adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
250g polip205 kcal
-
39g sonkahagyma14 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
360g paradicsom65 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
8g citromlé2 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
435
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
500g polip410 kcal
-
78g sonkahagyma28 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
720g paradicsom130 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
16g citromlé4 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
871
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
35.9g polip29 kcal
-
5.6g sonkahagyma2 kcal
-
2.3g olívaolaj20 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
51.8g paradicsom9 kcal
-
3.2g petrezselyem1 kcal
-
1.2g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
61
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 41.5 g
Zsír
-
Összesen 19.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1656.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 112 mg
-
Kálcium 208 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 130 mg
-
Foszfor 575 mg
-
Nátrium 607 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.8 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 599.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 358 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 50 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 97 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 407 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 137 micro
-
Kolin: 192 mg
-
Retinol - A vitamin: 113 micro
-
α-karotin 364 micro
-
β-karotin 2754 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 9263 micro
-
Lut-zea 1697 micro
Összesen
435
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.1 g
Zsír
-
Összesen 39.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 240 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3312.1 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 224 mg
-
Kálcium 417 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 260 mg
-
Foszfor 1151 mg
-
Nátrium 1215 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.6 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 1199.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 717 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 100 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 195 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 815 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 273 micro
-
Kolin: 384 mg
-
Retinol - A vitamin: 225 micro
-
α-karotin 727 micro
-
β-karotin 5508 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 18526 micro
-
Lut-zea 3393 micro
Összesen
871
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 2.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 238.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 87 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 86.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 59 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 52 micro
-
β-karotin 396 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1332 micro
-
Lut-zea 244 micro
Összesen
61
kcal
Hozzávalók
-
4 ek olívaolaj
-
2 db babérlevél
-
4 nagy db paradicsom
-
1 csokor petrezselyem
-
2 ek citromlé
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Apolipot, ha magunk fogjuk, érdemes mára vízben "elintézni". Nem bánt, tekereg, de nem csíp, nem harap és nem öl meg minket. A test zsákszerű, egyszerűen ki kell fordítani szegényt és az ott található teljes szervrendszert egy mozdulattal elválasztani a testtől.A 8 tekergőző láb találkozásánál egy madárcsőrhöz hasonló szerv van. Ez egy bőrzacskóban van, mint egy szem, a nyílás mellett ejtett kb 1cm-es bemetszés után kinyomható egyben. A szemeket mindenkire magára bízom, mindenesetre ki kell szedni valahogy, úgy ahogy a csőrt. Ha fagyasztott polipot veszünk gondolom azt fel kell olvasztani.
- Tegyünk fel annyi vizet, amennyi ellepi a húst, kerüljön bele babérlevél, úgy 2-3,és egy negyed hagyma. Addig főzzük fedő alatt, amíg meg nem puhul a karok tövénél is. Szétfőzni szinte lehetetlen. A vizet érdemes néha pótolni. A bőr és a tapadókorongok sora folyamatosan lilás bordós színt ölt és részben magától lemálik a fehér húsról. Ez lábosban 3-4 óra, kuktában felezhető az idő.
- A megfőtt polipokat szűrjük le és csap alatt mossuk addig, amíg a bőr a tapadókorongokkal teljesen le nem jön. A jól megfőtt hús csirkemellhez hasonlatos, fehér néhol rózsaszínes beütéssel.
- Vágjuk fel a húst: a testet szeletekre, a karokat kb 1 cm-es korongokra. A paradicsomot, a hagymát szeletelve tegyük egy tálba, öntsük le olÍvaolajjal, szórjuk rá a petrezselymet, adjuk hozzá a húst, a citromlevet és sózzuk tetszés szerint.
- Köretnek serpenyőben, olajon pirított bagettszeleteket lehet mellé tálalni. Sajnos a saláta akkor jó, ha állta hűtőben legalább 2-3 órát de jobb ha egy teljes éjszakát. Én így szeretem.
- Receptkönyvben: 23
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 15312
- Feltöltés dátuma: 2009. szeptember 22.
Ajánló
Egy kis Chardonay-t és bagettet kínálunk hozzá.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Gyerekkoromban egy horvátországi kempingben kaptam rá a polipfogásra. Azóta sokat elfogtam, kiismertem Őket. Kedves jószág, ügyesen váltogatja a színét és szeret bújkálni is. Kedveli a lapos, nyíltvíz felé néző repedés szerű üregeket. Egy 40 cm-es polip belefér egy 3dl-es pohár méretű üregbe. Egészen meglepő helyeken is találkoztunk már, szeretik pl. a bólyák alá kötött üreges beton falazóelemek üregeit is. Nappal szundítanak, leginkább a délutáni forróság után merészkednek elő. Elfogásukhoz türelem, szerencse és kézi szigony kell. Ja most látom, hogy a receptről kellett volna írni. Minden hasznos a receptben van, azokat kellet volna ideírni, de akkor mit kellett volna oda?