Magyaros borsos tokány
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Mártika és Feri
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
200g marhahús284 kcal
-
25g mangalica zsír226 kcal
-
38g vöröshagyma14 kcal
-
6 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
50g zöldpaprika8 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
5g vörösbor4 kcal
Összesen
566
kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
800g marhahús1136 kcal
-
100g mangalica zsír902 kcal
-
150g vöröshagyma55 kcal
-
24 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
200g zöldpaprika33 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
20g vörösbor17 kcal
Összesen
2262
kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
50.4g marhahús72 kcal
-
6.3g mangalica zsír57 kcal
-
9.4g vöröshagyma3 kcal
-
2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
12.6g zöldpaprika2 kcal
-
12.6g paradicsom2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
-
1.3g vörösbor1 kcal
Összesen
142
kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.1 g
Zsír
-
Összesen 36.4 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 893 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 465 mg
-
Nátrium 248 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 288.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 198 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 59 micro
-
β-karotin 375 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 4760 micro
-
Lut-zea 210 micro
Összesen
566
kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 180.3 g
Zsír
-
Összesen 145.5 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 65 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 583 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3571.8 g
-
Cink 33 mg
-
Szelén 265 mg
-
Kálcium 131 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 265 mg
-
Foszfor 1860 mg
-
Nátrium 992 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.3 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 1154.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 136 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 35 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 177 mg
-
D vitamin: 102 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 54 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 134 micro
-
Kolin: 793 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 236 micro
-
β-karotin 1500 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 19041 micro
-
Lut-zea 839 micro
Összesen
2262
kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.4 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 224.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 62 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 72.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 94 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1199 micro
-
Lut-zea 53 micro
Összesen
142
kcal
Hozzávalók
-
10 dkg mangalica zsír
-
15 dkg vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
2 db zöldpaprika
-
2 db paradicsom
-
só ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
majoranna ízlés szerint
-
1 evőkanál finomliszt
Elkészítés
- A húst fél cm vastag és kb.5-6 cm hosszú csíkokra, metéltre vágjuk, és jól megmossuk.
- Az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, majd beletesszük a finomra vágott fokhagymát, azután a paradicsompürét és kevés vízzel felöntjük. 3 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a pacsnicsíkokat, megsózzuk, borssal, és majoránnával ízesítjük, és gyakori kevergetés mellett pörköljük, míg levét el nem fővi.
- Ezután kevés meleg vizet adunk hozzá és fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk.
- Ha a levét elfőtte, mindig csak kevés meleg vizet öntünk alá, hogy rövid lében párolódjon.
- Amikor a hús már félig puha, hozzátesszük a hosszú csíkokra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, s ezzel puhára pároljuk. (Aki szereti ekkor 1-2 kanál vörösbort adhat hozzá.)
- Tálalás előtt pici lisztet szórunk rá, és kevés vízzel felforraljuk.
- Receptkönyvben: 263
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 103930
- Feltöltés dátuma: 2009. október 11.
Ajánló
Gyorsan elkészíthető, vendégváró étel. Ősz esti borozgatásokhoz ajánljuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Mártika és Feri
107 recept
A magyar konyha egyik legősibb húsételfélesége. A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4-6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő ("tokányra vágás"). Az igazi tokány lelke a bors és a majoránna. A marhabélszín széléből, az úgynevezett pacsniból készítjük. A pacsni nagyon zaftos hús, pörköltnek, gulyásnak, és tokánynak elsőosztályú.