Marlenka -ahogy mi csináljuk
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
81g finomliszt296 kcal
-
31g méz95 kcal
-
0 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
13g tej7 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
3g vaj19 kcal
A krémhez
-
125g tej70 kcal
-
10g dió65 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
3g búzadara9 kcal
-
19g vaj134 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
-
3g rum6 kcal
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
650g finomliszt2366 kcal
-
250g méz760 kcal
-
0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g tej56 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
21g vaj151 kcal
A krémhez
-
1000g tej560 kcal
-
80g dió523 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
20g búzadara72 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
20g rum46 kcal
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
23.3g finomliszt85 kcal
-
9g méz27 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
3.6g vaj26 kcal
-
3.6g tej2 kcal
-
3.9g tojás5 kcal
-
3.6g cukor14 kcal
-
0.8g vaj5 kcal
A krémhez
-
35.8g tej20 kcal
-
2.9g dió19 kcal
-
0.7g finomliszt3 kcal
-
0.7g búzadara3 kcal
-
5.4g vaj39 kcal
-
5.4g cukor21 kcal
-
0.7g tojássárgája2 kcal
-
0.7g rum2 kcal
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 16.9 g
Zsír
-
Összesen 39.4 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 145 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 611.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 200 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 172 mg
-
Nátrium 163 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 129.8 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 33.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 261 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 256 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 104 micro
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 135.3 g
Zsír
-
Összesen 315.3 g
-
Telített zsírsav 159 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 51 g
-
Koleszterin 1160 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4892.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 278 mg
-
Kálcium 1599 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 306 mg
-
Foszfor 1373 mg
-
Nátrium 1302 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1038.3 g
-
Cukor 503 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 269.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2086 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 355 micro
-
Kolin: 606 mg
-
Retinol - A vitamin: 2047 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 455 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 834 micro
- 8% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 11.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 175.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.2 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 75 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 30 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
65 dkg finomliszt
-
10 ek méz
-
1 kk szódabikarbóna
-
10 dkg vaj
-
1 dl tej
-
2 db tojás
-
10 dkg cukor
A krémhez
-
1 l tej
-
2 dkg finomliszt
-
20 g búzadara
-
15 dkg vaj
-
15 dkg cukor
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit összekeverjük egy nagy tálban. Akkor jó, ha olyan állagú, mint a zserbó vagy mézes krémes tésztája, tehát kemény, de az ujjunkkal még be tudjuk nyomni.
- Téglalapot formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőbe tesszük.
- A 2 óra leteltével kivesszük, és 6 egyforma részre vágjuk. Mindegyiket egyenként vékonyra nyújtjuk, és vajjal vastagon megkent gáztepsi hátlapjára helyezzük. Fogjuk a tálat vagy tálcát, amire összeállítás után helyezni szeretnénk, és a tésztára tesszük, késsel körbevágjuk. (Az én sütim a levágások után pont akkora lett, mint egy A4-es lap, az volt a sablonom.) A széleket nem kell eltávolítani, szükségünk lesz rájuk, de így könnyebb szép szabályosra vágni, a lapok sütés után ugyanis könnyen törnek.
- A lapokat 5-6 perc alatt szép halvány barnára sütjük, majd kivesszük. A megsült széleket külön gyűjtjük, ha együtt vannak, kislyukú reszelőn lereszeljük, nem baj, ha törik, és nagyobb darabok maradnak benne. Ha kész, átszitáljuk. A morzsát a krémhez, a nagyobb darabokat a díszítéshez tesszük félre.
- Ha minden lap elkészült, megfőzzük a krémet.
- 1 l tejet kislángon felforralunk. A lisztet és a darát összekeverjük, ha a tej elkezd forrni, apránként hozzákeverjük. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a darált diót, hozzáöntjük a rumot/ konyakot. Ha túlságosan folyós lenne, a lapokból nyert morzsával sűrítgetjük apránként.
- A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a tojássárgával, ha a tejes krém elkezdett hűlni, ezt is belekeverjük.
- Ha mindennel elkészültünk, veszünk egy mézes lapot, megkenjük a krémmel, majd rá a következő, amíg a lapok el nem fogynak. A tetejére és az oldalára krém kerüljön.
- Ha ezzel is végeztünk, óvatosan belenyomkodjuk a nagyobb kekszmorzsákat a süti oldalát és tetejét borító krémbe.
- Legalább egy napra hűvösre tesszük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 599
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 115989
- Feltöltés dátuma: 2010. július 21.
Ajánló
Mindenekelőtt Katinak és Vezsunak ismeretlenül, de szeretettel, akik a szellemi alapanyagot küldték. Megjegyzés: A tetejét meg lehet loccsantani egy-két csík csokiszósszal, hogy boltiasabb kinézete legyen, és természetesen a kakaós verzió is elkészíthető, csak a tésztába és a krémbe is kell keverni egy kis cukrozatlan kakaóport.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Marlenkát már régóta akartam csinálni, volt is hozzá receptem a hivatalos honlapról meg a szlovák barátnőm nagymamájától is. Aztán mikor nem jött össze, és Házmester szelet lett belőle, többen is írtak, hogy a Marlenkát ők is nagyon szeretik, de valami soha nem stimmelt a recepttel, baj volt a tésztával, stb.. De többen adtak tippeket is, többek között Vezsu, aki volt olyan kedves, és e-mailben küldött nekem egy receptet, ami mások szerint működik. Aztán kaptam egy e-mailt egy nagyon kedves felvidéki hölgytől, Katitól, aki a hozzászólásokat olvasva felajánlotta, hogy megkeresi a kedvemért a nagymamája száz éves receptjét, ami pont olyan ízű, mint a Marlenka. És volt olyan drága, hogy tényleg megkereste, sőt elküldte nekem. Szóval, már négy receptem is volt. A hivatalossal az volt a probléma, hogy többen is panaszkodtak rá, hogy a tészta szétpotyog az ott leírtak alapján. Na meg ősi örmény receptnek hirdetik, én meg kíváncsi lennék, hogy az ősi örmények honnan akasztottak cukrozott konzerv sűrített tejet, amit aztán három órán át kell főzni. Barátosném receptje nem említett diót meg mézet, anélkül meg nem annyira marlenka lesz a dologból. Végül maradt Vezsu és Kati receptje. Kati annyira meghatott azzal, hogy ismeretlenül megosztotta velem ezt a nagyon régi családi receptet, hogy rögtön tudtam, a tészta az övé lesz. A krémet meg a kettőből hoztam össze, konzerv sűrített tej nélkül. Lehet, hogy így nem ugyanúgy készül, mint a multié, de ha volt valami hagyományos elődje a marlenkának, mielőtt a csehek piacra dobták, akkor az szerintem hasonló lehetett. Ha meg nem, akkor is a nosalty hozta össze. És ahogy Pelikán elvtárs mondta: kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk.:) Egyébként semmi hendikeppje nincs, nagyon hasonlít az íze a boltira. Aki meg nem hiszi, próbálja meg a hivatalos verziót. :)