Csípős paradicsomos spagetti szalonnával
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Dávid
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
6g sertészsír51 kcal
-
38g tokaszalonna246 kcal
-
0g chili0 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
1g fehérborecet0 kcal
-
38g koktélparadicsom7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
24 kcal
-
125g spagetti tészta464 kcal
-
20g pecorino sajt77 kcal
Összesen
872
kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
23g sertészsír203 kcal
-
150g tokaszalonna983 kcal
-
0g chili0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
5g fehérborecet1 kcal
-
150g koktélparadicsom27 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
96 kcal
-
500g spagetti tészta1855 kcal
-
80g pecorino sajt310 kcal
Összesen
3487
kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
1.7g sertészsír15 kcal
-
11.4g tokaszalonna75 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
0.4g fehérborecet0 kcal
-
11.4g koktélparadicsom2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
30.4g passzírozott paradicsom7 kcal
-
38g spagetti tészta141 kcal
-
6.1g pecorino sajt24 kcal
Összesen
265
kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.6 g
Zsír
-
Összesen 39.2 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1643.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 83 mg
-
Kálcium 262 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 460 mg
-
Nátrium 733 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 149.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 311 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 427 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 14860 micro
-
Lut-zea 93 micro
Összesen
872
kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 106.2 g
Zsír
-
Összesen 156.8 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 240 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6573.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 333 mg
-
Kálcium 1048 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 381 mg
-
Foszfor 1839 mg
-
Nátrium 2933 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 405.5 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 599.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 156 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 48 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1245 micro
-
Kolin: 138 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 152 micro
-
β-karotin 1710 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 59440 micro
-
Lut-zea 372 micro
Összesen
3487
kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 499.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 140 mg
-
Nátrium 223 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 45.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 95 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 130 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 4515 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
265
kcal
Hozzávalók
-
1.5 ek sertészsír
-
1 db chili
-
3 gerezd fokhagyma
-
15 dkg koktélparadicsom
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
50 dkg spagetti tészta
-
8 dkg pecorino sajt
Elkészítés
- A vékonyra szeletelt és felkockázott szalonnát kevés sertészsíron üvegesre pároljuk (alacsony lángon, nem kell, hogy megbarnuljon), erre megy rá egy-két gerezd fokhagyma és annyi chili, amennyit el bírunk viselni.
- Egy-két kavarás és egy csurrantásnyi fehérborecet, megvárjuk, amíg a leve kissé elpárolog, és rádobunk egy marék, felezett koktélparadicsomot. Ezzel aztán addig főzzük tovább, amíg megráncosodik a héja, de rögtön abban a pillanatban le is húzzuk a tűzről, nyomunk rá frissen őrölt borsot, egy csipet sót, elkavarjuk, és szűrőlapáttal kivesszük, majd félrepakoljuk.
- A visszamaradt zsiradékra ráöntjük a passzírozott paradicsomot, és amíg a tészta el nem készül, közepes lángon besűrítjük.
- Utána már csak a tésztával kell foglalkozni: kevés lében kifőzzük (annyiban, ami ellepi, nem kell túl sok, így koncentráltabb lesz a keményítő a vízben, és finomabb is lesz a tészta), ha kész, kiveszünk fél decivel a vízből, leszűrjük, visszatesszük a tésztát is, meg a főzővizet is az edénybe, és megszórjuk reszelt pecorino (vagy parmezán) sajttal.
- Elkeverjük, hogy a keményítős vízben szépen feloldódjon a sajt, majd megy rá a paradicsomszósz, végül pedig összeforgatjuk a fokhagymás-chilis-szalonnás koktélparadicsommal. Mehet tányérokba, tetejére reszelt sajt, és ehetjük.
- Receptkönyvben: 86
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 7470
- Feltöltés dátuma: 2018. július 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Dávid
350 recept
A szalonnát, egészen pontosan a guancialet, direkt ehhez a recepthez, céltudatosan vásároltam Milanóban, mert itthon ugye nehezebb beszerezni, ott meg ez volt az egyik legolcsóbb cucc. A spaghetti all’Amatricianaval jóideje szemezgettem, hiszen az olasz konyhára sokszor jellemző kevés alapanyagos, gyorsan összedobható, de szigorú szabályok szerint készülő kaja. Tulajdonképpen egy szalonnás-paradicsomos spagetti (elnézést a puritán egyszerűsítésért), aminek pont az a varázsa, hogy nincs telepakolva fűszerekkel (na jó, a guancialet kissé fűszeres), felhúzva titkos hozzávalókkal, hanem annak a kevésnek kell jóízűnek és finomnak lennie, hogy a végén tökéletes összhangot alkossanak.