Savanyú káposzta

Savanyú káposzta

Leírás

Savanyú káposzta – receptek, leírás, tippek

A savanyú káposzta nem más, mint erjesztéssel tartósított fehér káposzta. Főként Közép-és Kelet Európában kedveltek a belőle készült ételek (pl. töltött káposzta, korhelyleves). Bőséges C-vitamin-forrás, ajánlatos nemcsak főtt, hanem nyers formában történő fogyasztása is. Ajánlják a káposzta étrendbe való beiktatását akkor is, amikor nem abból készül a főétel, a fogyasztásakor felszabaduló glukózinolát ugyanis képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket, így akár egy egyszerű káposztasaláta is egészségvédő hatású lehet.

A savanyú káposzta különleges előnye, hogy az erjedés során olyan savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára, megakadályozva más, káros mikrobák megtelepedését. Ráadásul a savanyítás megőrzi a káposzta C-vitamin-tartalmát is, így a hordós káposzta télen is olcsó vitaminforrás. Az pedig még értékesebbé teszi, hogy az igazi savanyú káposzta ízesítéséhez hagyományosan felhasznált fűszerek (mustármag, kapor, babérlevél, bors, köménymag, torma, stb.) maguk is gyógynövények.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a savanyú káposzta?

A savanyú káposzta egy népszerű erjesztett élelmiszer, amelyet fejes káposztából készítenek. Az elkészítés során a káposztát vékonyra szeletelik, sóval megszórják, majd levegőtől elzárva érlelik, így a tejsavbaktériumok elkezdik lebontani a káposztában lévő cukrokat, és tejsavat termelnek. Ez az erjedési folyamat adja a savanyú ízt és a tartósító hatást.

Hogyan vásároljuk?

Savanyú káposztát leginkább ősszel és télen érdemes vásárolni, mivel ez az időszak a legjobb a frissen savanyított káposzta szempontjából. Az őszi hónapokban (szeptembertől decemberig) a káposzta betakarítása zajlik, és ekkor szokták elkezdeni a savanyítást is. A friss káposztából készített savanyú káposzta ilyenkor a legízletesebb, és a téli időszakra elkészül, amikor a vitamintartalma is különösen hasznos az immunrendszer erősítéséhez. Az is fontos szempont, hogy a téli időszakban a savanyú káposzta jól illeszkedik a szezonális illetve a karácsonyi/újévi ételekhez, így az évnek ebben a szakaszában különösen népszerű.

Mire jó a savanyú káposzta?

A savanyú káposzta gazdag probiotikumokban, amelyek jótékony hatással vannak az emésztésre, a bélflóra egyensúlyára és az immunrendszer erősítésére. Kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalma, de található benne K-vitamin, B-vitaminok és ásványi anyagok, köztük vas, kalcium és kálium. Alacsony kalóriaértékkel bír, így ideális lehet diétázóknak is. A magyar konyhában is közkedvelt, például a székelykáposzta, töltött káposzta, korhelyleves alapanyaga. Gyakran használják köretként vagy saláták alapanyagaként például füstölt húsokkal, kolbásszal és más ételekkel párosítva. Fogyasztható főtt vagy nyers formában is, mindkettőnek megvan a maga helye a hagyományos receptekben.

Mi készülhet belőle?

A savanyú káposztát savanyúságként a legjobb elkészíteni. Készülhet belőle húsgombócos savanyú káposzta, rakott savanyú káposzta, csípős-savanyú káposzta, fűszeres savanyú káposzta és édes-savanyú káposzta egytál is. Ne feledkezzünk meg a klasszikus paradicsomos káposztáról, a töltött káposztáról dagadóból, a szabolcsi töltött káposztáról és az egyszerű káposztás haséról sem. A rakott savanyú káposzta és a házias székelykáposzta is említésre méltó.

Még több savanyú káposztás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Egész évben hozzájuthatunk a nagyobb boltok hűtőpultjában vagy kimérve a piacon, de magunk is elkészíthetjük. Különösen a téli időszakban népszerű.

hogyan tároljam

Hűvös helyen, 8 fok alatti hőmérsékleten.

100g Savanyú káposzta

fehérjetartalom

0.91 g

zsírtartalom

0.114 g

szénhidráttartalom

4.28 g

víztartalom

92.52 g

gramm savanyú káposzta?

Top ásványi anyagok

Nátrium

661 mg

Kalcium

30 mg

Foszfor

20 mg

Magnézium

13 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.13 g

C vitamin

14.7 mg

Kolin

10.4 mg

Lutein+zeaxantin

295 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.91 g

Zsír

telített zsírsav

0.034 g

egyszeresen telített zsírsav

0.013 g

többszörösen telített zsírsav

0.067 g

ásványi anyagok

Kalcium

30 mg

Vas

1.47 mg

Magnézium

13 mg

Foszfor

20 mg

Nátrium

661 mg

Cink

0.19 mg

Réz

0.096 mg

Mangán

0.151 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

2.9 g

cukor

1.78 g

víz

92.52 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.021 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.022 mg

Niacin - B3 vitamin

0.143 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.093 mg

Folát

24 µg

Kolin

10.4 mg

Alfa-karotin

5 µg

Béta-karotin

8 µg

Lutein+zeaxantin

295 µg

E vitamin

0.14 mg

K vitamin

13 µg

A vitamin

1 µg

C vitamin

14.7 mg

B6 vitamin

0.13 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...