r
Nosalty Logó

Pastiera Napoletana

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Pastiera Napoletana
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 807 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 6445 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 271 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.1 g

Zsír

  • Összesen
    27.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    255 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    711.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    198 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    281 mg
  • Nátrium
    148 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    125.2 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    269 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    164 mg
  • Retinol - A vitamin:
    264 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    273 micro
Összesen 807 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    136.7 g

Zsír

  • Összesen
    217.2 g
  • Telített zsírsav
    121 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    2041 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5694.6 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    263 mg
  • Kálcium
    1588 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    371 mg
  • Foszfor
    2251 mg
  • Nátrium
    1184 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1001.9 g
  • Cukor
    646 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    635.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2152 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    365 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    357 micro
  • Kolin:
    1316 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2114 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    426 micro
  • β-crypt
    47 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2187 micro
Összesen 6445 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    240.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.4 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    91 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 271 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A búzát a készítés előtt 24 órára vízbe áztatjuk, úgy, hogy teljesen ellepje.
  2. A készítés napján kivesszük a vízből, kicsavarjuk, és kb. 3,5-5dl enyhén cukros tejben, közepes lángon puhára főzzük. (Hogy mennyi idő alatt puhul meg, az a búza minőségétől nagyban függhet. Nekem 1 óra alatt megfőtt. Akkor jó, ha a szemek szétnyílnak, a búza puha, de még nem pépes. Dolgozhatunk előfőzött búzával is, az sokkal hamarabb megvan.). Ha elkészül, leszűrjük, konyharuhába tesszük, és felakasztjuk egy kicsit, hogy lecsöpögjön.
  3. Amíg a búza fő, elkészítjük a tésztát:
  4. A lisztet egy tálba szórjuk, belevagdossuk a vajat, hozzáöntjük a cukrot és a tojássárgákat, és gyors mozdulatokkal összekeverjük, nehogy a vaj túlságosan megolvadjon. Ha nem állna össze, egy-két ek tejjel lazíthatjuk.
  5. Alufóliába csomagoljuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
  6. A töltelékhez egy tálba tesszük a ricottát, hozzákeverjük az időközben elkészült főtt búzát, a cukrot, a kandírozott gyümölcsöket és az aromát, belekaparjuk a vanília magját, ráreszeljük a citromhéjat.
  7. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat azonnal a ricottás krémre tesszük, és az egészet alaposan összedolgozzuk.
  8. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal, nehogy nagyon összetörjük, a ricottás-búzás krémhez keverjük.
  9. Kivesszük a tésztát a hűtőből, a 2/3-át levágjuk, és jó vékonyra nyújtjuk.
  10. Egy kapcsos tortaformát kikenünk vajjal, belisztezzük, és beleigazítjuk a kinyújtott tésztánkat.
  11. Beleöntjük a tölteléket.
  12. A maradék tésztánkat szintén kinyújtjuk, egyenlő széles csíkokra vágjuk, és átlósan berácsozzuk a sütemény tetejét. Alufóliával lefedjük, mert a tölteléknek kell az idő a sülésre, de a teteje könnyen pirul.
  13. Előmelegített sütőben készre sütjük. A sütemény akkor készült el, ha a közepe megszilárdul, és a rácsozat szép világosbarnára sül.
  14. Negyed órát állni hagyjuk, meghintjük porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 28
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 186
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 51259
  • Feltöltés dátuma: 2010. május 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szabad fordításban nápolyi tészta. Dél-Olaszországban elterjedt igazi olasz édesség, vagyis nagyon édes, a citrusféléktől mégis friss és habkönnyű. Főleg húsvétra készítik, és bár leggyakrabban kerek formában sütik, mégis szimplán süteménynek, és nem tortának számít. Íze leginkább a rizskochéra hasonlít, de még annál sokkal könnyedebb. És mivel olasz és ünnepi, akárcsak a panettone, ez sem egy pillanatok alatt összerakható süti, de ha a hozzávalókat előre elkészítjük, akkor nem kell egész nap a konyhában állnunk, mert a tészta és a töltelék elkészítése kb. 20 percet vesz igénybe. A receptet ismét az olasz konyhaművészeti kincsesbánya barátnőmtől kaptam, csak sajnos elfelejtette megemlíteni, hogy a búza főzött, és nem nyers állapotában 40 dkg, így annyi főtt búzám lett, hogy a héten kétszer is készült belőle (és még mindig van egy adagnyi, de az másként fog terítékre kerülni, mert 10 nap alatt háromszor azért nem állok neki.) Első alkalommal elfelejtettem fotózni, másodszorra pedig eltűnt a tortaforma a közös konyhából, ezért normál tepsiben sütöttem meg. De hát így is gazdagodtam három tapasztalattal: 1. tepsiben is iszonyúan finom, csak nem lehet olyan szépen szeletelni, mint a kerek formában készültet (ez a mennyiség egy 20x30x5-ös tepsit igényel). 2. A búzát pár nappal korábban is el lehet készíteni, mert nekem egy hétig állt a hűtőmben a főtt búza, és kutya baja sem lett. 3. Először -autentikusság ide vagy-oda- nem szórtam rá porcukrot, mert úgy gondoltam, elég édes anélkül is. Másodszor valószínűleg nem kevertem el eléggé a tojásfehérjét a krémben, mert az kiült a tetejére, és hát...hamarabb megpirult, mint a rácsozat. Mindjárt rájöttem, miért tálalják porcukorral. Szóval a porcukor: nem kötelező, de jobb, ha kéznél van.  

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...