r
Nosalty Logó

Sáfrányos fonott kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Sáfrányos fonott kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 407 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 3246 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 326 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    615 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    419 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 407 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.5 g

Zsír

  • Összesen
    128.8 g
  • Telített zsírsav
    75 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    686 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4920.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    202 mg
  • Kálcium
    342 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    874 mg
  • Nátrium
    3349 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    443 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    229.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1118 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    393 micro
  • Kolin:
    375 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1100 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    218 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    577 micro
Összesen 3246 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    495.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    337 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    111 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 326 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sáfrányt elmorzsoljuk, a forró vizet ráöntjük, és állni hagyjuk.
  2. A vajat folyékonyra olvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. A tejszínt, a tejet és a lisztet meglangyosítjuk mikróban.
  3. 1-2 ek langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot.
  4. A lisztes keverék közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a tejszínt, a tejet, a kihűlt vajat, a sáfrányos vizet, 1 tojástés a felhabosodott, tejes élesztőt. Robotgéppel rugalmas tésztává dagasztjuk.
  5. Letakarva 1 éjszakára hűtőbe helyezzük.
  6. Másnap a tésztát átgyúrjuk, annyi részre osztjuk, ahány fonatból a kalácsot el szeretnénk készíteni. (Az eredeti recept 4-es fonást ír.) A részekből szálakat sodrunk, ezeket kaláccsá fonjuk.
  7. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kalácsot. Meleg helyen (pl. kis lángon égő sütő fölött) duplájára kelesztjük (fél-egy óra).
  8. A másik tojást villával felverjük, és a kalácsot megkenjük vele.
  9. Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 41
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 8183
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 18.

Ajánló

Én az eredeti négyes helyett hatos fonással próbálkoztam volna, de sajnos nem jött össze. Így végül két kisebb, három-három fonatból álló kalácsot készítettem. A könyv szerint az sem baj, ha az ember csak belehelyezi a tésztát egy őzgerinc formába - nem lesz olyan szép, de íze és állaga ugyanolyan marad.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 160 recept

Tavaly keltem először hajnalban húsvét vasárnap, hogy édesanyám "nyuszi-tojta" húsvéti kalácsra ébredjen az ünnepi reggelen. Akkor is értékelte a család nemes gesztusomat, de a kalács azért hagyott kívánni valót maga után. Még mindig van hova fejlődni, de az idei sokkal jobban sikerült! Stahl Judit Végre otthon! című könyvéből néztem ki a sáfrányos receptet, a húsvéti fejezetből. Foszlós lett, puha, ízes - öröm volt ezzel köszönteni a húsvéti reggelt. Ráadásul a korán kelésnek is jót tett, hogy ez a recept egy éjszakát kel a hűtőben! Stahl szerint így szebben, alaposabban kel a tészta, mint ha pár óra alatt, meleg helyen növelnénk a térfogatot.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...