Az eredeti Cézársaláta
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 23% Zsír
A salátához
-
255g római saláta41 kcal
-
50g kruton204 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
A krutonhoz
Az öntethez
-
2g fokhagyma2 kcal
-
11g olívaolaj94 kcal
-
4 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
1g mustár1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g vörösborecet0 kcal
-
4 kcal
-
32g olívaolaj282 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
13g parmezán sajt49 kcal
-
0g só0 kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 23% Zsír
A salátához
-
1020g római saláta163 kcal
-
200g kruton814 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
A krutonhoz
Az öntethez
-
6g fokhagyma8 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
-
17 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
5g mustár3 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g vörösborecet1 kcal
-
15 kcal
-
128g olívaolaj1127 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
0g só0 kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 23% Zsír
A salátához
-
48.7g római saláta8 kcal
-
9.5g kruton39 kcal
-
4.8g parmezán sajt19 kcal
A krutonhoz
Az öntethez
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
0.4g szardella (konzerv)1 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
0.2g mustár0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g vörösborecet0 kcal
-
1 kcal
-
6.1g olívaolaj54 kcal
-
2.9g tojássárgája9 kcal
-
2.4g parmezán sajt9 kcal
-
0g só0 kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31 g
Zsír
-
Összesen 115.5 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 76 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 190 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2560.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 665 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 91 mg
-
Foszfor 531 mg
-
Nátrium 1208 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 281.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1180 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 307 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 461 micro
-
Kolin: 166 mg
-
Retinol - A vitamin: 131 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 12568 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5733 micro
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 124 g
Zsír
-
Összesen 462.2 g
-
Telített zsírsav 86 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 305 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 51 g
-
Koleszterin 760 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10241.8 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 214 mg
-
Kálcium 2659 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 365 mg
-
Foszfor 2123 mg
-
Nátrium 4831 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 293.3 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 1124.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4722 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 59 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 165 micro
-
K vitamin: 1227 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1844 micro
-
Kolin: 663 mg
-
Retinol - A vitamin: 525 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 50273 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22934 micro
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 22.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 489 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 127 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 231 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 53.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 225 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 59 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 88 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 2400 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1095 micro
Hozzávalók
A salátához
-
2 közepes db római saláta
-
20 dkg kruton
-
10 dkg parmezán sajt
A krutonhoz
Az öntethez
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
0.5 ek mustár
-
1 ek vörösborecet
-
2 ek worcestershire-szósz
-
1.5 dl olívaolaj
-
3 db tojássárgája
-
5 dkg parmezán sajt
Elkészítés
A salátához
- A salátát leveleire szedjük, megmossuk, leszárítjuk.
- Készítsük el a kenyérkockát. Ehhez simán piríthatunk kenyérkockát magában is serpenyőben vagy készíthetünk croutont házilag így.
- A szószhoz tegyük egy nagy tálba a pürésített fokhagymát, Tegyük bele az ajókafilét és kézi erővel (ahogy az eredetiben is) aprítsuk, szaggassukkisebb darabokra. Ez történhet késsel, villával. Ebbe csavarjuk bele a citromlét, borsozzuk. Alaposan keverjük el. Jöhet a mustár, az evőkanálnyi vörösborecet, legalább 2 ek Worcestershire szósz, de lehet 3 is, ha valaki szereti. Ezt megint keverjük el.
- Ehhez lassan csurgatva adagoljuk hozzá az olívaolajat, mint amikor a majonézt készítjük és közben kevergessük folyamatosan, hogy a massza homogénre sűrűsödjön az olajtól.
- Ebbe csak a végén üssük bele a3 tojás sárgáját és ezzel is keverjük simára. Ekkor kerül bele a reszelt parmezán. Kóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.
- FONTOS: beleüthetjük a nyers tojást csak simán, de biztonsági okokból beletehetjük forráspont alatt lévő forró vízbe kb 45 másodpercre, így fertőtlenítve a tojás külsejét, amin az esetleges szalmonella baktériumok lehetnek. Ezek ugyanis nem a tojás sárgájában vannak.
- A tálba keverjük bele a kenyérkockák egyik felét (ki mennyit szeret), majd a salátaleveleket, forgassuk össze. Szedjük tányérra, hintsük meg a maradék kenyérkockával és szórjuk meg parmezánforgácsokkal.
- Receptkönyvben: 1063
- Tegnapi nézettség: 15
- 7 napos nézettség: 94
- Össznézettség: 476880
- Feltöltés dátuma: 2010. január 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Ez az egyik kedvenc receptem. A világ leghíresebb és legvédettebb salátája, ami tavaly ünnepelte 85. születésnapját - mégsem tudjuk hogyan is kell elkészíteni. Köszönhetően a magyar vendéglátóipar hosszas hozzá nem értésének és nemtörődömségének, számos ilyen dologgal találkozhatunk. Magyarországon étteremben gyakorlatilag nem lehet Cézársalátát enni. (Ha mégis tud ilyet valaki, jelezze!) Ellentétben például egyes országokkal, ahol nem hogy lehet, de a vendég asztalánál egy szakács keveri össze az öntethez valókat, mégpedig azért, hogy lássák, valóban friss. És teszi ezt a nyers tojás miatt. (Nem, nem majonéz alapú.) Magyarországon ezt meg sem kísérlik, hanem a legkülönbözőbb salátakölteményeket nevezik el így, (nem is értem, hogy merik így étlapra tenni) teljesen összezavarva egy híres gasztronómiai képet, ahelyett hogy annak megismertetésére törekednének. Egyszerűen ne hívják úgy, ha nem az. 1924-ben készült el először ez a saláta egy Caesar Cardini (1896- 1956) nevű, olasz származású, de Tijuanaban dolgozó szakács által egy étteremben. Egy hétvégi, szokatlanul nagy rohamban egyszerűen kifogytak gyakorlatilag mindenből. Ekkor született a saláta maradékokból, illetve abból, ami a konyhában még fellelhető volt, s ez a mai napig alkotója nevét viseli, Los Angelesben először 1946-ban tűnt fel az étlapokon és a recept azóta változatlan. Julia Child szakácskönyvében például szintén találkozhatunk erről egy leírással, a mai napig az egyetlen feljegyzésről, amely szerint neki is maga, Cardini készítette a salátát az asztalánál, mint ahogy minden vendégnek. A tijuanai Hotel Caesarban ma is az eredeti módon, séf által szervírozva készítik ezt a salátát, aminek egyetlen más variációja sem elfogadott hivatalosan Caesar-ként. Ez a recept onnan való. Az összetevők arányaiban vannak természetesen eltérések, ki hogy szereti alapon, de a fő hozzávalók tekintetében nincs vita. Római saláta (nem jégsaláta!), frissen pirított kenyérkockák (nem kész crouton!), a Caesar dresszing (szigorúan meghatározott összetevőkből) és parmezán. Ennél több vagy kevesebb már nem az. A nem hivatalos variáció a csirkemelles változat, azok miatt, akik nem képesek egy salátát sem hús nélkül élvezni. (Kis kitérő a dresszingre: az eredetiben NINCS ajóka(szardella) filé, ezt Cardini nem használta, de manapság már elfogadott és a Hotel Caesar-ban is használják.) Emellett meghökkentő módon kézzel fogyasztották, mivel a római saláta leveleit nem vágják fel, olyanok, mint kis csónakok és egyszerűen kézbevehetőek. Hölgyeim és Uraim! Oszlassuk el hát a ködöt erről a nagyszerű, mégis szerény ételről. Remélem, lesznek olyanok, akik kíváncsiak lesznek és megkóstolják, hiszen csak ez vezethet oda, hogy legközelebb legalább legyen fogalmunk arról, mit is kellett volna kapnunk ahelyett, amit kihoztak nekünk. Bár én ilyenkor laza mozdulattal visszaküldöm... :-S