Eszméletlen sajtos golyók
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
38g víz0 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
1g só0 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
50g cheddar sajt202 kcal
-
125g víz0 kcal
-
0 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
1g só0 kcal
Összesen
490
kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
300g víz0 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
11g só0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
400g cheddar sajt1612 kcal
-
1000g víz0 kcal
-
0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
8g só0 kcal
Összesen
3911
kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
12.7g víz0 kcal
-
1.3g élesztő1 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
2.1g vaj15 kcal
-
21.2g finomliszt77 kcal
-
17g cheddar sajt68 kcal
-
42.4g víz0 kcal
-
0 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
-
0.3g só0 kcal
Összesen
165
kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 19 g
Zsír
-
Összesen 23 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2034.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 375 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 321 mg
-
Nátrium 1265 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 196.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 221 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 217 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
490
kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 152.2 g
Zsír
-
Összesen 183.9 g
-
Telített zsírsav 103 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 684 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 16279.5 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 301 mg
-
Kálcium 3003 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 250 mg
-
Foszfor 2569 mg
-
Nátrium 10121 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 405.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1571 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1767 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 136 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 498 micro
-
Kolin: 279 mg
-
Retinol - A vitamin: 1733 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 419 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 333 micro
Összesen
3911
kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 690.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 127 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 429 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 75 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
165
kcal
Hozzávalók
-
3 dkg élesztő
-
1 teáskanál cukor
-
1 ek só
-
5 dkg vaj
-
40 dkg cheddar sajt
Elkészítés
- Egy nagy sütőtálcát béleljünk ki sütőpapírral, és spricceljük meg olajjal vagy kenjük meg vajjal.
- A meleg vizet öntsük egy nagy keverőtálba (ha van konyhai robotgépünk, akkor annak a tálába), adjuk hozzá az élesztőt és a cukrot, keverjük össze őket. Hagyjuk 5-10 percig éledezni, ha már habos, akkor jó lesz.
- Készítsünk elő mindent: 1. A sajtot vágjuk 36 pici kockába (10-12g/db). 2. Egy lábasban forraljunk vizet közepes lángon. 3. Egy kicsi tálban villával verjük fel a tojást (ezt tegyük félre). 4. A konyhapultot, munkafelületet lisztezzük meg. 5. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
- Adjuk az élesztős vízhez a lisztet, a sót és a melegített vajat, dagasszuk kb. 5 percig, míg egy gombócba nem áll. Adagoljunk hozzá még lisztet, ha ragacsosnak találnánk (egyszerre csak egy kanálnyit). Puhának kell maradnia, de nem ragadósnak.
- Tegyük a bekevert tésztát a lisztezett munkalapra, és gyúrjuk tovább pár percig, hogy teljesen egynemű és kezelhető legyen. Most 36 egyforma gombócot kell belőle farigcsálnunk: először késsel negyedeljük, a negyedeket harmadoljuk, készítsünk ezekből egy-egy hurkát, ezeket pedig vágjuk 3 részre.
- Tenyerünk segítségével lapítsuk el a darabkákat kerekded formákra, tegyünk minden forma közepére egy sajtkockát, és tapasszuk össze körülötte a tésztát úgy, hogy sehol ne kukucskáljanak ki belőle. Lisztes kézzel gyurmázzuk kerekre a labdacsokat.
- A forrásban lévő vízbe óvatosan, adagolva szórjuk bele a szódabikarbónát, habzik majd nagyon, úgyhogy a kisgyermekeket, ha éppen segítenek, küldjük el játszani erre az időre, nehogy leforrázzák magukat! Sőt mi is vigyázzunk magunkra!
- Ebbe a vízbe dobjuk négyesével a sajtos bogyókat pár másodpercre, forgassuk át, majd szűrőkanállal szedjük ki őket az olajos sütőpapírral bélelt tepsire.
- Ha már mindegyik ott sorakozik egymás mellett, kenjük át őket a felvert tojással, szórjuk meg a tetejüket nagyszemű sóval, és egyből mehetnek a forró sütőbe kb. 8-10 percre sülni, míg csodálatos barnák nem lesznek. A sajt néhol kimerészkedhet a tésztabombák közepéből, de ettől csak rusztikusabb lesz a látvány.
- Szedjük ki őket egy kínálótálra, és hagyjuk hűlni úgy 10 percig, nehogy megégesse a szánkat, ha beleharapunk! Utána viszont egyből tálalhatjuk, hogy még folyós legyen a közepe. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 752
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 47
- Össznézettség: 61460
- Feltöltés dátuma: 2015. június 17.
Ajánló
Ha a sajtot kihagyjuk a közepéből és pereceket formázunk a tésztából, akkor igazi német Pretzelt falatozhatunk!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gréti
588 recept
Idén már másodszor jártam Németországban, a Brezn vagy ahogy tetszik Bretzel (bajor sörperec) hazájában. Soha nem hagyom ki, mindig eszek párat belőle. Magában, vajjal megkenve imádom. Sőt szendvics is kapható belőle – ott, ahol egyébként lyukakat látnánk rajta, kivirít a szalámi, sonka vagy éppen a lazac húsa. Egyszerűen fantasztikus! El is döntöttem, hogy saját kezűleg készítem el, keresgettem a recepteket, aztán erre a sajttal töltött ízbombára bukkantam, hát jobb, mint az eredeti!