Citromtorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 31% Zsír
A fenyőmagos omlós tésztához (3 adag)
-
38g fenyőmag252 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
31g vaj224 kcal
A citromkrémhez
Összesen
1135
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 31% Zsír
A fenyőmagos omlós tésztához (3 adag)
-
300g fenyőmag2019 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
250g vaj1793 kcal
A citromkrémhez
Összesen
9068
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 16.1 g
Zsír
-
Összesen 79.9 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 247 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 625 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 115 mg
-
Foszfor 360 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.2 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 67.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 476 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 130 mg
-
Retinol - A vitamin: 468 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 106 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 171 micro
Összesen
1135
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 128.5 g
Zsír
-
Összesen 639.1 g
-
Telített zsírsav 276 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 183 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 124 g
-
Koleszterin 1975 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5000 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 253 mg
-
Kálcium 434 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 919 mg
-
Foszfor 2884 mg
-
Nátrium 422 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 30 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 761.4 g
-
Cukor 339 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 540.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3811 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 43 mg
-
C vitamin: 119 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 199 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 405 micro
-
Kolin: 1037 mg
-
Retinol - A vitamin: 3742 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 845 micro
-
β-crypt 43 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1370 micro
Összesen
9068
kcal
- 6% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 30.1 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 93 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 235.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 136 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.8 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 179 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 176 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Összesen
427
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A fenyőmagos omlós tésztához (3 adag)
- A tészta készítése:
- A fenyőmagot robotgéppel közepesen finomra daráljuk, hozzákeverjük a porcukrot és a vaníliarúd kikapart magjait és elvegyítjük a liszttel.
- Fa gyúródeszkán belemorzsoljuk a vajat és hozzáadjuk a tojást. Pár gyors mozdulattal tésztává dolgozzuk a hozzávalókat. (Mivel három adag, a tésztát három részre osztjuk. Pihentetés után kettő mehet is a mélyhűtőbe.)
- Folpackba csomagoljuk és néhány (de legalább két) órán át hűtőben pihentetjük.
- Lisztezett felületen az egyik tésztabucit 2-3 mm vékonyra, kör alakúra nyújtjuk, kibéleljük vele a tarte formánkat. (A széleken átlógó részeket levágjuk.)
- Sütőpapírral borítjuk, babbal lenyomatjuk és így megy a (légkeverésen) 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 25-30 percre. Közben néhányszor megforgatjuk, hogy egyenletesen arany színűre süljön a tészta.
- Levesszük a babot és a sütőpapírt a tésztáról. Hagyjuk kihűlni.
- Krém készítése:
- Egy habüstbe reszeljük a citromok héját, hozzáadjuk a porcukrot és kézzel összedolgozzuk.
- Beletesszük a tojásokat és kézi habverővel elkeverjük.
- Hozzáöntjük a citromok levét is.
- A tálat gyönygyöző víz felé tesszük (vigyázzunk, a tál alja nehogy beleérjen a vízbe!), és a habverővel kevergetve addig főzzük, míg a krém be nem sűrűsödik (82 fok körüli hőmérsékleten történik ez meg).
- A sűrű krémet a vízgőzről levesszük és néha megkeverve langyosra hűtjük.
- Ekkor adjuk hozzá a kis kockákra vágott vajdarabokat, egyszerre csak néhányat és botmixerrel homogenizáljuk.
- Miután az összes vajat beledolgoztuk a krémbe, botmixerrel még további 5-8 percig habosítjuk a krémet.
- Összeállítás:
- A kihűlt tésztára simítjuk a langyos-hideg krémet.
- Néhány órán át hűvös helyen hagyjuk, s csak azután tálaljuk.
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 988
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 44
- Össznézettség: 247683
- Feltöltés dátuma: 2009. március 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Petra
537 recept
Vacsoravendégeket vártunk, az ételsort a citrom jegyében állítottam össze: előételként citromlevélen tálalt sült citrom került a tányérokba, főételként citromos borjú, citromos burgonyapürével, befejezésnek pedig a Bűvös Szakácsról néztem ki Thomas Keller citromtoráját. Egy kis malőr csúszott azonban a dologba, így történt, hogy Thomas Keller tortájának a fenyőmagos, omlós tésztájára végül nem az eredeti receptben írt krém, hanem Piérre Hermé-féle citromkrém került. Senki sem bánta, sőt...:-)