r
Nosalty Logó

Marlenka -ahogy mi csináljuk

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Marlenka -ahogy mi csináljuk
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 946 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 7570 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 273 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16.9 g

Zsír

  • Összesen
    39.4 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    145 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    611.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    200 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    172 mg
  • Nátrium
    163 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    129.8 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    261 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    256 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    104 micro
Összesen 946 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    135.3 g

Zsír

  • Összesen
    315.3 g
  • Telített zsírsav
    159 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    1160 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4892.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    278 mg
  • Kálcium
    1599 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    306 mg
  • Foszfor
    1373 mg
  • Nátrium
    1302 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1038.3 g
  • Cukor
    503 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    269.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2086 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    355 micro
  • Kolin:
    606 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2047 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    455 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    834 micro
Összesen 7570 kcal
  • 8% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.2 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    75 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 273 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit összekeverjük egy nagy tálban. Akkor jó, ha olyan állagú, mint a zserbó vagy mézes krémes tésztája, tehát kemény, de az ujjunkkal még be tudjuk nyomni.
  2. Téglalapot formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 2 órára hűtőbe tesszük.
  3. A 2 óra leteltével kivesszük, és 6 egyforma részre vágjuk. Mindegyiket egyenként vékonyra nyújtjuk, és vajjal vastagon megkent gáztepsi hátlapjára helyezzük. Fogjuk a tálat vagy tálcát, amire összeállítás után helyezni szeretnénk, és a tésztára tesszük, késsel körbevágjuk. (Az én sütim a levágások után pont akkora lett, mint egy A4-es lap, az volt a sablonom.) A széleket nem kell eltávolítani, szükségünk lesz rájuk, de így könnyebb szép szabályosra vágni, a lapok sütés után ugyanis könnyen törnek.
  4. A lapokat 5-6 perc alatt szép halvány barnára sütjük, majd kivesszük. A megsült széleket külön gyűjtjük, ha együtt vannak, kislyukú reszelőn lereszeljük, nem baj, ha törik, és nagyobb darabok maradnak benne. Ha kész, átszitáljuk. A morzsát a krémhez, a nagyobb darabokat a díszítéshez tesszük félre.
  5. Ha minden lap elkészült, megfőzzük a krémet.
  6. 1 l tejet kislángon felforralunk. A lisztet és a darát összekeverjük, ha a tej elkezd forrni, apránként hozzákeverjük. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a darált diót, hozzáöntjük a rumot/ konyakot. Ha túlságosan folyós lenne, a lapokból nyert morzsával sűrítgetjük apránként.
  7. A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a tojássárgával, ha a tejes krém elkezdett hűlni, ezt is belekeverjük.
  8. Ha mindennel elkészültünk, veszünk egy mézes lapot, megkenjük a krémmel, majd rá a következő, amíg a lapok el nem fogynak. A tetejére és az oldalára krém kerüljön.
  9. Ha ezzel is végeztünk, óvatosan belenyomkodjuk a nagyobb kekszmorzsákat a süti oldalát és tetejét borító krémbe.
  10. Legalább egy napra hűvösre tesszük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 599
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 115989
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 21.

Ajánló

Mindenekelőtt Katinak és Vezsunak ismeretlenül, de szeretettel, akik a szellemi alapanyagot küldték. Megjegyzés: A tetejét meg lehet loccsantani egy-két csík csokiszósszal, hogy boltiasabb kinézete legyen, és természetesen a kakaós verzió is elkészíthető, csak a tésztába és a krémbe is kell keverni egy kis cukrozatlan kakaóport.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Marlenkát már régóta akartam csinálni, volt is hozzá receptem a hivatalos honlapról meg a szlovák barátnőm nagymamájától is. Aztán mikor nem jött össze, és Házmester szelet lett belőle, többen is írtak, hogy a Marlenkát ők is nagyon szeretik, de valami soha nem stimmelt a recepttel, baj volt a tésztával, stb.. De többen adtak tippeket is, többek között Vezsu, aki volt olyan kedves, és e-mailben küldött nekem egy receptet, ami mások szerint működik. Aztán kaptam egy e-mailt egy nagyon kedves felvidéki hölgytől, Katitól, aki a hozzászólásokat olvasva felajánlotta, hogy megkeresi a kedvemért a nagymamája száz éves receptjét, ami pont olyan ízű, mint a Marlenka. És volt olyan drága, hogy tényleg megkereste, sőt elküldte nekem. Szóval, már négy receptem is volt. A hivatalossal az volt a probléma, hogy többen is panaszkodtak rá, hogy a tészta szétpotyog az ott leírtak alapján. Na meg ősi örmény receptnek hirdetik, én meg kíváncsi lennék, hogy az ősi örmények honnan akasztottak cukrozott konzerv sűrített tejet, amit aztán három órán át kell főzni. Barátosném receptje nem említett diót meg mézet, anélkül meg nem annyira marlenka lesz a dologból. Végül maradt Vezsu és Kati receptje. Kati annyira meghatott azzal, hogy ismeretlenül megosztotta velem ezt a nagyon régi családi receptet, hogy rögtön tudtam, a tészta az övé lesz. A krémet meg a kettőből hoztam össze, konzerv sűrített tej nélkül. Lehet, hogy így nem ugyanúgy készül, mint a multié, de ha volt valami hagyományos elődje a marlenkának, mielőtt a csehek piacra dobták, akkor az szerintem hasonló lehetett. Ha meg nem, akkor is a nosalty hozta össze. És ahogy Pelikán elvtárs mondta: kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk.:) Egyébként semmi hendikeppje nincs, nagyon hasonlít az íze a boltira. Aki meg nem hiszi, próbálja meg a hivatalos verziót. :)

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...