Málna

A málna a rózsavirágúak rendjébe tartozó, apró, bogyós gyümölcs. Hazánkban is igen kedvelt alapanyag, hiszen nyersen, magában fogyasztva is nagyon finom. Nyáron frissen szedve vagy a piacról beszerezve a legízesebb a napérlelte gyümölcs, amit a világ számos pontján termesztenek.
A málna aprócska, törékeny bogyós gyümölcs, ami édes és savanykás ízvilággal bír. Vitaminban gazdag, kalóriában viszont szegény és még cukorbetegek is fogyaszthatják. Remekül felhasználható a konyhában, ráadásul fagyasztott formában is sokáig tárolható mélyhűtőben.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A rózsafélék családjába tartozó málna Magyarországon őshonos, és Portugáliát kivéve minden európai országban megterem. 2021-ben több mint 40 országban termesztették, ezek közül Oroszország, Mexikó, Szerbia, Lengyelország és az Egyesült Államok is kiemelkedő. Kora nyáron már találkozhatunk érett darabokkal, de alapvetően nyári gyümölcs, aminek újratermő változata sokáig ellát minket.
Az érése során először kemény, zöldes árnyalatú málna apró szemekből áll össze, ami a napsütésnek hála gyorsan beérik vidám rózsaszínné. Szüretelése nem egyszerű, mert nagyon törékeny gyümölcs, ezért óvatosan kell leszedni a bokrokról. Június közepétől októberig találkozhatunk vele a piacok kínálatában.
A hazai málnáért elsősorban a piaci árusokat érdemes felkeresni, hiszen ezek a gyümölcsök többnyire vegyszermentesek. Nem tartozik a legolcsóbb gyümölcsök közé, ezért akinek van lehetősége rá, az saját kertjében is ültethet néhány málnabokrot. Szuper-és hipermarketekben is vásárolhatunk előre kimért dobozos málnából, amíg tart a szezonja, de fagyasztott formában az év egészében hozzájutunk. Az átpaszírozott málnaszemeket (magmentesen) már egészen kicsi kortól kezdve lehet gyerekeknek is adni.
A málna amilyen apró, olyan egészséges, hiszen C-vitamin tartalma kiemelkedő. Napi egy marék málna az ajánlott napi bevitel egyharmadát fedezi. Az A- és E-vitaminban sem szerénykedik, mint antioxidánsok különösen jót tesznek a szervezetnek, mert gátolják az öregedést és erősítik az immunrendszert. Kálium-, mangán-, réz-, vas- és magnéziumtartalma kiemelkedő, ezek is mind segítik a jól működő szervezet meglétét.
A kis rózsaszín bogyós alacsony kalóritartalmú, ugyanis 100 grammjában mindössze 52 kcal található. Ebből is kevés a szénhidrát, ezért még cukorbetegek is fogyaszthatják. A málna vérszegénység, szívbetegség és depresszió esetén is segít, ráadásul fogínygyulladásra és láz csillapítására is alkamas.
A málna a konyhánk nagyon hasznos alapanyaga lesz, nemcsak édes és kissé fanyar íze teszi különlegessé az ételeket, hanem díszítésre is kiváló. A süteményeknek különösen kól áll a málna, úgy mint a málnás aranygaluskának, a málnás rácsos pitének, egy könnyed málnás tiramisunak és a barnított vajjal készült málnás-csokis keksznek. A málna csodásan áll a rizskochnak, csakúgy mint a pihe-puha málnás-mázas tekercsnek, reggelire pedig meglephetjük magunkat egy málnás-csokoládés sült zabkásával. Ha pedig egy igazán egyszerű, hűsítő desszerte vágyunk, akkor készítsünk málnás csokitallért. Nyári italként egy málnás limonádé mindig jól esik, és ha már nyár, akkor nem szabad megfeledkezni a befőzésről sem egy málnás rebarbarás lekvárral. Még cukormentes desszertek is készülhetnek málnából, ilyen a málnás-joghurtos házi fagyi, de akár gluténmentesen málnás brownie-val is várhatjuk a vendégeket, ha pedig valami egyszerűbb süteményt készítenénk, akkor sütés nélkül is készülhet málnás sajttorta. Karácsonyra még ajéndékba is adhatunk málnás-balzsamecetes szaloncukrot.
Még több málnás receptért görgess lejjebb!
Frissen nyáron. Fagyasztva bármikor.
Hűtőben, tálcán szétterítve pár napig eláll. Fagyasztható is.
fehérjetartalom
1.2 g
zsírtartalom
0.458 g
szénhidráttartalom
11.94 g
víztartalom
85.75 g
Foszfor
29 mg
Kalcium
25 mg
Magnézium
22 mg
Nátrium
1 mg
B6 vitamin
0.055 g
C vitamin
26.2 mg
Kolin
12.3 mg
E vitamin
0.87 mg
fehérje
1.2 g
Zsír
telített zsírsav
0.019 g
egyszeresen telített zsírsav
0.064 g
többszörösen telített zsírsav
0.375 g
ásványi anyagok
Kalcium
25 mg
Vas
0.69 mg
Magnézium
22 mg
Foszfor
29 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.42 mg
Réz
0.09 mg
Mangán
0.67 mg
Szelén
0.2 µg
szénhidrát
rost
6.5 g
cukor
4.42 g
víz
85.75 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.032 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.038 mg
Niacin - B3 vitamin
0.598 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.329 mg
Folát
21 µg
Kolin
12.3 mg
Alfa-karotin
16 µg
Béta-karotin
12 µg
Lutein+zeaxantin
136 µg
E vitamin
0.87 mg
K vitamin
7.8 µg
A vitamin
2 µg
C vitamin
26.2 mg
B6 vitamin
0.055 g
Jön a meleg, most már tényleg, a kerti munkák pedig beindulnak. Mivel imádjuk a növényeket, most azt néztük meg, milyen akciók várnak minket, vásárlókat ezen a fronton, ezúttal az Aldiban. A leander például igen olcsó!
NosaltyEnnyi mindent tényleg bele lehet csempészni egy ebédbe? Hát persze! A karfiolkrémlevesbe gomba kerül, a pizzára sok-sok zöldség, míg a pudingon gyümölcsök tengere trónol.
NosaltyÚj kisfilmjével ismét formabontót alkotott a Michelin-csillagos Babel Budapest - Epres Panni pedig egy érzéki gasztroutazás főszereplőjeként tűnik fel.
NosaltyA szemüvegek tisztítása nem mindig akadálymentes: bár sokakat nem különösebben izgat, hogy foltos-zsíros-maszatos marad még törölgetés után is, legtöbbünk azért szereti tiszta üvegen át szemlélni a világot. Otthon Tippünk és egy olcsó háztartási alapanyagunk ebben is segít.
Elképesztően finom, sütés nélküli süteményeket mutatunk húsvétra: jóbarátaink lesznek, ha elromlott a sütőnk, vagy nincs energiánk/kedvünk/alkalmunk most sütögetni.
Kicsit hangolódnál a húsvétra, de tartod a böjtöt, így a hús szóba sem jöhet? Akkor erre a menüre volt szükséged!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
A répatortát imádjuk, és húsvét környékén sokan elkészítjük. A szokásostól eltérően ezt most nem kell sütni, és ráadásul tej- és tojásmentes is. Szuper laktató süti, és ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!