Ricotta

Ricotta

Leírás

Ricotta – receptek, leírás, tippek

A ricotta savóból készült friss, kissé édeskés olasz sajtféle. Tehén- és juhtejből egyaránt készítik, érettségi foka szerint lehet enyhébb vagy pikánsabb ízű. Számtalan édesség krémes alapanyaga, de egyáltalán nemcsak desszertekhez használják, hanem például szószokhoz, tészták töltelékéhez is.

ricotta apróbb szemekből álló, lágy és krémes tejtermék. Sokszor a magyar rögös túróhoz hasonlítják, de nem annyira savanykás, állaga pedig homogénebb, nem olyan darabos. Több országban belefuthatunk, ahol népszerű a sajtkészítés, a ricotta ugyanis ennek a folyamatnak a maradékmentő terméke.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a ricotta?

A ricotta a tejtermékek készítése során megmaradt nagy mennyiségű tejsavóból készül: ebből a visszamaradó folyadékból egy második adag sajtot is ki lehet nyerni úgy, hogy a savóhoz ecetet, citromsavat vagy más savas hatású alapanyagot adnak. Az egészet felmelegítik, ekkor a savóban maradt szárazanyag összeugrik, ezt leszűrve keletkezik maga a ricotta. Neve is beszédes, hiszen olaszul annyit jelent: újrafőzött.

A ricotta fogyasztása egészséges, hiszen bővelkedik vízben oldódó vitaminokban, fehérjében és ásványi anyagokban (A-vitamin, kálcium és vas található benne nagyobb mennyiségben). Alacsony zsírtartalmú termék, szóval kiváló a diétázók számára is.

Hogyan vásároljuk?

Ricottát már a legtöbb boltban találhatunk a tejtermékek között, hűtve. Olyasmi pohárban keressük, mint a tejfölt, állaga olyan, mint a krémsajt. A friss ricotta felbontás után könnyen romlik, 2-3 nap alatt fogyasszuk el, addig tartsuk hűtőben.

Hogyan készítsük el a ricottát?

Az első és legtipikusabb, hogy a túrót helyettesítjük vele: változatosan ízesíthető, fűszerezhető, pazar szendvicskrémek válhatnak belőle. A reggeli joghurtot is kiválthatja, így akár reggelire is választhatjuk gyümölcsökkel és magvakkal turbózva, de a rántotta, omlett, tükörtojás tetejére morzsolva is isteni, sajt helyett. Lágyítja a sütemények tésztáját, és remek citrommal vagy gyümölcsökkel párosítva.

Az olasz és amerikai konyhában előszeretettel használják paradicsomos tésztaételekhez, pizzára is kerülhet feltétként, lasagnét is rétegezhetünk vele, és gnocchit is főzhetünk belőle. Szárnyasokhoz, főleg csirkéhez nagyon jól illik, leginkább töltelékként.

Mi készülhet belőle?

Készülhet vele pasta al forno, azaz olasz rakott tészta, spenótos tésztatekercs (Rotolo di spinaci), spárgás ravioli és extra lasagneleves is. Medvehagymás csirkemellhez, tojáskrémhez, sőt, polentához is remek. Édességek közül tegyük szicíliai cannoliba, süssünk vele sfogliatellét, azaz ricottával töltött nápolyi sütit, fügés leveles pitét, málnatortát, de ricottás muffin és áfonyás ökörszem is sülhet belőle.

Még több ricottás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor megvásárolhatjuk a nagyobb élelmiszerboltokban, minőségibb olasz ricottát pedig delikátesz boltokban keressünk.

hogyan tároljam

Gyári csomagolásban, hűtőben. Felbontás után könnyen romlik, 2-3 nap alatt fogyasszuk el.

100g Ricotta

fehérjetartalom

7.54 g

zsírtartalom

49009.524 g

szénhidráttartalom

7.27 g

víztartalom

73.69 g

gramm ricotta?

Top ásványi anyagok

Kalcium

206 mg

Foszfor

154 mg

Nátrium

110 mg

Magnézium

20 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.097 g

Kolin

17.5 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.461 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.298 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

7.54 g

Zsír

telített zsírsav

6.42 g

egyszeresen telített zsírsav

2.659 g

többszörösen telített zsírsav

0.445 g

koleszterin

49 g

ásványi anyagok

Kalcium

206 mg

Vas

0.13 mg

Magnézium

20 mg

Foszfor

154 mg

Nátrium

110 mg

Cink

0.53 mg

Réz

0.018 mg

Mangán

0.011 mg

Szelén

5.9 µg

szénhidrát

cukor

0.27 g

víz

73.69 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.013 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.298 mg

Niacin - B3 vitamin

0.137 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.461 mg

Folát

4 µg

Kolin

17.5 mg

Retinol

117 µg

Béta-karotin

33 µg

E vitamin

0.11 mg

D vitamin

10 µg

K vitamin

1.1 µg

B12 vitamin

0.85 µg

A vitamin

120 µg

B6 vitamin

0.097 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...