Karingó-csavart krumplis lángos
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 30% Zsír
-
67g burgonya39 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g cukor2 kcal
-
17g tej9 kcal
-
17g víz0 kcal
-
71g napraforgó olaj626 kcal
Összesen
1044
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 30% Zsír
-
400g burgonya231 kcal
-
600g finomliszt2184 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
15g só0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
100g tej56 kcal
-
100g víz0 kcal
-
425g napraforgó olaj3757 kcal
Összesen
6264
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 30% Zsír
-
24g burgonya14 kcal
-
36g finomliszt131 kcal
-
1.5g élesztő2 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
0.1g cukor1 kcal
-
6g tej3 kcal
-
6g víz0 kcal
-
25.5g napraforgó olaj225 kcal
Összesen
376
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.2 g
Zsír
-
Összesen 72.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1250.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 151 mg
-
Nátrium 984 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 71.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
1044
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.2 g
Zsír
-
Összesen 433.6 g
-
Telített zsírsav 57 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 197 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 157 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7502.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 207 mg
-
Kálcium 251 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 212 mg
-
Foszfor 903 mg
-
Nátrium 5905 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 521.4 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 426.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 175 mg
-
C vitamin: 59 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 397 micro
-
Kolin: 107 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 135 micro
Összesen
6264
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 26 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 449.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 354 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
Összesen
376
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A krumplit sós vízben megfőzzük, majd szűrőben hagyjuk, hogy jól lecsepeghessen, hűljön.
- Kimérjük a lisztet, hozzákeverjük a sót, cukrot, majd közepébe mélyedést készítünk, amibe kerül az élesztő. Leöntjük langyos vízzel és megszórjuk kis liszttel.
- Megtörjük a krumplit, s akkor adjuk a liszthez, ha már jól meghűlt (langyos se legyen), különben ellágyítja az anyagunkat és megtéveszt a liszt adagolásában.
- Hozzáöntjük a fél adag tejet és jól összedolgozzuk. Lassan, ahogy kéri, öntünk még hozzá, gyúrjuk és ismételjük a tej adagolását (azért kell lassanként, mert a liszttől, krumplitól függ, mennyit kér majd, én kb 100 ml-t szoktam elhasználni, de volt, hogy liszttel is kellett még szórni, ha nagyon ragadt volna).
- Amikor jól összeállt, gyúrjuk még kb 10-15 percet és letakarva duplájára kelesztjük (1- 1,5 óra).
- Lisztezett munkalapunkra óvatosan kiborítjuk, és kisebb ökölnyi darabból kezdünk el sodorni, hüvelykujjnyi vastag ostorokat. Ne lisztezzük agyon! Kettéhajtva megcsavarjuk őket, és végeiket enyhén megnyomjuk, hogy összeragadjon.
- Felhevített olajban jól átsütjük, az első adagból rögtön kóstolunk, hogy a belseje is átsült-e, ha igényli, pirosabbra süssük!
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 142
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 9518
- Feltöltés dátuma: 2012. február 10.
Ajánló
Próbáltam szezámmagba sodorni, nekünk idegen volt így az íze, de lehet variálni (édesapám lekvárba mártogatta). Mi a sós változatnál marad(t)unk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Gyermekként kellett nagyijaimtól sorra elbúcsúzni, mindegyik falun lakott, s mindegyik hagyott maga után értékes ízeket (és nemcsak). Most Mező-Baj (Bihar megye) egyik finomságát tárom elétek ebben a receptben.