Ír szódabikarbónás kenyér 2. -candidásoknak
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
49.3g teljes kiőrlésű liszt164 kcal
-
1.2g só0 kcal
-
0.3g szódabikarbóna0 kcal
-
0 kcal
-
1.2g szezámmag7 kcal
-
2.5g fűszersó0 kcal
-
1.6g medvehagyma2 kcal
-
41.1g joghurt25 kcal
-
2.6g olívaolaj23 kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2909.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 138 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 102 mg
-
Foszfor 322 mg
-
Nátrium 2327 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 65.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 165 micro
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.4 g
Zsír
-
Összesen 33.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11636.7 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 551 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 408 mg
-
Foszfor 1287 mg
-
Nátrium 9307 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 240.1 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 263 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 136 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 662 micro
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 5.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1913.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 212 mg
-
Nátrium 1531 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 43.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 109 micro
Hozzávalók
-
30 dkg teljes kiőrlésű liszt
-
1 tk só
-
1 tk szódabikarbóna
-
0.5 tk foszfátmentes sütőpor
Elkészítés
- Keverjük össze a száraz anyagokat: a lisztet, a sót, a szódabikarbónát, a sütőport, a magvakat, a kenyérfűszert, ha van és a medvehagymát, ha van.
- A joghurtba vagy íróba keverjük bele az olívaolajat, majd öntsük a többi alapanyaghoz.
- Gyúrjuk össze, formázzunk cipót belőle. A sütőbe tegyünk egy kis tál vizet, hogy ropogós kérgű, sokáig frissen tartható kenyeret kapjunk.
- Tegyük kiolajozott, kilisztezett tepsire a tésztát, és 230 fokon süssük 15 percig. Ekkor vegyük le 170 fokra a sütőt, és így hagyjuk tovább sülni még 40 percig, melynek utolsó 10 percében megfordítjuk a cipót, hogy az alja is megpirulhasson.
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 55 perc
- Receptkönyvben: 94
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 29088
- Feltöltés dátuma: 2010. március 28.
Ajánló
Tipp: A tésztából a magok elhagyásával lehet készíteni pizzát is. Ekkor nyújtsuk az egészet egy tepsibe, tegyünk rá feltétet (paradicsomszósz, sajtok, zöldségek), és 200 fokon süssük pirulásig.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Valami furcsa okból kifolyólag a nővérem 8 éve, én pedig most vagyok candidás. Ez elég sok ételt kizár a repertoárból, anyukám ezért találta ki anno ezt a kenyeret, ami fogyasztható az ilyen betegségben szenvedők számára is. Azt azonban tudnunk kell, hogy ez a szódabikarbónás kenyér sokkal "porlékonyabb", mint az élesztős vagy kovászos társai. Ezen azt kell érteni, hogy lényegesen jobban morzsálódik, mint azt várnánk egy kenyértől, az íze viszont isteni, és csupa egészséges anyagot tartalmaz, ami segíti a kiegyensúlyozott mindennapok fenntartását :)