metélt), lasagne, cannelloni (nagyon vastag cső, amelyet megtöltenek), penne (rövid csőtészta, ferdére vágott véggel), farfalle (pillangótészta), fusilli (orsótészta), rotelle (keréktészta), rigatoni (vastag, rövid, bordás csőtészta). Néhány jó tanács a tészta főzéséhez: 100 gramm tésztához egy liter vizet, 8 gramm sót használjunk; a tésztafőző fazék jó nagy legyen és magas; lobogó vízbe tegyük a tésztát, és mindvégig forrjon a víz; közben néhányszor keverjük is meg; a főzési idő a tészta méretétől függ, kóstolással döntsük el, hogy jó-e már; al dentére (kívül puhára, belül roppanósra) főzzük; szűrőben csepegtessük le, leöblíteni nem szabad.
Bármikor.
Szobahőmérsékleten, száraz helyen.
fehérjetartalom
13.04 g
zsírtartalom
1.012 g
szénhidráttartalom
74.67 g
víztartalom
9.9 g
Foszfor
189 mg
Magnézium
53 mg
Kalcium
21 mg
Nátrium
6 mg
B6 vitamin
0.142 g
Kolin
15.1 mg
Niacin - B3 vitamin
7.177 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.891 mg
fehérje
13.04 g
Zsír
telített zsírsav
0.277 g
egyszeresen telített zsírsav
0.171 g
többszörösen telített zsírsav
0.564 g
ásványi anyagok
Kalcium
21 mg
Vas
3.3 mg
Magnézium
53 mg
Foszfor
189 mg
Nátrium
6 mg
Cink
1.41 mg
Réz
0.289 mg
Mangán
0.917 mg
Szelén
63.2 µg
szénhidrát
rost
3.2 g
cukor
2.67 g
víz
9.9 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.891 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.4 mg
Niacin - B3 vitamin
7.177 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.431 mg
Folát
237 µg
Folsav
219 µg
Kolin
15.1 mg
Lutein+zeaxantin
18 µg
E vitamin
0.11 mg
K vitamin
0.1 µg
B6 vitamin
0.142 g
Kipróbáltuk a Meki legújabb desszertitalát, és szinte biztos, hogy kóstolói két táborra szakadnak majd, hiszen a szénsavas üdítőn lebegő vaníliafagylalt látványra is igen bizarr.
Balogh LillaEgy új tanulmány érdekes eredményekre jutott az ómega-3 zsírsav, egy bizonyos vitaminféle és a rendszeres mozgás együttes hatását illetően.
Németh OrsiValóban lehet mérgező a cukkini? Egy a fontos: ne együk meg a zöldséget, ha nem olyan az íze vagy az állaga, mint szokott!
Németh OrsiZöldségleves, csirkés főételnek való és egy gyors, de annál finomabb pohárkrém csábít a konyhába, hogy elkészítsd magadnak!
Még a leginkább karbantartott kertekben is megeshet, hogy hangyaboly lepi el a gyepet. Ilyenkor a vegyszeres hangyairtó használata tűnhet a legbiztosabb módszernek, azonban ha szeretnél környezetbarát módon cselekedni, akkor vesd be ezt a hétköznapi fűszert!
Elpislogtuk a márciust, és máris itt vagyunk a tavasz második hónapjában, ami a szebb időn kívül azt is jelenti, hogy nyakunkon a húsvét. Készüljünk az ünnepre pár tojásos ebéd elkészítésével.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Van, aki ecetesen szereti, mások több paprikával, van, aki teljesen kihagyja belőle, és sokan szeretik egy kis paprikával vagy paradicsommal feldobni. Nekünk ez a kedvenc verziónk a ...
Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!