r
Nosalty Logó

Polipsaláta 2.

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Polipsaláta 2.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 435 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 871 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 61 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.5 g

Zsír

  • Összesen
    19.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1656.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    112 mg
  • Kálcium
    208 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    575 mg
  • Nátrium
    607 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.8 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    599.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    358 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    50 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    97 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    407 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    192 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    364 micro
  • β-karotin
    2754 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    9263 micro
  • Lut-zea
    1697 micro
Összesen 435 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.1 g

Zsír

  • Összesen
    39.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3312.1 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    224 mg
  • Kálcium
    417 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    260 mg
  • Foszfor
    1151 mg
  • Nátrium
    1215 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.6 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    1199.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    717 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    100 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    195 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    815 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    273 micro
  • Kolin:
    384 mg
  • Retinol - A vitamin:
    225 micro
  • α-karotin
    727 micro
  • β-karotin
    5508 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    18526 micro
  • Lut-zea
    3393 micro
Összesen 871 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    52 micro
  • β-karotin
    396 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1332 micro
  • Lut-zea
    244 micro
Összesen 61 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Apolipot, ha magunk fogjuk, érdemes mára vízben "elintézni". Nem bánt, tekereg, de nem csíp, nem harap és nem öl meg minket. A test zsákszerű, egyszerűen ki kell fordítani szegényt és az ott található teljes szervrendszert egy mozdulattal elválasztani a testtől.A 8 tekergőző láb találkozásánál egy madárcsőrhöz hasonló szerv van. Ez egy bőrzacskóban van, mint egy szem, a nyílás mellett ejtett kb 1cm-es bemetszés után kinyomható egyben. A szemeket mindenkire magára bízom, mindenesetre ki kell szedni valahogy, úgy ahogy a csőrt. Ha fagyasztott polipot veszünk gondolom azt fel kell olvasztani.
  2. Tegyünk fel annyi vizet, amennyi ellepi a húst, kerüljön bele babérlevél, úgy 2-3,és egy negyed hagyma. Addig főzzük fedő alatt, amíg meg nem puhul a karok tövénél is. Szétfőzni szinte lehetetlen. A vizet érdemes néha pótolni. A bőr és a tapadókorongok sora folyamatosan lilás bordós színt ölt és részben magától lemálik a fehér húsról. Ez lábosban 3-4 óra, kuktában felezhető az idő.
  3. A megfőtt polipokat szűrjük le és csap alatt mossuk addig, amíg a bőr a tapadókorongokkal teljesen le nem jön. A jól megfőtt hús csirkemellhez hasonlatos, fehér néhol rózsaszínes beütéssel.
  4. Vágjuk fel a húst: a testet szeletekre, a karokat kb 1 cm-es korongokra. A paradicsomot, a hagymát szeletelve tegyük egy tálba, öntsük le olÍvaolajjal, szórjuk rá a petrezselymet, adjuk hozzá a húst, a citromlevet és sózzuk tetszés szerint.
  5. Köretnek serpenyőben, olajon pirított bagettszeleteket lehet mellé tálalni. Sajnos a saláta akkor jó, ha állta hűtőben legalább 2-3 órát de jobb ha egy teljes éjszakát. Én így szeretem.
  • Receptkönyvben: 23
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 15312
  • Feltöltés dátuma: 2009. szeptember 22.

Ajánló

Egy kis Chardonay-t és bagettet kínálunk hozzá.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyerekkoromban egy horvátországi kempingben kaptam rá a polipfogásra. Azóta sokat elfogtam, kiismertem Őket. Kedves jószág, ügyesen váltogatja a színét és szeret bújkálni is. Kedveli a lapos, nyíltvíz felé néző repedés szerű üregeket. Egy 40 cm-es polip belefér egy 3dl-es pohár méretű üregbe. Egészen meglepő helyeken is találkoztunk már, szeretik pl. a bólyák alá kötött üreges beton falazóelemek üregeit is. Nappal szundítanak, leginkább a délutáni forróság után merészkednek elő. Elfogásukhoz türelem, szerencse és kézi szigony kell. Ja most látom, hogy a receptről kellett volna írni. Minden hasznos a receptben van, azokat kellet volna ideírni, de akkor mit kellett volna oda?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...