Nagymamám fánkja
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 37% Zsír
-
125g finomliszt455 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
2g rum5 kcal
-
63g tej35 kcal
-
106g napraforgó olaj939 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
31g lekvár/ dzsem87 kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 37% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
16g rum37 kcal
-
500g tej280 kcal
-
850g napraforgó olaj7514 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
250g lekvár/ dzsem695 kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 37% Zsír
-
34.7g finomliszt126 kcal
-
1.7g élesztő2 kcal
-
3.8g tojás5 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0.6g rum1 kcal
-
17.3g tej10 kcal
-
29.5g napraforgó olaj260 kcal
-
3.5g porcukor13 kcal
-
8.7g lekvár/ dzsem24 kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 37% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.9 g
Zsír
-
Összesen 110 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 50 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 39 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 438.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 104 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 186 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134.4 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 39.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 44 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 37% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 135.6 g
Zsír
-
Összesen 880.1 g
-
Telített zsírsav 120 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 398 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 315 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3505.2 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 378 mg
-
Kálcium 835 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 262 mg
-
Foszfor 1488 mg
-
Nátrium 504 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1075 g
-
Cukor 254 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 314.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 351 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 725 micro
-
Kolin: 430 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 667 micro
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 37% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 30.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 121.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.2 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 10.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Hozzávalók
-
100 dkg finomliszt
-
5 dkg élesztő
-
2 db tojás
-
1 ek cukor
Elkészítés
- A lisztet egy mélyebb edénybe mérjük.
- 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzátesszük a cukrot, és hagyjuk, hogy felfusson.
- Beleöntjük a lisztbe, hozzátesszük a két egész tojást, majd még kb. 5 dl tejet és a rumot.
- Fakanállal addig dolgozunk rajta, amíg a tészta hólyagos, fényes lesz, és elválik az edény falától (kb. 10 perccel az után, hogy már nagyon unjuk az egészet).
- Kicsit meglisztezzük a tetejét, és hagyjuk, hogy duplára keljen.
- Akkor lisztezett deszkára borítjuk, és 2 centisre nyújtjuk.
- Lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és letakarva újra megkelesztjük.
- Közben olajat teszünk fel melegedni. Ha a próbaképp beledobott fánktészta darabka megsül, jöhetnek a többiek. Fontos, hogy fejjel lefelé tegyük bele a fánkokat az olajba, vagyis a deszkán lévő oldala kerüljön felülre először.
- Fedjük le a fánkokat, süssük kb. 2 percig, majd vegyük le a fedőt. Ha elképesztő ügyesek voltunk, a fánk magától megfordul, ha nem,- senki sem látja - mi magunk fordítsuk meg.
- Újabb két percig sütjük, most már fedő nélkül, majd papírtörlővel kibélelt tálra szedjük. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 1769
- Tegnapi nézettség: 20
- 7 napos nézettség: 269
- Össznézettség: 748956
- Feltöltés dátuma: 2012. január 13.
Ajánló
Sok-sok házi készítésű lekvár. Barack, meg meggy, és szilva is...meg eper, az mindenképpen! És mivel a fánk csak melegen és frissen jó, másnaposan így mentem a helyzetet.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Volt nekem régen egy pici gyúródeszkám. Olyan pici volt, hogy ma a kenyeret is tisztességesebb méretű deszkán nyesem. Volt egy méretben hozzápasszoló sodrófám is. Nagypapám hozta az akkor még Csehszlovákiából, huncutul mosolyogva adta át, hogy ekkora lány már nyugodtan segíthet a Mamának. Voltam vagy négy éves, és szegény Papa hiába hozta olyan szeretettel a kellékeket, valahogy nem akaródzott odaállnom a hokedlire tett deszka és sodrófa elé. Kivéve, ha a Mama fánkot sütött. Ma már meg nem mondom, miért tettem kivételt, de se pogácsa, se pite, se bukta nem hatott meg, ha viszont fánkot kellett szaggatni, akkor mérhetetlen mennyiségű liszet szórtam a deszkára, majd Mamától ellesett mozdulattal elkentem rajta, és a deszka-sodrófa mérethez illő miniatürizált fánkszaggatóval (valójában pogiszaggató) gyártottam a minifánkokat, majd vittem nagy büszkén a Papának, aki hősiesen nyelte baracklekvárral, pedig nem volt egy nagy fánkos. Azért az első saját gyártású fánkomig el kellett telnie jó 15 évnek, de azóta sem csinálom máshogy. Mama szerint a tökéletes fánk titka: a jó fánkban benne van a szakács homlokgyöngyözése. a fánkot úgy tegyük az olajba, hogy a deszkán lévő oldala csak a fordítás után kerüljön az olajba. a fordítás előtt felvesszük a lángot az olaj alatt, és lefedjük. Fordítás után takarékra vesszük, és nem fedjük le még egyszer.