r
Nosalty Logó

Zúzapörkölt JUDYTH konyhájából

5,0

2 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Walaky
Zúzapörkölt JUDYTH konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

332
Kalória
31.6g
Fehérje
14.4g
Szénhidrátok
16.3g
Zsír
368.2g
Víz
411.9g
Koleszterin
3.3g
Rost
7.4g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 332 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1995 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 74 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.6 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    412 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    585.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    304 mg
  • Nátrium
    126 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    368.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    97 micro
  • β-karotin
    462 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    2316 micro
  • Lut-zea
    208 micro
Összesen 332 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    189.6 g

Zsír

  • Összesen
    97.6 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    2471 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3514.9 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    258 mg
  • Kálcium
    329 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    290 mg
  • Foszfor
    1822 mg
  • Nátrium
    755 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86.4 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    2208.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    446 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    289 mg
  • D vitamin:
    77 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    42 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    265 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    580 micro
  • β-karotin
    2772 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    13894 micro
  • Lut-zea
    1248 micro
Összesen 1995 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    82 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    516 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 74 kcal

Elkészítés

  1. A zúzát átnézzük, ha szükséges tisztítjuk (nekem nem kellett most vele semmit csinálnom, mert gyönyörű árut kaptam a megszokott "hentesemtől”), felszeleteljük - van, aki kockára vágja -, több vízben jól átmossuk, félretesszük.
  2. A zsírt beletesszük a lábasba, rászórjuk a megtisztított, megmosott, apró kockára vágott hagymát, kevés sót szórunk rá, s szépen megpirítjuk.
  3. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a felszeletelt zúzát, összekeverjük, ekkor megszórjuk az őrölt pirospaprikával, összekeverjük, ezután ízesítjük ételízesítővel, borssal, kevéske sóval (inkább több az ételízesítő, kevesebb a só), összekeverjük, s felengedjük vízzel, hogy jól ellepje. Felforraljuk, majd rátesszük a fedőt, hagyjuk szépen lassan forrdogálni, hiszen sok idő, körülbelül 3 óra kell hozzá, hogy tökéletesen puha legyen.
  4. Azért nem szabad magára hagyni, időnként meg kell kevergetni, s a félidő elteltével különösen figyelni kell rá, ha szükséges, pótolni kell a vizet, s elég gyakran megkavarni, mert könnyen odakaphat az alja.
  5. Közben a paradicsomokat, paprikákat előkészítjük. Megmossuk őket, a paradicsomot héjától megfosztjuk, egy tálba kisebb darabokra felvagdossuk, a paprikákat félbevágjuk, csumáját erezetét eltávolítjuk, ismét félbevágjuk őket, s vékony csíkokra felszeleteljük, s a darabolt paradicsomhoz öntjük a tálkába.
  6. A zúza forrásától számítva körülbelül egy és fél óra elteltével a darabolt paradicsomot, paprikát hozzáöntjük, összekeverjük, ételízesítőt és borsot még szórunk bele, s tovább főzzük, összesen körülbelül 3 órát. Közben kóstoljuk, ha szükséges, picit sózzuk, kavargatjuk.
  7. Ha teljesen puha a zúza, s szép sűrű a szaftja, készen is van. Bármilyen tésztával - aki jobban szereti a főtt burgonyát, azzal - lehet tálalni, de ehhez az igazi a galuska (nokedli), én is azzal tálaltam. A savanyúság - természetesen - ízlés dolga, ki, mit szeret.
  8. Hasonlóképpen "működik", mint a körömpörkölt... ha a szaftja "ragadós", akkor tuti ez a mennyei eledel - természetesen, az ízesítés, a zúza puhasága mellett! :)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 180 perc

Aki szereti a zúzát, annak ez az étel mennyei eledel! Sok macera nincs vele, csupán sokáig tart a főzése... viszont megéri ráfordítani az időt, mert a tíz ujját megnyalja az, aki eszik ebből a pöriből! :)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!