Paprika

Paprika

Leírás

Dél-és Közép-Amerikában őshonos zöldség, rengeteg fajtája létezik. A paprika, latin nevén Capsicum annuum a burgonyafélék családjába tartozik, távoli rokona a paradicsomnak, burgonyának is. Magyarországon a XVI. századtól ismerik, a hazai termesztők fűszernövényként a hosszú, hegyes típust tették világszerte ismertté. Szegeden kezdték a hazai termesztését a XVIII. században, majd Szentes, Kalocsa következett. A paprika színéről általában következtethetünk az ízére is: míg a piros húsú paprikák édeskések, a zöld sokkal nyersebb ízű, a fehér és sárga húsú paprikák íze valahol a kettő közt van. A zöld színű fajták általában több C-vitamint tartalmaznak, mint a világossárga és a fehér termésszínű fajták. Az apróbb bogyójú fajtákban szintén több C-vitamin van, mint a húsos, nagy bogyójúakban. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. Legismertebb fajtái: fehér húsú paprika, pritamin paprika, kaliforniai paprika, és (a sütésre kiváló) kápia paprika. Vásárláskor ügyeljünk, hogy kemény húsú, egyenletes, feszes héjú egyedeket válasszunk. A paprika felhasználása sokoldalú: a feldolgozás szempontjából megkülönböztetünk étkezési és fűszerpaprikát. Ez utóbbit teljesen érett állapotban szárítás után őrölve használjuk fel, csemege, édes-nemes, csípős változataiban, a magyar konyha meghatározó elemeként. Gulyás, paprikás, halászlé, számtalan leves és pörkölt színezője és ízesítője. Az étkezési paprikát nyersen, salátának, hidegtálakhoz, vagy sütve, főzve, savanyítva, szintén sokféle étel alkatrészeként fogyasztjuk. A legismertebb formái a lecsó, a töltött paprika, de szinte minden húsféle, rakott vagy sült egytálétel gazdagítója lehet. A paprika ízét, értékes tulajdonságait nem kell nélkülöznünk télen sem: savanyúságnak, csalamádé részeként, vagy káposztával, uborkával töltve megőrzi C-vitamin tartalmát. Gulyásba, pörköltbe kitűnő a karikára vágott, sózott, olajjal vagy zsírral eltett paprika. Az erdélyiek receptje szerint is befőzhetjük: a paprikákat sütőben, egészben megsütjük, a külső héját lehámozva üvegekbe tesszük, és ecetes-sós vizet öntünk rá. Tölteni való paprikákat legegyszerűbben a mélyhűtőben tehetünk el, hogy télen se kelljen lemondanunk erről a friss nyári ízről. Ha nem is hazánk a legnagyobb paprikatermelő a világon, de a zöldségtermesztésen belül ez a legnagyobb arányú, a legtöbb típust nálunk termelik és a felhasználása is itt mutat a legnagyobb változatosságot a gasztronómiában. Jelentős C-vitamin tartalmának egyik bizonyítéka (ami a paprika "magyarrá válásához", jó híréhez is jelentősen hozzájárult), hogy Szentgyörgyi Albert a szegedi paprikából vonta ki a C-vitamint, amivel aztán Nobel-díjat érdemelt ki. (Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem

Tavasztól őszig.

hogyan tároljam

Hűtőszekrény zöldséges rekeszében.

100g Paprika

fehérjetartalom

0.86 g

zsírtartalom

0.128 g

szénhidráttartalom

4.64 g

víztartalom

93.89 g

gramm paprika?

Top ásványi anyagok

Foszfor

20 mg

Kalcium

10 mg

Magnézium

10 mg

Nátrium

3 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.224 g

C vitamin

80.4 mg

Kolin

5.5 mg

Niacin - B3 vitamin

0.48 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.86 g

Zsír

telített zsírsav

0.058 g

egyszeresen telített zsírsav

0.008 g

többszörösen telített zsírsav

0.062 g

ásványi anyagok

Kalcium

10 mg

Vas

0.34 mg

Magnézium

10 mg

Foszfor

20 mg

Nátrium

3 mg

Cink

0.13 mg

Réz

0.066 mg

Mangán

0.122 mg

szénhidrát

rost

1.7 g

cukor

2.4 g

víz

93.89 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.057 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.028 mg

Niacin - B3 vitamin

0.48 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.099 mg

Folát

10 µg

Kolin

5.5 mg

Alfa-karotin

21 µg

Béta-karotin

208 µg

Béta-kriptoxantin

7 µg

Lutein+zeaxantin

341 µg

E vitamin

0.37 mg

K vitamin

7.4 µg

A vitamin

18 µg

C vitamin

80.4 mg

B6 vitamin

0.224 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...