r
Nosalty Logó

Mézes püspökkenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
nyihaj
Mézes püspökkenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 539 kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2153 kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 322 kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    346 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    106.5 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 539 kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.4 g

Zsír

  • Összesen
    39 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1383.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    218 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    238 mg
  • Foszfor
    686 mg
  • Nátrium
    156 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    426.1 g
  • Cukor
    217 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    144.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    330 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    488 micro
Összesen 2153 kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    207.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 322 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az egész tojásokat, a szódabikarbónát és a porcukrot nagyon habosra alaposan kikeverjük, 4-5 perc alatt.
  2. Hozzáadjuk a langyos mézet és a lisztet, fűszereket, egyneművé kavarjuk.
  3. Püskökkenyér formát teljesen kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát. Ha szeretnénk magokat szórni rá, tegyük meg.
  4. Forró sütőben (200-210 fokon) légkeveréssel süssük 5 percig, majd mérsékeljük a hőfokot 150-160 fokra, és süssük készre a süteményt (sütőtől függően 20-30 perc). Tűpróbával ellenőrizzük nem ragad-e a tészta.
  5. A kisült tésztát borítsuk rácsra, azonnal húzzuk le róla a papírt, hagyjuk teljesn kihűlni. Az eredeti recept csak másnap ajánlja szelni a tésztát.
  6. Folpack-ba csomagolva hetekig friss marad.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 58
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 8610
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 10.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tudom, még csak október van, de kezembe került ez a recept és ki kellett próbálnom, hogy használható lesz-e a karácsonyi repertoárba. Lisztérzékenyként a karácsony az év legnehezebb időszaka, mert élénken élnek még bennem a szeretett ízek, a sütemények puhasága és ezek nem mindig reprodukálhatók gluténmentes verzióban. Ez a mézeskalács tészta nagyon jó alapanyag: erős, karakán mézes, édes ízélmény, amit legközelebb biztos próbálok kicsit tompítani citrom-vagy narancshéjjal, esetleg lével is, és elkészítek hozzá majd egy citrommázat is... Kávé mellé lekvárral is el tudom képzelni. :) Nálunk nem volt lehetősége egy napot állni a süteménynek, pár órás hűlés után szeltem. Nem tudom másnapra mennyire marad puha, de most nagyon kellemes, nem sűrű állagú volt. Sütésre vonatkozó információ nemigen volt az eredeti receptben csak annyi, hogy az első 5 percben erős tűzön, majd közepes hőfokon kell sütni. 5 perc után már barna a teteje, nekem a továbbiakban nem égett meg, de akinek erősebben süt a sütője, borítsa be alufóliával. Számítsunk rá: a teteje be fog repedezni, de emlékeim szerint a réteslisztből készülő püspökkenyér is hasonlóan viselkedik. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...