Zabital (zabtej) készítése házilag
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 98% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.3 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 94.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 375.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 98% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 379 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 70 mg
-
Foszfor 164 mg
-
Nátrium 62 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 1502.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 98% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 24.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 4 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 11 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 97.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Elkészítés
- A zabpelyhet öntsük fel 0,5 l vízzel, és a legkisebb lángon főzzük (folyamatosan kevergessük).
- Fedő alatt addig főzzük, amíg teljesen szétfő a pehely (kb. 1/2 h).
- Botmixerrel turmixoljuk össze a szétfőtt pelyhet a tejfehérré változott főzővízzel.
- Szűrjük le sűrű szűrővel, majd tegyük vissza a tűzre. Öntsük fel annyi vízzel, hogy tetszés szerinti sűrűségű legyen (nálam 1 l), és egyszer forraljuk össze.
- Hűtsük le, adagoljuk üvegbe, és hűtőben tároljuk.
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 399
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 74398
- Feltöltés dátuma: 2011. január 09.
Ajánló
Ha csupán 0,5 l vízzel kezdjük el főzni, turmixolás és szűrés után meghagyva a sűrűségét, felhasználhatjuk a tejszín helyettesítőjeként mártásokhoz, levesekhez, illetve kásák, pudingok készítéséhez (így tárolni is kisebb helyen lehet, és ha szükség van rá, akkor higítsuk vízzel). Kissé nyúlós, ragacsos a turmixolás után, ezt enyhén lehet csökkenteni, ha egy éjjelre beáztatjuk vízbe a zabpelyhet. Tapasztalatom alapján azonban nincs jelentős különbség ettől. Ha túl sűrű, addig hígítsuk és főzzük fel vízzel, amíg a kívánt állagú lesz. Lehet csipet cukrot és fahéjat is hozzáadni főzéskor (ezesetben azonban csak édes ételekhez tudjuk használni).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- babakonyha:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Régóta az életünk része a zab, nagyon szeretjük kásának, kekszbe és mostantól házi készítésű tejpótlóként is. Férjecske korábban sokat köhögött, ilyenkor mindennemű tejtermék fogyasztása tilos, mivel letapad, és erősíti a köhögést, valamint nehezíti a gyógyulást. Emiatt és a tej körül kialakult két szélsőséges álláspont miatt (magas kalciumtartalma miatt pótolhatatlanul egészséges, kontra kifejezetten egészségtelen, mivel nem tudja az ember szervezete megemészteni) úgy döntöttem, hogy nem tisztem igazságot tenni, egyszerűen csak megfigyelem magunkat, mire, hogy reagálunk. Nos, tény, hogy a sokáig érlelt kemény sajtokat továbbra is szeretem, azonban igyekszem minden lehetséges alternatívával kikerülni a tejet, tejtermékeket (lásd leveseknél elvétve alkalmazok tejfölt, tejszínt soha - egy részét mixelve, önmagával sűrítem a leveseket). Ekkor tértem át a bolti zabtejre, azonban jelentősen eltér az ára a tej árától, sajnos nálunk még "szabadrablás" van a bio, illetve egészséges élelmiszerek piacán, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni házilag, így abban is biztosak lehetünk, hogy mi van benne. Azonban így is volt még egy űr, amit pótolni szerettem volna, ez pedig a tejszín alapú mártásokhoz felhasználható "tejszínpótló", és persze azt is kitaláltam, hogy jó lenne zabból, merthogy mennyeien tápláló és egészséges gabona. És íme, a zabital kísérletezése során ez a vágyam is teljesült, ha kevesebb vízzel főzzük, turmixolás és szűrés után ott a szuper mártásalap :-).