Házi készítésű joghurt Ízek blogjától
- 22% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 5.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 451.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 303 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 14 mg
-
Nátrium 132 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.7 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 13.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 22% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.1 g
Zsír
-
Összesen 22 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1806.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 1213 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 528 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.8 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 52.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 22% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 170.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 114 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 1 mg
-
Foszfor 5 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Elkészítés
- „Alapnak” házi (vagy kézműves), zsírosabb tejet válasszunk. Ha ehhez nem tudunk hozzájutni, akkor legalább 3,5% zsírtartalmú, zacskós és nem tartós-bolti kiszerelést válasszunk.
- Szükségünk lesz „oltóanyagra” is, azaz bolti natúr joghurtra. Itt is próbáljuk a kézműves vagy házi változatot vásárolni, illetve ennek híján az élőflórás, rövid lejárati idejű bolti változatot részesítsük előnyben.
- Lassú tűzön, tiszta edényben (olyat válasszunk, amiben korábban nem főztünk húst, stb.) forraljuk fel a tejet.
- Ha felforrt, vegyük le a tűzről, és kézmelegre hűtsük vissza.
- Ezután öntsük át a tejet üveg vagy kerámia edénybe, és keverjük hozzá a joghurtot (tudományosan nevezve: az oltóanyagot).
- A tejet próbáljuk 3 órán át kézmeleg hőmérsékleten tartani, mert a joghurt éréséhez szükséges baktériumok ebben a közegben szaporodnak leginkább. Ezt úgy érhetjük el, hogy egy nagyobb edénybe állítjuk a joghurtos üvegünket, és folyamatosan cserélgetjük a meleg vizet az edény alatt, vagy réteszük a meleg konvektorra, kályhára.
- Nyári melegben a hőmérséklet viszonylag állandó marad melegítés nélkül is, de azért érdemes figyelgetni, és szükség esetén cserélni a vizet.
- 3 óra múltán már kezd sűrűsödni a „tej”, a végső állagot kb. 5 órás érlelés után éri el.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 74
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 7508
- Feltöltés dátuma: 2013. március 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- babakonyha:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ma van hivatalosan a tavasz első napja. Ezzel együtt nyilván sokunk számára a nagy tavaszi fogyókúrák is megkezdték könyörtelen visszaszámlálásukat. Tapasztalatom szerint csupán zöldségen nem lehet élni, de a nehezebb esti vacsorák kiválthatók egy-egy könnyebb és egészségesebb fogással. Például vacsizhatunk joghurtot, és hogy ne haljunk éhen tőle, készítsünk saját változatot, amit kedvünk szerint gazdagítsunk mindenféle finomsággal, ami belefér a fogyókúránkba… Bogyós gyümölcs, idénygyümölcs, házi vagy kézműves lekvár, esetleg icipici csokidarabok… Ezt a házi joghurtot érdemes egyébként gyermekeinkkel is megkóstoltatni, mert bifidus ide vagy oda, én azért nyugodtabb vagyok, ha tudom, mi van a joghurtban. Elkészítése időigényes, de ez épp elég arra, hogy bizonyosan ráhangolódjunk a fogyókúrára. :-)