Mozzarella

A mozzarella olasz formázott és gyúrt, friss sajt, ami nagyon gyorsan megromlik. Tejsavóban, megfelelő hűtés mellett, néhány napig eltartható. A gyártók manapság sólével töltött műanyag zacskóba csomagolják a mozzarellát, ezáltal biztosítva hosszabb szavatosságot.
Az eredeti, campaniai mozzarella fekete vízibivaly tejéből készül, azonban a nagy kereslet miatt ma már tehéntejből is gyártják. Salátákhoz, tésztákhoz és pizzához használják elsősorban.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A mozzarella egy olasz eredetű sajt, amelyet leggyakrabban bivaly- vagy tehéntejből készítenek. Az egyik legismertebb és legkedveltebb sajt a világon, különösen a mediterrán konyhában. A mozzarellát egy speciális folyamattal állítják elő, amely magában foglalja a tejsavbaktériumokkal történő oltást, melyet követően a savót elválasztják a túrótól. A túrót forró vízben gyúrják és nyújtják, hogy elérjék a jellegzetes rugalmas állagot. Ezután gombócokat formáznak belőle, amelyeket sós lében tárolnak.
A mozzarellából tudunk venni friss és keményebb változtatot. Előbbi folyadékban csomagolva kapható, puha és rugalmas állagú, ezért jó választás például saláták elkészítéséhez. A kemény mozzarella reszelésre alkalmas, pizzára vagy sütéshez használható. Ezek gyakran kevésbé nedvesek. Ha autentikus ízt szeretnénk, keressük a Mozzarella di Bufala Campana eredetvédett termékeket. Ezek általában bivalytejből készülnek, és különösen gazdag ízvilággal rendelkeznek. A tehéntejből készült fior di latte változat is remek választás. Delikátboltokban, olasz élelmiszerboltokban, de szuper- és hipermarketek soraiban is megtaláljuk. Hűtőben tárolva egy-két napon belül fogyasszuk el.
A mozzarella kiváló fehérjeforrás, amely segít az izomépítésben és a regenerációban. Magas kalciumtartalma erősíti a csontokat és a fogakat, a benne lévő foszfor támogatja az energia-anyagcserét és a csontok egészségét. A mozzarella riboflavin- (B2-vitamin) és B12-vitamin-tartalma pedig támogatja az idegrendszert és a vérképzést.
Készülhet belőle pizzás gofri sajttal, gnocchi sütőben besütve, rántott mozzarellagolyók fűszeres paradicsomszósszal, villámgyors hamis grissini paradicsomsalátával, olasz rakott kel, a tökéletes hawaii csirke, autentikus calzone, lencsepizza, olaszos rakott burgonya, házi medvehagymapesztós fusilli, pasta al forno, az olasz rakott tészta, olaszos szendvics gabagoollal, avagy Tony Soprano kedvenc szendvicse, Italian Chopped Sandwich és
klasszikus margherita pizza is.
Még több mozzarellából receptért görgess lejjebb!
Az év bármely időszakában vehetünk piacon, szuper- és hipermarketekben, kisebb boltokban is. Eredeti bivalymozzarellát különlegesebb delikáteszekben keressünk.
Hűtőben tárolva egy-két napon belül fogyasszuk el.
fehérjetartalom
22.17 g
zsírtartalom
79021.238 g
szénhidráttartalom
2.4 g
víztartalom
50.01 g
Kalcium
505 mg
Nátrium
486 mg
Foszfor
354 mg
Magnézium
20 mg
B6 vitamin
0.037 g
Kolin
15.4 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.283 mg
E vitamin
0.19 mg
fehérje
22.17 g
Zsír
telített zsírsav
13.9 g
egyszeresen telített zsírsav
6.573 g
többszörösen telített zsírsav
0.765 g
koleszterin
79 g
ásványi anyagok
Kalcium
505 mg
Vas
0.44 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
354 mg
Nátrium
486 mg
Cink
2.92 mg
Réz
0.011 mg
Mangán
0.03 mg
Szelén
17 µg
szénhidrát
víz
50.01 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.03 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.283 mg
Niacin - B3 vitamin
0.104 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.141 mg
Folát
7 µg
Kolin
15.4 mg
Retinol
174 µg
Béta-karotin
57 µg
E vitamin
0.19 mg
D vitamin
16 µg
K vitamin
2.3 µg
B12 vitamin
2.28 µg
A vitamin
179 µg
B6 vitamin
0.037 g
Az NKFH közleménye szerint nem engedélyezett növényvédőszer-tartalom miatt azonnal visszahívták és kivonták a forgalomból a Spar saját márkás máktermékét.
NosaltyUgyan a húsvéti ünnepkör szinte kötelezőnek tűnő eleme a copfosra fonott kalács, nem biztos, hogy minden évben neki szeretnénk állni ennek az időigényes és precíz feladatnak. Szerencsére nem is kell: nézzük, mi sülhet még a kalácstésztából!
Lakos BenedekZöldségleves, csirkés főételnek való és egy gyors, de annál finomabb pohárkrém csábít a konyhába, hogy elkészítsd magadnak!
NosaltyMég a leginkább karbantartott kertekben is megeshet, hogy hangyaboly lepi el a gyepet. Ilyenkor a vegyszeres hangyairtó használata tűnhet a legbiztosabb módszernek, azonban ha szeretnél környezetbarát módon cselekedni, akkor vesd be ezt a hétköznapi fűszert!
Zöldségleves, csirkés főételnek való és egy gyors, de annál finomabb pohárkrém csábít a konyhába, hogy elkészítsd magadnak!
Világszerte egyre nagyobb tábora van az olajmentes sütésnek és ételkészítésnek, az ehhez szükséges eszközt pedig igen olcsón kínálja most az Aldi.
Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...
Az interneten böngészve találtam egy Gabriella nevű hölgy blogján ezt a receptet. Nagyon könnyű krémje van, nagyon nagyon finom, és sütni sem kell. A banán helyett tehetünk bele ...
A karfiol energiatartalma alacsony, szénhidráttartalma csekély, ezért itt a remek alkalom hogy kirántsuk bő olajban. Lehet, hogy nem túl diétás, de olyan finom!
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!