Spenót

Ez a kis zöld levélke sokunkban rossz gyerekkori emlékeket hagyott, de ha megtaláljuk azt az elkészítési formát, amely kedvünkre való, könnyen megszerethetjük. Számtalan módon felhasználhatjuk a spenótleveleket, tehát lépjünk túl a klasszikus spenótfőzeléken, és készítsünk belőle ellenállhatatlanul finom fogásokat!
A spenót egy rendkívül egészséges alapanyag, sok benne a kalcium, magnézium, folsav, ráadásul a C-vitamin-tartalma is jobban érvényesül, ha nyers formájában fogyasztjuk, például salátát vagy turmixot készítve belőle. A hírével ellentétben nem tartalmaz túl sok vasat, viszont kalória- és szénhidrátszegény levélzöldség.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A spenót az egyik legkedveltebb levélzöldség, tavasztól őszig nemcsak gyorsfagyasztott, hanem friss leveleiből is készíthetünk köreteket, főételeket, reggeliket vagy akár egészséges zöldségleveket.
A spenótot, más néven parajt szinte a világ minden részén fogyasztják, ráadásul meg is ünnepelhetjük, méghozzá március 26-án. Ez ugyanis a nemzetközi spenótnap! Jellegzetes, kesernyés íze miatt azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyet vagy szeret az ember, vagy nem. A fiatal, friss, élénkzöld spenótleveleket nyersen salátákban, míg az öregebb, mélyzöld leveleket valamilyen formában (pl. párolva, főzve) fogyasszuk.
Fogyaszthatjuk hidegen és melegen is. Ha friss, leveles formájában használjuk fel, az első és legfontosabb lépés, hogy alaposan, többször mossuk meg a zöldségleveleket, így elkerülhetjük, hogy az ételünkbe homokszemcsék kerüljenek. A legbiztosabb, ha egy salátacentrifugát is bevetünk.
Párolása könnyű mutatványnak tűnhet, azonban több hibát is véthetünk: érdemes semleges ízű zsiradékot használni, például napraforgóolajat. Pároljuk alacsony lángon, és kevergessük folyamatosan, mivel könnyedén oda tud kapni. A spenót 91%-a víz, így semmiképp se rakjunk rá fedőt, mert túl vizes és íztelen lesz a végeredmény. Fűszerezni a párolás legvégén érdemes, így intenzívebben érezhető lesz a rászórt só és bors.
Többségében főzelék készül a parajból, de ennél jóval izgalmasabb ételeket is feldobhatunk vele. Jól áll egy isteni lasagne-betétnek, salátának, turmixnak, gnocchinak, sós palacsintának, pesztónak, de akár spenótcurryt is varázsolhatunk belőle. Nagyon jól párosítható sajtokkal (például kecskesajttal vagy fetával), csicseriborsóval, paradicsommal, brokkolival.
Még több spenótos receptért görgess lejjebb!
Fagyasztott és zacskózott formájában egész évben kapható, könnyen beszerezhető a boltok polcairól, de tavasztól őszig van idénye, ekkor érdemes betárazni belőle.
Mosatlanul a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tartva négy-öt napig eláll, egy hét után elveszti a benne rejlő tápanyagainak nagy részét. Jól fagyasztható.
fehérjetartalom
2.86 g
zsírtartalom
0.238 g
szénhidráttartalom
3.63 g
víztartalom
91.4 g
Kalcium
99 mg
Magnézium
79 mg
Nátrium
79 mg
Foszfor
49 mg
B6 vitamin
0.195 g
C vitamin
28.1 mg
Kolin
19.3 mg
Lutein+zeaxantin
12198 µg
fehérje
2.86 g
Zsír
telített zsírsav
0.063 g
egyszeresen telített zsírsav
0.01 g
többszörösen telített zsírsav
0.165 g
ásványi anyagok
Kalcium
99 mg
Vas
2.71 mg
Magnézium
79 mg
Foszfor
49 mg
Nátrium
79 mg
Cink
0.53 mg
Réz
0.13 mg
Mangán
0.897 mg
Szelén
1 µg
szénhidrát
rost
2.2 g
cukor
0.42 g
víz
91.4 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.078 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.189 mg
Niacin - B3 vitamin
0.724 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.065 mg
Folát
194 µg
Kolin
19.3 mg
Béta-karotin
5626 µg
Lutein+zeaxantin
12198 µg
E vitamin
2.03 mg
K vitamin
482.9 µg
A vitamin
469 µg
C vitamin
28.1 mg
B6 vitamin
0.195 g
A szemüvegek tisztítása nem mindig akadálymentes: bár sokakat nem különösebben izgat, hogy foltos-zsíros-maszatos marad még törölgetés után is, legtöbbünk azért szereti tiszta üvegen át szemlélni a világot. Otthon Tippünk és egy olcsó háztartási alapanyagunk ebben is segít.
NosaltyKicsit hangolódnál a húsvétra, de tartod a böjtöt, így a hús szóba sem jöhet? Akkor erre a menüre volt szükséged!
NosaltyA recept szentírás a konyhában, persze nem minden esetben: nokedlit például bátran készíthetünk szemmértékkel is, ilyenkor azonban jobb, ha betartunk egy-két szabályt.
Lakos BenedekZöldspárga krémesen, feta és csirke egy tepsin, répa édes muffinba zárva - ezek a mai mottóink.
Azt a legtöbben tudják, hogy egy 500 grammos zacskó tészta négy főnek elég, tehát egy adag tészta 125 gramm. De ez csak egyetlen alapanyag a sok ezer közül: a legtöbbször úgy érezzük, hogy találomra rakjuk ki az ételadagokat a tányérunkra.
Mi már készülünk a húsvétra! A heti főzést megkönnyítendő, gyors levesek és tésztaételek sora vár titeket 7 napon át, hogy minden étkezés végére juthasson egy-egy csodás húsvéti sütemény - gyakoroljatok az ünnepekre, és süssétek meg most valamelyiket!
A mangó és a kókusz párosa nem újdonság, azonban krémes szeletként még nem kóstoltam eddig, épp ezért döntöttem emellett a trópusi életérzést sugárzó krémes szelet mellett, ...
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Van, aki ecetesen szereti, mások több paprikával, van, aki teljesen kihagyja belőle, és sokan szeretik egy kis paprikával vagy paradicsommal feldobni. Nekünk ez a kedvenc verziónk a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!