Piros ribizli

A fürtökben logó, apró szemű piros ribizli savanykás ízvilágú, de rendkívül sokoldalúan felhasználható nyári gyümölcs. Az egészségre gyakorolt hatása sem elhanyagolható, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő bogyós. Ráadásul saját magunk is termeszthetjük az egyébként egyre drágább piros ribizlit.
A ribiszkefélék családjába tartozó piros ribizli egyike a közel 100 féle különböző fajtájú ribiszkének. Elsősorban az északi félteke mérsékelt övi területein őshonos, a magasabb fekvésű területeken vadon is megterem. Fanyarkás ízével sokak szívét elrabolja a hazánkban is sok helyen fellelhető ribizli.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A piros ribizli vagy másnéven ribiszke a kőtörőfű-virágúak csoportjába tartozó ribiszkeféle. A közel 1-1,5 méteres cserjéken fürtökben álló szemeknek vékony héja, lédús húsa van. A savanykás ízvilág a legtöbb ribiszkeféléről elmondható. Az apró szemek eleinte zölden csüngnek alá, majd érésük során egyre sötétebb, pirosas árnyalatúvá válnak. Ekkor már fogyasztásra érett.
A piros ribizli szezonja június közepétől egészen július végéig tart. Ebben az időszakban megtalálható a piacokon, a nagyobb boltok polcain és a zöldségárus pultján, de akár saját magunk is termeszthetjük. A gyümölcssoron válogatva a kemény, fényes és sötétpiros bogyókat keressük, ezek biztosan frissek és már érettek. Egy pár napig eláll szobahőmérsékleten, hűtőbe téve akár 3-4 napig is. Ha esőben szedtük le a fürtöket, akkor fogyasszuk minél hamarabb, mert gyorsan romlásnak indul. Fagyasztott formában egész évben megtaláljuk a boltok mélyhűtőpultjában, sok esetben vegyesen, más gyümölcsökkel.
A piros ribizli kiemelkedően magas víztartalmával frissítőként hat a nyári melegben. 80 százalékos víztartalma mellett sokféle ásványi anyag megtalálható benne, úgy mint vas, foszfor, kálium és magnézium, valamint nincs híján a vitaminokat illetően sem, hiszen B- , C- és P-vitamin-tartalma is jelentős. Utóbbi a C-vitamin kísérője, segíti annak felszívódását.
Étvágyjavító hatása mellett emésztést segítő, de mértékkel kell enni, mert enyhén hashajtó. Gyomornyugatóként és májműködést segítő gyümölcsként is fogyasztható, valamint nem szabad megfeledkezni pektintartalmáról, ami a vércukorszintnek és az érfalaknak tesz különösen jót tisztító hatásával. Szintén említésre méltó antioxidánstartalma, ami segíthet a rákbetegség megelőzésében, és csökkenti a gyulladásos tüneteket.
A piros ribizli szezonális gyümölcs révén frissen szedve, nyersen a legfinomabb, de sokféleképp felhasználhatjuk a konyhában. Díszítőelemként is csodásan fest sütemények és torták tetején, de a puha tésztába sülve magasabb szintre emeli az adott desszertet. Gyömbéres ribizlikenyérrel megkoronázhatjuk az ebédet, de ha hűsítő finomságra vágyunk, akkor egy banános-ribizlis nicecream lehet a befutó. Egy finom ribizlis-mandulás süti reggelire sose rossz, de készülhet belőle öntet is reform rizsfelfújthoz. Díszíthetjük apró bogyókkal a sült túrótortát vagy krémessé varázsolva pohárdesszerttel is kínálhatjuk a vendégeket. A ribizliből csodás lekvár készül, ami kerülhet kedvelt aprósütinkbe a linzerbe. Készíthetünk belőle szörpöt is, ami egy forró nyári délutánon behűtve esik a legjobban.
Még több piros ribizlis receptért görgess lejjebb!
Frissen nyáron, fagyasztva egész évben kapható.
A friss ribizlit ajánlatos hamar elfogyasztani, mert nagyon hamar megromlik, addig is hűtőben tartsuk.
fehérjetartalom
1.4 g
zsírtartalom
0.133 g
szénhidráttartalom
13.8 g
víztartalom
83.95 g
Foszfor
44 mg
Kalcium
33 mg
Magnézium
13 mg
Vas
1 mg
B6 vitamin
0.07 g
C vitamin
41 mg
Kolin
7.6 mg
Niacin - B3 vitamin
0.1 mg
fehérje
1.4 g
Zsír
telített zsírsav
0.017 g
egyszeresen telített zsírsav
0.028 g
többszörösen telített zsírsav
0.088 g
ásványi anyagok
Kalcium
33 mg
Vas
1 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
44 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.23 mg
Réz
0.107 mg
Mangán
0.186 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
4.3 g
cukor
7.37 g
víz
83.95 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.04 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.05 mg
Niacin - B3 vitamin
0.1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.064 mg
Folát
8 µg
Kolin
7.6 mg
Béta-karotin
25 µg
Lutein+zeaxantin
47 µg
E vitamin
0.1 mg
K vitamin
11 µg
A vitamin
2 µg
C vitamin
41 mg
B6 vitamin
0.07 g
Meglepő lehet, de a húsvét az az ünnep, ami tökéletesen kivitelezhető sütő nélkül, sütést nem igénylő ételekkel - még úgy is, hogy minden házilag készül, és egyik hagyományos fogás sem marad el.
NosaltyAz idei húsvét legyen kicsit más és újító, legalábbis ami a menüt illeti: főtt sonka helyett kínáld a vendégeket mázassal! Ehhez adunk tuti elkészítési tippeket, amiket ha megfogadsz, biztosan nem kell csalódnod a végeredményben!
NosaltyMai menünkben a zöldségek dominálnak, de garantáltan senki sem marad éhes! Van itt daragaluska-leves indításnak, pompás, csőben sült sajtos kelbimbó és még egy csokis-diós Gundel-palacsintának is marad hely.
NosaltyZöldségleves, csirkés főételnek való és egy gyors, de annál finomabb pohárkrém csábít a konyhába, hogy elkészítsd magadnak!
Még a leginkább karbantartott kertekben is megeshet, hogy hangyaboly lepi el a gyepet. Ilyenkor a vegyszeres hangyairtó használata tűnhet a legbiztosabb módszernek, azonban ha szeretnél környezetbarát módon cselekedni, akkor vesd be ezt a hétköznapi fűszert!
Sajnos Magyarországon a vezető betegségek között áll a magas vérnyomás, amivel muszáj foglalkozni, mert súlyos következményei lehetnek. Az alábbi gyűjtés természetes vérnyomáscsökkentő módszereket mutat be, azonban fontos kiemelni, hogy ezek a megoldások nem helyettesítik az orvos által felírt gyógyszert és a rendszeres viziteket.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Van, aki ecetesen szereti, mások több paprikával, van, aki teljesen kihagyja belőle, és sokan szeretik egy kis paprikával vagy paradicsommal feldobni. Nekünk ez a kedvenc verziónk a ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!