r
Nosalty Logó

Rizstej

5,0

1 ÉRTÉKELÉS55 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Dacota
Rizstej
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

179
Kalória
3.3g
Fehérje
39.6g
Szénhidrátok
0.3g
Zsír
256.4g
Víz
-
Koleszterin
1.4g
Rost
-
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 179 kcal
  • 1% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1432 kcal
  • 1% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 60 kcal
  • 1% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    91.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    256.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    116 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 179 kcal
  • 1% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    735.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    380 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    316.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    2051.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    924 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1432 kcal
  • 1% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    30.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    3 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    85.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 60 kcal

Elkészítés

  1. Egy nagy, legalább 5 literes lábasban a rizst annyi vízben, amennyi elllepi, feltesszük főni. 1 órán át főzzük, úgy, hogy közben időnként megkeverjük, hogy le ne ragadjon. A vizet is folyamatosan pótolni kell alatta. Az egy óra végéig mindig annyi vizet öntsünk alá, amit a rizs felvesz.
  2. Ha kész, kb 1-1,5 liter vizet keverünk hozzá, és botmikxerrel pürésítjük. Akkor jó, ha olyan az állaga, mint a nagyon híg (menzás) tejbegríznek.
  3. Hagyjuk, amíg kihűl, különben a "fejés" nehezen fog menni.
  4. Ha kihűlt, fogunk egy kb 5 literes tálat (vagy a fürdőből kölcsönzünk egy lavórt). A kulimászt egy adagonként belepakoljuk valamilyen nagyon laza szövésű kendőbe. (Nekem ilyen nem vol, így még nem használt nejlon térdzoknit áldoztam be az ügy érdekében).
  5. Most jöna móka: a kendőn át kipaszírozzuk a rizspépet a lavórba.
  6. Ebből a mennyiségből kb 4 liter joghurt sűrűségű rizstej lesz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 60 perc

Szerencsére nem vagyok laktózérzékeny, úgyhogy a rizs és egyéb gabonából készült tejekhez még soha nem kellett nyúlnom. Van viszont egy kedves ismerősöm, aki laktózérzékeny, és kénytelen többszáz forintos gabonatejeket venni, és azzal készíteni mindent. Már egy ideje kacérkodtam a gondolattal, hogy egyszer majd nekiállok, de valahogy elmaradt. A napokban viszont nagyon megkívántam az horchatát, de mikor megláttam a rizstej árát, tudtam, na most van itt az ideje, hogy magam essek neki a feladatnak. A recept után kutakodtam egy ideig, de az egyetlen, amit találtam, az Malackaraj rendkívül szórakoztató blogja volt. Egyébként meg vagyok róla győződve, hogy -bár a harisnyás passzírozás  kicsit macera - aki nem ihat valódi tejet, annak megéri a fáradtságot, ugyanis egy fél kiló legolcsóbb rizs árából jutottam ehhez az 5 literhez. Arról nem is beszélve, hogy a bolti rizstejet nagyüzemben állítják elő, és a növényi olaj mellet azt pakolnak a dobozba, amit nem szégyellnek. Ha pedig a passzírozást  kalákában csináljuk, nemcsak, az előkészület 30 percét redukáljuk kb. 10 percre, de még szórakoztató is lehet :)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Marokkói mentatea

Marokkóban bármerre járunk, egészen biztos, hogy rövid időn belül frissen főtt mentateával fognak kínálni minket. Ez a mentatea azonban valójában egy friss mentával ízesített zöld ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

2 házi módszer, ami megmenti a hervadó vágott tulipánt

A tavasz érkeztével a nap is kisütött, egyre melegebb napokra virradunk, ami kéz a kézben jár a színes, illatos virágok sokaságával. A tulipánok különösen népszerűek, ha otthonunk díszítéséről van szó. Egy a baj velük: vágott virágként nagyon gyorsan kókadásnak indulnak.

Top Receptek

Pihe-puha túrós süti

Ezt a sütit nagynéném sütötte mindig esküvőkre, búcsúkra. Amióta bevettem a "repertoáromba" sok dicséretet begyűjtöttem vele, mert tényleg pihe-puha, kellemesen citromos ízű, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!