r
Nosalty Logó

Magyaros borsos tokány

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Mártika és Feri
Magyaros borsos tokány
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 566 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2262 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 142 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.1 g

Zsír

  • Összesen
    36.4 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    893 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    465 mg
  • Nátrium
    248 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    288.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    198 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    59 micro
  • β-karotin
    375 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    4760 micro
  • Lut-zea
    210 micro
Összesen 566 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    180.3 g

Zsír

  • Összesen
    145.5 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    583 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3571.8 g
  • Cink
    33 mg
  • Szelén
    265 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    265 mg
  • Foszfor
    1860 mg
  • Nátrium
    992 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    1154.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    136 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    35 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    177 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    54 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    134 micro
  • Kolin:
    793 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    236 micro
  • β-karotin
    1500 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    19041 micro
  • Lut-zea
    839 micro
Összesen 2262 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    224.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    94 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1199 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 142 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst fél cm vastag és kb.5-6 cm hosszú csíkokra, metéltre vágjuk, és jól megmossuk.
  2. Az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, majd beletesszük a finomra vágott fokhagymát, azután a paradicsompürét és kevés vízzel felöntjük. 3 percig főzzük.
  3. Hozzáadjuk a pacsnicsíkokat, megsózzuk, borssal, és majoránnával ízesítjük, és gyakori kevergetés mellett pörköljük, míg levét el nem fővi.
  4. Ezután kevés meleg vizet adunk hozzá és fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk.
  5. Ha a levét elfőtte, mindig csak kevés meleg vizet öntünk alá, hogy rövid lében párolódjon.
  6. Amikor a hús már félig puha, hozzátesszük a hosszú csíkokra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, s ezzel puhára pároljuk. (Aki szereti ekkor 1-2 kanál vörösbort adhat hozzá.)
  7. Tálalás előtt pici lisztet szórunk rá, és kevés vízzel felforraljuk.
  • Receptkönyvben: 263
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 103930
  • Feltöltés dátuma: 2009. október 11.

Ajánló

Gyorsan elkészíthető, vendégváró étel. Ősz esti borozgatásokhoz ajánljuk.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Magyaros borsos tokány
Mártika és Feri 107 recept

A magyar konyha egyik legősibb húsételfélesége. A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4-6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő ("tokányra vágás"). Az igazi tokány lelke a bors és a majoránna. A marhabélszín széléből, az úgynevezett pacsniból készítjük. A pacsni nagyon zaftos hús, pörköltnek, gulyásnak, és tokánynak elsőosztályú.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...