r
Nosalty Logó

Házi eperlevél és cérnametélt

0,0

0 ÉRTÉKELÉS6 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Bjkata
Házi eperlevél és cérnametélt
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

361
Kalória
13.7g
Fehérje
63.9g
Szénhidrátok
4.7g
Zsír
40.6g
Víz
150g
Koleszterin
2.3g
Rost
374.2mg
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 361 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 4332 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 279 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    460.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    170 mg
  • Nátrium
    188 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    40.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    127 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    218 micro
Összesen 361 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    164.1 g

Zsír

  • Összesen
    55.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1800 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5525.8 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    488 mg
  • Kálcium
    422 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    278 mg
  • Foszfor
    2038 mg
  • Nátrium
    2258 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    766.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    487.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    774 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    397 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    487 micro
  • Kolin:
    1526 mg
  • Retinol - A vitamin:
    774 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2615 micro
Összesen 4332 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    116 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    355.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    145 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    31.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    168 micro
Összesen 279 kcal

Elkészítés

  1. Egy nagy tálba beleütünk 10 tojást.
  2. Meghintjük 1 kk sóval.
  3. Rászitálunk 75 dkgréteslisztet.
  4. Összegyúrjuk.
  5. A maradék 25 dkg lisztet is apránként hozzágyúrjuk.
  6. A tésztát addig gyúrjuk, amíg egy nagyon selymes tapintású, egynemű tésztát kapunk. (Ez nekem kb. 45 perc szokott lenni.)
  7. Fél órát pihentetjük zárt edényben (hogy addig se szikkadjon meg a tészta felső rétege).
  8. Amíg a tészta pihen, elkészíthetjük a nagy asztalt abrosszal letakarva a szárításhoz.
  9. Tésztagéppel kinyújtjuk a tésztát, amit előzőleg kb. 24 egyforma darabra vágunk.
  10. A legvékonyabb fokozat után a tészta szárítása következik az abrosszal letakart asztalon. (Ennek hiányában használhatunk pelenkaszárítót is, persze minden tészta alá kerüljön konyharuha!)
  11. Vigyázzunk a szárítással, mert csak addig szabad a tésztának szikkadnia, amíg el nem ér egy olyan állagot, amely lehetővé teszi, hogy a tésztagépbe rakva és azon áthajtvaa cérnametélt vagy az eperlevél darabok már nem tapadnak össze.
  12. Ezek után az elkészülttésztát legalább egy hétig szárítani kell az asztalterítőn szétterítve.
  13. Tárolásához nagyon alkalmas a műanyag tortás doboz, hónapokig eltartható benne a száraztészta.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 150 perc

Édesanyámtól tanultam a házi tészta készítésének módját, de a férjem nagymamája is gyönyörű tésztákat készített. Anyukám mindig tett a tésztába egy kevés vizet is (ahány tojás, annyi fél tojáshéjnyi), és ő a lisztet is felesen rakta bele: fele rétes-, fele finomliszt. Nekem a nagymama által használt recept vált be legjobban, ezért nem írtam a hozzávalókhoz vizet. De javaslom, hogy mindenki próbálja ki mindkét módszert, és utána döntse el, hogy neki melyik a legszimpatikusabb!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Parmezánalaplé

Alaplevet bizony nemcsak csontokból és zöldségekből főzhetünk, hanem például parmezánból is! Biztos mindenki számára ismerős a helyzet, amikor a parmezán széle annyira kemény, hogy ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!