r
Nosalty Logó

Citromtorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Citromtorta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 31% Zsír

A fenyőmagos omlós tésztához (3 adag)

A citromkrémhez

Összesen 1135 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 31% Zsír

A fenyőmagos omlós tésztához (3 adag)

A citromkrémhez

Összesen 9068 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 31% Zsír

A fenyőmagos omlós tésztához (3 adag)

A citromkrémhez

Összesen 427 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16.1 g

Zsír

  • Összesen
    79.9 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    247 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    625 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    360 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.2 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    476 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    130 mg
  • Retinol - A vitamin:
    468 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    171 micro
Összesen 1135 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    128.5 g

Zsír

  • Összesen
    639.1 g
  • Telített zsírsav
    276 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    183 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    124 g
  • Koleszterin
    1975 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5000 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    253 mg
  • Kálcium
    434 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    919 mg
  • Foszfor
    2884 mg
  • Nátrium
    422 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    30 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    761.4 g
  • Cukor
    339 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    540.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3811 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    43 mg
  • C vitamin:
    119 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    199 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    405 micro
  • Kolin:
    1037 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3742 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    845 micro
  • β-crypt
    43 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1370 micro
Összesen 9068 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    30.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    235.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.8 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    176 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 427 kcal

Hozzávalók

A fenyőmagos omlós tésztához (3 adag)

A citromkrémhez

Elkészítés

A fenyőmagos omlós tésztához (3 adag)

  1. A tészta készítése:
  2. A fenyőmagot robotgéppel közepesen finomra daráljuk, hozzákeverjük a porcukrot és a vaníliarúd kikapart magjait és elvegyítjük a liszttel.
  3. Fa gyúródeszkán belemorzsoljuk a vajat és hozzáadjuk a tojást. Pár gyors mozdulattal tésztává dolgozzuk a hozzávalókat. (Mivel három adag, a tésztát három részre osztjuk. Pihentetés után kettő mehet is a mélyhűtőbe.)
  4. Folpackba csomagoljuk és néhány (de legalább két) órán át hűtőben pihentetjük.
  5. Lisztezett felületen az egyik tésztabucit 2-3 mm vékonyra, kör alakúra nyújtjuk, kibéleljük vele a tarte formánkat. (A széleken átlógó részeket levágjuk.)
  6. Sütőpapírral borítjuk, babbal lenyomatjuk és így megy a (légkeverésen) 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 25-30 percre. Közben néhányszor megforgatjuk, hogy egyenletesen arany színűre süljön a tészta.
  7. Levesszük a babot és a sütőpapírt a tésztáról. Hagyjuk kihűlni.
  8. Krém készítése:
  9. Egy habüstbe reszeljük a citromok héját, hozzáadjuk a porcukrot és kézzel összedolgozzuk.
  10. Beletesszük a tojásokat és kézi habverővel elkeverjük.
  11. Hozzáöntjük a citromok levét is.
  12. A tálat gyönygyöző víz felé tesszük (vigyázzunk, a tál alja nehogy beleérjen a vízbe!), és a habverővel kevergetve addig főzzük, míg a krém be nem sűrűsödik (82 fok körüli hőmérsékleten történik ez meg).
  13. A sűrű krémet a vízgőzről levesszük és néha megkeverve langyosra hűtjük.
  14. Ekkor adjuk hozzá a kis kockákra vágott vajdarabokat, egyszerre csak néhányat és botmixerrel homogenizáljuk.
  15. Miután az összes vajat beledolgoztuk a krémbe, botmixerrel még további 5-8 percig habosítjuk a krémet.
  16. Összeállítás:
  17. A kihűlt tésztára simítjuk a langyos-hideg krémet.
  18. Néhány órán át hűvös helyen hagyjuk, s csak azután tálaljuk.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 988
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 44
  • Össznézettség: 247683
  • Feltöltés dátuma: 2009. március 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vacsoravendégeket vártunk, az ételsort a citrom jegyében állítottam össze: előételként citromlevélen tálalt sült citrom került a tányérokba, főételként citromos borjú, citromos burgonyapürével, befejezésnek pedig a Bűvös Szakácsról néztem ki Thomas Keller citromtoráját. Egy kis malőr csúszott azonban a dologba, így történt, hogy Thomas Keller tortájának a fenyőmagos, omlós tésztájára végül nem az eredeti receptben írt krém, hanem Piérre Hermé-féle citromkrém került. Senki sem bánta, sőt...:-)  

Hozzávalók

A fenyőmagos omlós tésztához (3 adag)

A citromkrémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...