r
Nosalty Logó

Kovászos uborka Mártitól

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Marti48
Kovászos uborka Mártitól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 71 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 716 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 8 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 98% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    680.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    476 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    795.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    39 micro
  • β-karotin
    289 micro
  • β-crypt
    77 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 71 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 98% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6805.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    734 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    467 mg
  • Foszfor
    795 mg
  • Nátrium
    4763 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    157.6 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    7952.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    280 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    96 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    499 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    260 micro
  • Kolin:
    190 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    388 micro
  • β-karotin
    2892 micro
  • β-crypt
    765 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    879 micro
Összesen 716 kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 98% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    82.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    10 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    96.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 8 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az uborkákat nagyon alaposan megmossuk, és szárazra dörzsöljük egy tiszta konyharuhával. A végeit levágjuk. A kaprot, a hámozott tormadarabot, a szőlőt+leveleket szintén alaposan leöblítjük. A lehántott fokhagymagerezdeket egyben hagyjuk.
  2. 5 liter vizet 1 ek fehérborecettel és 1 csapott ek sóval felforralunk, majd megvárjuk, amíg kihűl.
  3. Egy nagyon tiszta, forró vízzel kiöblített (itt 5 literes) dunsztos üvegbe lerakjuk az uborkát. Alulra halmozzuk a kaprot (én a virágos, magbamentet használtam), ráteszünk egy réteg uborkát, egy nagy babérlevelet, majd tovább rétegezzük. Közben beleszórjuk a borsszemeket, hozzátesszük a pepperonit, a tormát, ízlés szerint rendezgessük.
  4. A kihűlt sós-ecetes lével öntsük fel az egészet, és a legtetejére tegyük rá a száraz (!) serclit, legjobb, ha kovászos barna kenyeret használunk.
  5. Fedjük le egy kistányérral az üveget, és érleljük az uborkánkat félárnyékos helyen. Erre a legjobb egy faleveleken keresztül beárnyékolt, napos hely. Kb. 4 nap alatt készen van, de azért ellenőrizzük időközben.
  6. Ha már fogyasztható az ubi, szűrjük le a levét, távolítsuk el az összes fűszert, a kenyeret, és a leszűrt lében tároljuk a hűtőben.
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 44
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 17248
  • Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 08.

Ajánló

Érdemes lezárható befőttes üvegekben (nekem 4 db-ban elfért) tárolni, így tovább eláll.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kovászos uborka Mártitól
Marti48 317 recept

Nagyon-nagyon szeretjük a kovászos uborkát! Nálunk egész idény alatt készül, mégpedig az itt közölt, családi recept alapján. Igen finom, aromás, hála a fűszerezésnek. A leszűrt lé remek ital lehűtve, hőség idején, de tökfőzelék főzéséhez is kiváló - lsd. receptemet!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...