Firenzei spagetti
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
A karamellizát hagymához
-
128g vöröshagyma46 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g barna cukor19 kcal
-
3g balzsamecet2 kcal
A mártáshoz
-
4g olívaolaj35 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
1g gyömbér0 kcal
-
14 kcal
-
14 kcal
-
60g paradicsom11 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g barna cukor2 kcal
A tésztához
-
63g spagetti tészta232 kcal
-
18 kcal
-
50g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
A karamellizát hagymához
-
510g vöröshagyma186 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
-
10g balzsamecet9 kcal
A mártáshoz
-
16g olívaolaj141 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
2g gyömbér2 kcal
-
350g konzerv paradicsom56 kcal
-
57 kcal
-
240g paradicsom43 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
A tésztához
-
250g spagetti tészta928 kcal
-
71 kcal
-
200g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
A karamellizát hagymához
-
26.1g vöröshagyma10 kcal
-
2.6g vaj18 kcal
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g barna cukor4 kcal
-
0.5g balzsamecet0 kcal
A mártáshoz
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0.1g gyömbér0 kcal
-
17.9g konzerv paradicsom3 kcal
-
3.6g sűrített paradicsom3 kcal
-
12.3g paradicsom2 kcal
-
10.2g habtejszín30 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.1g barna cukor0 kcal
A tésztához
-
12.8g spagetti tészta47 kcal
-
0.4g napraforgó olaj4 kcal
-
10.2g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 37.1 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 537.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 129 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 233 mg
-
Nátrium 54 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.4 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 349.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 283 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 191 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 221 micro
-
α-karotin 66 micro
-
β-karotin 710 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 8979 micro
-
Lut-zea 164 micro
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51 g
Zsír
-
Összesen 148.4 g
-
Telített zsírsav 71 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 330 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2151.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 169 mg
-
Kálcium 517 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 293 mg
-
Foszfor 932 mg
-
Nátrium 214 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 297.5 g
-
Cukor 80 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1397.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1131 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 130 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 68 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 763 micro
-
Kolin: 180 mg
-
Retinol - A vitamin: 884 micro
-
α-karotin 263 micro
-
β-karotin 2840 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 35918 micro
-
Lut-zea 658 micro
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 7.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 110.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 71.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 145 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1839 micro
-
Lut-zea 34 micro
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
A karamellizát hagymához
-
3 nagy fej vöröshagyma
-
5 dkg vaj
-
2 ek olívaolaj
-
1 csipet só
-
2 ek barna cukor
-
2 ek balzsamecet
A mártáshoz
-
2 ek olívaolaj
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 kk gyömbér
-
35 dkg konzerv paradicsom
-
70 g sűrített paradicsom
-
3 kis db paradicsom
-
2 dl habtejszín
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
0.5 teáskanál barna cukor
A tésztához
-
1 ek napraforgó olaj
-
2 dl víz
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A karamellizát hagymához
- Először a hagymát karamellizáljuk. A vöröshagymákat megpucoljuk, felvágjuk olyan fél cm-es karikákra, majd serpenyőbe rakjuk, és a felforrósított vaj és olívaolaj keverékén párolni kezdjük. Picit megsózzuk, majd fedő alatt kis lángon 10-15 perc alatt megpároljuk a hagymát. Akkor jó, ha vajpuhára párolódott.
- Mindeközben a tésztát kifőzzük forrásban lévő, sós vízben.
- A harmadik lángon pedig elkészítjük a mártást. A fokhagymákat összezúzzuk (morzsárban vagy fokhagyma-nyomón), majd egy magas falú edényben forró olívaolajon egy pillanat alatt megfonnyasztjuk.
- Vegyük le az edényt a gázról, amikor érezzük a sülő fokhagyma illatát. Gyömbért szórunk a fokhagymára, majd visszatesszük a lángra.
- A felaprított paradicsomot és a paradicsomkonzerv tartalmát az edénybe öntjük. Főzés közben összenyomjuk villával a paradicsomokat, vagy botmixerrel pépesíthetjük (természetesen a tűzről levéve az edényt). A paradicsomot felfőzzük, majd hozzáöntjük a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, egy kevés cukrot is adunk hozzá. Esetleg még sűrített paradicsomot. Közepes lángon 10-15 percig főzzük, sűrítjük a mártást. Egy pár csepp balzsamecetet is adhatunk hozzá.
- A puhára párolódott hagymára 2 kanál barna cukrot teszünk, és kavargatás mellett karamellizáljuk. Ez kb. 3 percet vesz igénybe. Végül pedig hozzáadjuk a két evőkanál balzsamecetet.
- A spagettit leszűrjük, a szósszal tálaljuk, a tetejére szedjük a karamellizált hagymát.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 425
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 43
- Össznézettség: 62068
- Feltöltés dátuma: 2011. november 16.
Ajánló
Azért használtam többféle módon elkészített paradicsomszószt, mert számomra mind más ízt ad. Imádom a paradicsomot, ezért nem akartam kihagyni a nyerset sem, de ehhez a recepthez sok szószra van szükség, a sűrített paradicsom pedig zamatossá teszi az ételt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Ezt a receptet már nagyon régen kinéztem a Stahl Gyors olaszos tészták könyvből. Nem tudom, miért késlekedtem ennyit az elkészítésével. Én szavakat sem találok, annyira mennyei az ízhatás. A tejszínes-paradicsomos szósz és a karamellizált hagyma remekül illenek egymáshoz. Csak azt bánom, hogy nem készítettem a hagymából tripla adagot. Nálunk gyakori vendég lesz a menüben. Stahl Judit egyébként elmeséli a könyvben, hogy Firenze egyik legmenőbb éttermében ette ezt a fogást először. Ennek a helynek az érdekessége pedig az, hogy az utca két oldalán üzemeltet egy igencsak sznob éttermet az arra vevő célcsoportnak, és ugyanaz a konyha látja el az utca másik oldalán lévő ezerszer hangulatosabb étkezdét, ahová főként a "beavatott" helyiek járnak. Az utóbbi persze jóval olcsóbb is. A pincérek a két hely között egyensúlyoznak, az étlapok pedig ugyanazokat az étkeket kínálják. Sejthető, Stahl melyik helyen lett rabja ennek az ételnek olasz barátainak köszönhetően.