Spenót
Leírás
Spenót – receptek, leírás, tippek
Ez a kis zöld levélke sokunkban rossz gyerekkori emlékeket hagyott, de ha megtaláljuk azt az elkészítési formát, amely kedvünkre való, könnyen megszerethetjük. Számtalan módon felhasználhatjuk a spenótleveleket, tehát lépjünk túl a klasszikus spenótfőzeléken, és készítsünk belőle ellenállhatatlanul finom fogásokat!
A spenót egy rendkívül egészséges alapanyag, sok benne a kalcium, magnézium, folsav, ráadásul a C-vitamin-tartalma is jobban érvényesül, ha nyers formájában fogyasztjuk, például salátát vagy turmixot készítve belőle. A hírével ellentétben nem tartalmaz túl sok vasat, viszont kalória- és szénhidrátszegény levélzöldség.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi a spenót?
A spenót az egyik legkedveltebb levélzöldség, tavasztól őszig nemcsak gyorsfagyasztott, hanem friss leveleiből is készíthetünk köreteket, főételeket, reggeliket vagy akár egészséges zöldségleveket.
A spenótot, más néven parajt szinte a világ minden részén fogyasztják, ráadásul meg is ünnepelhetjük, méghozzá március 26-án. Ez ugyanis a nemzetközi spenótnap! Jellegzetes, kesernyés íze miatt azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyet vagy szeret az ember, vagy nem. A fiatal, friss, élénkzöld spenótleveleket nyersen salátákban, míg az öregebb, mélyzöld leveleket valamilyen formában (pl. párolva, főzve) fogyasszuk.
Mi készüljön belőle?
Fogyaszthatjuk hidegen és melegen is. Ha friss, leveles formájában használjuk fel, az első és legfontosabb lépés, hogy alaposan, többször mossuk meg a zöldségleveleket, így elkerülhetjük, hogy az ételünkbe homokszemcsék kerüljenek. A legbiztosabb, ha egy salátacentrifugát is bevetünk.
Párolása könnyű mutatványnak tűnhet, azonban több hibát is véthetünk: érdemes semleges ízű zsiradékot használni, például napraforgóolajat. Pároljuk alacsony lángon, és kevergessük folyamatosan, mivel könnyedén oda tud kapni. A spenót 91%-a víz, így semmiképp se rakjunk rá fedőt, mert túl vizes és íztelen lesz a végeredmény. Fűszerezni a párolás legvégén érdemes, így intenzívebben érezhető lesz a rászórt só és bors.
Többségében főzelék készül a parajból, de ennél jóval izgalmasabb ételeket is feldobhatunk vele. Jól áll egy isteni lasagne-betétnek, salátának, turmixnak, gnocchinak, sós palacsintának, pesztónak, de akár spenótcurryt is varázsolhatunk belőle. Nagyon jól párosítható sajtokkal (például kecskesajttal vagy fetával), csicseriborsóval, paradicsommal, brokkolival.
Még több spenótos receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Fagyasztott és zacskózott formájában egész évben kapható, könnyen beszerezhető a boltok polcairól, de tavasztól őszig van idénye, ekkor érdemes betárazni belőle.
hogyan tároljam
Mosatlanul a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tartva négy-öt napig eláll, egy hét után elveszti a benne rejlő tápanyagainak nagy részét. Jól fagyasztható.
100g Spenót
fehérjetartalom
2.86 g
zsírtartalom
0.238 g
szénhidráttartalom
3.63 g
víztartalom
91.4 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
99 mg
Magnézium
79 mg
Nátrium
79 mg
Foszfor
49 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.195 g
C vitamin
28.1 mg
Kolin
19.3 mg
Lutein+zeaxantin
12198 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
2.86 g
Zsír
telített zsírsav
0.063 g
egyszeresen telített zsírsav
0.01 g
többszörösen telített zsírsav
0.165 g
ásványi anyagok
Kalcium
99 mg
Vas
2.71 mg
Magnézium
79 mg
Foszfor
49 mg
Nátrium
79 mg
Cink
0.53 mg
Réz
0.13 mg
Mangán
0.897 mg
Szelén
1 µg
szénhidrát
rost
2.2 g
cukor
0.42 g
víz
91.4 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.078 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.189 mg
Niacin - B3 vitamin
0.724 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.065 mg
Folát
194 µg
Kolin
19.3 mg
Béta-karotin
5626 µg
Lutein+zeaxantin
12198 µg
E vitamin
2.03 mg
K vitamin
482.9 µg
A vitamin
469 µg
C vitamin
28.1 mg
B6 vitamin
0.195 g