r
Nosalty Logó

Tépkedős sajtos kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Fahéj
Tépkedős sajtos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 13% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 794 kcal
  • 13% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 3176 kcal
  • 13% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 306 kcal
  • 13% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.8 g

Zsír

  • Összesen
    35.7 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1820.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    427 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    320 mg
  • Nátrium
    986 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    318 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    314 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 794 kcal
  • 13% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    103.2 g

Zsír

  • Összesen
    142.8 g
  • Telített zsírsav
    84 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    448 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7283.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    1707 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    154 mg
  • Foszfor
    1280 mg
  • Nátrium
    3944 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    357.8 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    171.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1273 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    309 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1257 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    207 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 3176 kcal
  • 13% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    699.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    164 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    379 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 306 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A meglangyosított tejben elkeverjük az élesztőt és 4 dkg olvasztott vajat.
  2. A sózott, cukrozott liszthez adjuk az élesztős tejet, 10 dkg reszelt sajtot, és tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
  3. 40x40 cm-es négyzetté nyújtjuk.
  4. Megkenjük 4 dkg olvasztott vajjal, ráreszelünk 10 dkg sajtot, kicsit lelapogatjuk.
  5. A tésztát 4 egyforma széles csíkra vágjuk. A csíkokat egymásra rakjuk, ezt is lenyomogatjuk finoman. Keresztben 4 részre vágjuk, így réteges kockákat fogunk kapni.
  6. Egy kenyérsütőformát alaposan kivajazunk-lisztezünk, majd a tésztakockákat vágott felükkel felfelé belerakjuk, az utolsót fordítva, hogy ne a sajtos fele kerüljön a formához. Nem baj, ha kicsit lazán vannak a szeletek, úgyis összesülnek majd. Letakarjuk és megint kelesztjük fél órát.
  7. Közben előmelegítjük a sütőt.
  8. A kenyérkét szép pirosra sütjük. Ha nagyon hamar barnulna, tegyünk rá alufóliát.
  9. Ha kész, kiügyeskedjük a formából, és hűtjük kicsit. Langyosan már tépkedhetjük is le belőle a szeleteket (rétegeket).
  10. Annyira finom, hogy vajon kívül nem is igen kell rá más.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 12x22x10
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 622
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 41572
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 07.

Ajánló

Az eredeti recept csak 1,5 dl tejet ír, viszont 2 tojást is használ a tésztához. Nekem csak annyi lett a különbség, hogy annak a kenyérnek a bele sárgásabb, és másnapra kicsit szárazabb lett, mint az én változatom. Én egyszer trappista sajttal készítettem, másodszorra füstölt sajttal. Mindkettő hihetetlenül finom, nem is tudnék különbséget tenni. Próbáljátok ki több félével, a lényeg, hogy kemény sajtot használjatok.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ennek a fantasztikus kenyérnek az eredeti receptjét a Tűzrőlpattant oldalán találtam. Valahogy a sors vezérelt erre az oldalra, mert egyáltalán nem receptet kerestem a neten, hanem éppen egy gúla hálóját. Azóta sem értem, hogy történhetett, de egyszercsak elém került ennek a kenyérnek a képe, és rögtön éreztem, hogy ezt el kell készítenem. De azonnal! Azóta már kétszer megsütöttem, változtattam is rajta, úgy is jó lett (ez a változat van fenn itt). Eszméletlenül finom, mint egy sajtos pogácsa, egyszerűen eteti magát, nem is kell mellé szinte semmi, én pl. csak vajjal ettem. És tényleg lehet tépkedni a szeleteket, bár néha szakadnak össze-vissza, úgyhogy ne hagyományos értelemben vett szeletekre gondoljatok. Itt-ott vastagabb, néhol hiányzik a széle, de ebben épp ez a jó. Ráérős, eszegetős jóbaráti beszélgetések finom és emlékezetes kelléke lehet. Tudjátok, a közös evés öröme... ez a kenyér mintha csak erre lenne kitalálva! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...