r
Nosalty Logó

Köleslepény

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Dacota
Köleslepény
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

629
Kalória
21.7g
Fehérje
107g
Szénhidrátok
12.4g
Zsír
63.5g
Víz
-
Koleszterin
11.1g
Rost
933.3mg
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 629 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 3773 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 298 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2145.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    216 mg
  • Foszfor
    646 mg
  • Nátrium
    1157 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    63.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    210 micro
Összesen 629 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    130.2 g

Zsír

  • Összesen
    74.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12875.2 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    245 mg
  • Kálcium
    418 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    1296 mg
  • Foszfor
    3877 mg
  • Nátrium
    6940 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    32 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    642 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    67 mg

Víz

  • Összesen
    381.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    437 micro
  • Kolin:
    209 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1260 micro
Összesen 3773 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1015.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    306 mg
  • Nátrium
    548 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    30.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 298 kcal

Elkészítés

  1. A kölest hármszoros vízben (pont 9 dl) puhára főzzük.
  2. Megvárjuk, míg langyosra hűl.
  3. Hozzákeverjük a liszet, a sót és a római köményt, majd hozzáöntjük a langyos vizet.
  4. Homogén tésztává gyúrjuk össze. (Nem egyszerű, eleinte ragad mindenhová. Akkor jó, ha nagyjából minden morzsikát leszed a kezünkről és a dagasztó edény faláról, de nem totál kemény.)
  5. Golflabdánál picit nagyobb golyókat formázunk belőle, és lisztezett munkafelületen palacsinta vastagságúra (illetve vékonyságúra) nyújtjuk őket.
  6. Száraz serpenyőben, vagy palacsintasütőben (lehetőleg nem teflonos, hanem öntött vas) először az egyik, majd a másik felét sütjük meg. Akkor jó, ha teljesen roppanós és száraz, és mindét oldala barna foltos.
  7. Tálalásig konyharuhával takarjuk le. Ebből a mennyiségből 20 db lepénykém lett.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 40 perc

Valamelyik reggel a édesapám a konyhában egy egészen borzasztó színű és állagú, meghatározhatatlan ételszerűséget kanalazott nagy serényen. Te mit csinálsz?-kérdeztem. Lúgosítok! - jött a boldog válasz. - Paradicsomlé meg kovászos uborka lé és köles. Kérsz? Hát, inkább nem kértem. Én borzasztóan örülök, hogy lúgosít, -bár fogalmam nincs róla, honnan szed ilyen dolgokat, biztos nem a netről, mert még a gépet sem tudja bekapcsolni - de hát gondoltam, ha ezt a módszert választja, úgy jár, mint mikor az ember lánya az első fogyókúránál üres fejessaláta leveleket rágcsál - két perc alatt megundorodik az egésztől. És igaz ugyan, hogy valószínűleg matrózmúltjának köszönhetően emberi fogyaztásra teljesen alkalmatlan dolgokkal is elvan egy darabig, de gondoltam, ha már ilyen szépen magától nekiállt a lúgosításnak, rásegítek kicsit. Mivel a lepények iránti olthatatlan szerelmem valószínűleg tőle származik, kerestem, és itt találtam is egy remek köleslepény receptet. Kicsit átdolgoztam, és mennyei lett! Természetesen sima liszttel is elkészíthető, de a zab javára írható, hogy tele van rostokkal, és nagyon tömít.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Ez a legjobb tejtermék, ha gyorsítani szeretnénk a bélmozgásunkat

A tejtermékek emésztőrendszerre gyakorolt hatásáról hatalmas vitákat lehetne folytatni, de az biztos, hogy az egyik legnépszerűbb fermentált tejtermékünk kiemelten sokat tud segíteni a bélmozgás serkentésében. Kivéve, ha tejallergiásak vagy laktózérzékenyek vagyunk, akkor inkább ne fogyasszuk.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!