Tahini

A tahini szezámmagból készült krém (innét a magyar megnevezés: szezámpaszta). A keleti konyhák - elsősorban az arab konyha használja ezt az ízesítőt. A 100 g szezámmagot "száraz" serpenyőben, folyamatosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Hagyjuk kihűlni és kávédarálóban megőröljük, majd a "lisztet" turmixgépbe öntjük és 1 gerezd áttört fokhagymával, kevés sóval, 2 ek olivaolajjal ízesítjük. Ezután apránként adagolva annyi vizet adunk (kb. 0,5 dl) hozzá folyamatos turmixolás mellett, hogy krémes pasztát kapjunk. Ha például egy doboz joghurthoz hozzákeverünk 2-3 tk tahini-t, akkor máris készen van egy nagyon finom salátaöntet.
Bármikor vehetjük, de még jobb, ha saját magunk készítjük el a szezámpasztát.
Felbontás után érdemes a hűtőszekrényben tárolni a gyárilag előállított tahini-t is, de a házilag készítettet máshol nem is szabad. Hogy megelőzzük az oxidáció okozta barnulást, érdemes üvegbe tenni, és a tetejére vékony rétegben olívaolajat önteni.
fehérjetartalom
17.81 g
zsírtartalom
45.888 g
szénhidráttartalom
26.19 g
víztartalom
3 g
Foszfor
752 mg
Kalcium
420 mg
Magnézium
96 mg
Nátrium
74 mg
B6 vitamin
0.149 g
Niacin - B3 vitamin
5.925 mg
Tiamin - B1 vitamin
1.283 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.694 mg
fehérje
17.81 g
Zsír
telített zsírsav
6.722 g
egyszeresen telített zsírsav
18.127 g
többszörösen telített zsírsav
21.039 g
ásványi anyagok
Kalcium
420 mg
Vas
2.51 mg
Magnézium
96 mg
Foszfor
752 mg
Nátrium
74 mg
Cink
4.64 mg
Réz
1.618 mg
Mangán
1.457 mg
szénhidrát
rost
9.3 g
víz
3 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
1.283 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.51 mg
Niacin - B3 vitamin
5.925 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.694 mg
Folát
98 µg
A vitamin
3 µg
B6 vitamin
0.149 g
A Decathlon Magyarország négy különböző protein szeletet hívott vissza, mert termékeik fel nem tüntetett glutént tartalmaznak.
NosaltyAmi a magyar gyomor kedvencei közé tartozik, azt nem biztos, hogy egy külföldi is ugyanúgy tudja kanalazni. A TasteAtlas listába szedte, mely magyar ételektől undorodnak a külföldiek.
NosaltyMost sem maradtok kvíz nélkül: világhírű séfeket kell felismernetek képekről! Lássuk, ti mennyire vagytok jártasak a magas gasztronómiában!
NosaltyHa egy mód van rá, ne lépcsőházban tárold a muskátlit, a felesleges kisszekrényt vagy az egyéb, oda nem való tárgyakat, mert komoly, akár egy millió forintos tűzvédelmi bírság járhat érte!
Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, krémesek, linzerek és répatorták, egyesüljetek!
Hónapos retek, új- és medvehagyma: a hosszú tél után úgy meg tudunk örülni ezeknek a friss, szezonális, tavaszi zöldségeknek, hogy hétről hétre csomót veszünk belőlük. A kicsattanó öröm ellenére nagy részüket mégis a szemétbe dobjuk: nézzük, mit tehetünk ez ellen, segít a Napi Tipp!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!