Sajtos kelt stangli
- 12% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 12% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 12% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 12% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.8 g
Zsír
-
Összesen 44.6 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2176.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 344 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 317 mg
-
Nátrium 1417 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 100.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 51.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 445 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 94 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 425 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 240 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
- 12% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 103.2 g
Zsír
-
Összesen 178.3 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 75 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 41 g
-
Koleszterin 365 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8705.6 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 208 mg
-
Kálcium 1374 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 166 mg
-
Foszfor 1267 mg
-
Nátrium 5666 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 403.3 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 206.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1778 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 71 micro
-
K vitamin: 145 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 377 micro
-
Kolin: 244 mg
-
Retinol - A vitamin: 1699 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 959 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 333 micro
- 12% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 15.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 759 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 120 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 494 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 18 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
3 kávéskanál só
-
2.5 dkg élesztő
-
15 dkg margarin
-
2.5 dl tej
-
1 teáskanál cukor
-
1 késhegynyi őrölt fűszerkömény
Elkészítés
- A sóval és köménnyel elkevert lisztbe mélyedést készítünk.
- A tejet meglangyosítjuk, és kb. fél dl-t a mélyedésbe öntünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és állni hagyjuk, amíg az élesztő felfut.
- Közben felolvasztunk 12,5 dkg margarint, és ha az élesztő már szépen púposodik a liszt közepén, akkor hozzáöntjük a margarint, és annyi tejet, hogy könnyű tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk.
- Két vagy három cipóra osztjuk attól függően, mekkora stanglikat akarunk készíteni, és letakarva, másfélszeresére kelesztjük.
- Ha megkelt, fél-1 cm vastag nagy köröket nyújtunk a cipókból. Megkenjük olvasztott margarinnal, és megszórjuk a reszelt sajt 2/3 részével.
- Minden körlapot nyolc cikkre vágunk, és vastagabbik végüknél fogva a körcikkeket lazán feltekerjük.
- Tepsire helyezzük, tetejüket megkenjük felvert tojással, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
- Amíg a sütő melegszik, hagyjuk pihenni egy kicsit a stanglikat, úgy 10-15 percig.
- Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
- Picit még pihentetjük deszkára vagy rácsra téve, de már langyosan fogyasztható.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 513
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 38
- Össznézettség: 58633
- Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 21.
Ajánló
Akár egy tartalmas leves utáni második fogásnak, akár vendégvárásra kiválóan alkalmas. De utazáshoz is kitűnő harapnivaló, magában is nagyon finom, de ketté is vághatjuk, és szendvicsnek is elkészíthetjük.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Gyermekkoromat az Alföldön töltöttem, és ott a stangli egyet jelentett egyfajta apró, keskeny, hosszúkás alakú, sós süteménnyel, amit legtöbbször vendégségben kínáltak ropogtatnivalónak. Jó kis sör- és borkorcsolya volt. Most a Dunántúlon élek, ahol bizony egész mást hívnak stanglinak. Tulajdonképpen egy kelt kifli, ami attól nem kifli, hogy nincs meggörbítve. Egy egyenes kifli, ami azért általában dundibbra van készítve, mint a hagyományos kiflik. Ez attól függ, mennyire nyújtjuk ki a tésztáját, és hány cikkre vágjuk a körlapokat. Van csak sós változata is. Az abban különbözik a sajtostól, hogy csak margarinnal megkenjük a belsejét, de kihagyjuk belőle a sajtot. Az is finom, de a sajtos, főleg, ha jut a belsejébe egy kevéske füstölt sajt is, azért viszi a prímet. Csak tessék kipróbálni!