Lembas kenyér Annamo konyhájából
- 10% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 10% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
169 kcal
-
450g tönkölybúza liszt1521 kcal
-
200g víz0 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
25g méz76 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
20 kcal
-
52.9g tönkölybúza liszt179 kcal
-
23.5g víz0 kcal
-
1.2g friss élesztő1 kcal
-
11.8g burgonya7 kcal
-
2.9g méz9 kcal
-
1.9g olívaolaj17 kcal
-
0g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.6 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 519.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 117 mg
-
Foszfor 347 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.4 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 54.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 142 micro
- 10% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 75.3 g
Zsír
-
Összesen 28.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3115.1 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 154 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 704 mg
-
Foszfor 2082 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 15 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 386.5 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 56 mg
VÍZ
-
Összesen 325.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 36 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 315 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 852 micro
- 10% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 366 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 245 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 38.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 100 micro
Hozzávalók
-
45 dkg tönkölybúza liszt
-
2 dl víz
-
1 dkg friss élesztő
-
1 db burgonya
-
1 ek méz
-
2 ek olívaolaj
-
1 csipet só
Elkészítés
- A liszteket és a sót alaposan összekeverjük.
- A vízben feloldjuk az élesztőt, és a lisztkeverékhez adjuk. Majd hozzáadjuk a mézet és az olajat, belereszeljük a főtt burgonyát, és az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha száraznak, keménynek találjuk a tésztát, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. Elképzelhető, hogy a méztől kicsit ragacsos lesz, nem az a szokványos kenyértészta. Nem kell megijedni, ha még pihentetés után is ragacsos, kevés liszt hozzáadásával segíthetünk rajta.
- 30 perc pihentetés után a tésztát ismét átgyúrjuk, majd 1 cm vastagságúra kinyújtjuk.
- 7x7 cm-es kockákra vágjuk, mindegyik kockát átlósan bevágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 170 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 92
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 60
- Össznézettség: 13368
- Feltöltés dátuma: 2013. május 14.
Ajánló
Ajánlom Gyűrűk Ura rajongóknak, Középfölde vándorainak és minden "útra kelőnek".:) A tündék szerint a hosszabb eltarthatóság érdekében ajánlatos mallornfa levelébe csomagolni, ennek hiányában egy fémdoboz is megteszi.:)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Gyűrűk Ura rajongók figyelem! Elkészült a lembas kenyér, az eldák úti kenyere – mint a mi meséinkben a hamuban sült pogácsa.:) Ezt a kenyeret kapták útravalóul a tündéktől a gyűrűszövetség tagjai. Négyszög alakú, ostyaszerű kenyér, mely kívül világosbarna ropogós, belül krémesen puha, és Gimli, a törp szerint még a beornfiak mézeskalácsánál is finomabb. Olyan laktató, hogy egy szelet egy felnőtt embernek egy napi energiát biztosít. És egy másik nagyon fontos jellemző, hogy rendkívül sokáig eltartható, kiváltképp az eredeti csomagolásában: mallorn levélbe bugyolálva.:) Kering néhány recept a neten a lembas kenyér elkészítésére, de valahogy egyikkel sem voltam megelégedve, így hát – néhány fontos tényező figyelembevételével - megalkottam a saját lembas kenyeremet. Tehát mivel a tündék vegetáriánusok, ezért tojás és tej nélkül készítettem. Mi másból mint tönkölylisztből – így fog egész napra elegendő tápanyagot biztosítani. Ehhez jön a méz mint energiaforrás, és a megfelelő állag valamint a hosszú eltarthatóság érdekében a főtt burgonya. Úgy gondolom, hogy sikerült eltalálnom az arányokat is, mert a végeredménnyel rendkívül elégedett voltam. És valóban: tápláló, belül puha, hosszan eltartható és az alapanyagoknak köszönhetően nagyon egészséges. És nem utolsó sorban – még finom is! Készítsétek el Ti is!