r
Nosalty Logó

Epres-túrós rétes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Epres-túrós rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A túrótöltelékhez

Az epertöltelékhez

Az összeállításhoz

Összesen 2739 kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A túrótöltelékhez

Az epertöltelékhez

Az összeállításhoz

Összesen 2739 kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A túrótöltelékhez

Az epertöltelékhez

Az összeállításhoz

Összesen 200 kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.5 g

Zsír

  • Összesen
    103.7 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    468 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4915 g
  • Cink
    1303 mg
  • Szelén
    96 mg
  • Kálcium
    559 mg
  • Vas
    1006 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    1476 mg
  • Nátrium
    247 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    42 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    326.3 g
  • Cukor
    147 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    770.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    499 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    149 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    125 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    601 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    181 micro
  • Kolin:
    328 mg
  • Retinol - A vitamin:
    490 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    96 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    584 micro
Összesen 2739 kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.5 g

Zsír

  • Összesen
    103.7 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    468 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4915 g
  • Cink
    1303 mg
  • Szelén
    96 mg
  • Kálcium
    559 mg
  • Vas
    1006 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    1476 mg
  • Nátrium
    247 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    42 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    326.3 g
  • Cukor
    147 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    770.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    499 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    149 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    125 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    601 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    181 micro
  • Kolin:
    328 mg
  • Retinol - A vitamin:
    490 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    96 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    584 micro
Összesen 2739 kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    359.8 g
  • Cink
    95 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    74 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.9 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    44 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 200 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A túrótöltelékhez

Az epertöltelékhez

Az összeállításhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, majd nagyjából 10 percig dagasztjuk. Az így kapott gombócot bevonjuk olajjal, hogy ne száradjon ki, majd fóliával lefedett edényben nagyjából 30-60 percig pihentetjük.
  2. A pihentetett tésztát először egy belisztezett deszkán kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Ekkor áttesszük egy nagyobb felületre (pl. asztal), amit tiszta anyaggal/terítővel takartunk le. Lisztezzük be az anyagot is, hogy ne ragadjon rá a tészta.
  3. Ekkor kezdődhet a tészta kézi húzása. Óvatosan tegyük az egyik kezünket a tésztalap közepére, majd a másikkal nyúljunk a tészta alá és kezdjük el magunk felé húzni a széleket. Ezt tehetjük az öklünkkel vagy az enyhén behajlított ujjainkkal is, a lényeg, hogy ne szakítsuk el a tésztát (körömmel, gyűrűvel, stb.). Addig húzzuk a tésztát, míg már majdnem teljesen átlátszó, de még nem szakadt el. Az asztalt körbejárva dolgozzunk addig, míg az egész lapunk hajszálvékony nem lesz. Ha ez kész, rögtön kezdjük meg a töltést (tehát minden más már készüljön el), különben a tészta kiszárad és szakadni fog.

A túrótöltelékhez

  1. A töltelék összes hozzávalóját egy tálba tesszük, majd botmixerrel nagyjából simára dolgozzuk. Tetszés szerint maradhat kicsit rusztikus, darabos is.

Az epertöltelékhez

  1. Az epret felkockázzuk, majd elkeverjük a cukorral és citromlével. Felhasználás előtt legalább 15-20 percig állni hagyjuk, hogy kellően ízes legyen.

Az összeállításhoz

  1. A kinyújtott tésztát fejben két részre osztjuk: a hosszabik oldalára állunk és a hozzánk közelebb eső részét megkenjük a túrótöltelékkel. Erre jöhetnek az eperkockák, amiket egyenletesen eloszlatunk a túrón. A rétes másik felét vékonyan bekenjük olvasztott vajjal.
  2. A rétes két szélét ráhajtjuk a töltelékre. Megfogjuk a tészta alól kilógó terítőt, majd felemelve hagyjuk, hogy a rétes magától csavarodni kezdjen. Teljesen feltekerjük, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
  3. A rétes tetejét lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk cukorral. 180 fokon, 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük, ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 6
  • Tegnapi nézettség: 67
  • 7 napos nézettség: 169
  • Össznézettség: 277
  • Feltöltés dátuma: 2024. május 02.

Receptkategóriák

Epres-túrós rétes
Lakos Benedek 269 recept

Igenis álljunk neki a házi réteskészítésnek, mert nemcsak a végeredmény lesz sokkal finomabb, mint a bolti tésztás verzió, hanem maga a folyamat is egészen szórakoztató. Későtavasszal-koranyáron pedig rejtsünk a saját készítésű tésztánk belsejébe ízes epreket és lágy túrót. Isteni lesz!

Hozzávalók

A tésztához

A túrótöltelékhez

Az epertöltelékhez

Az összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek