Lime

A lime Magyarországon is kedvelt, zöld színű citrusféle, koktélok egyik kedvenc alapanyaga, rakhatjuk gyümölcssalátákba, limonádéba, grillezett húsokhoz, tenger gyümölcseihez, héját reszelhetjük piskótába, levét felhasználhatjuk mártások és pácok készítéséhez is, de ételek savanyítására is bevethetjük.
A lime egy nagyon egészséges zöld színű citrusféle, érdemes gyakran a kosarunkba tennünk, mivel erősíti az immunrendszert Egy átlagos méretű lime a napi C-vitamin-szükségletünk mintegy harmadát tartalmazza, segíthet a fogyásban. Egyes kutatások szerint a lime (vagy levének) fogyasztása segíthet megakadályozni az erek falán keletkező lerakódásokat, ezzel védve a szívünket, emellett hatásos lehet asztma ellen, és csökkentheti a felső légúti fertőzések kialakulásának esélyét.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A lime más néven savanyú citrom vagy zöldcitrom, latin nevén Citrus aurantiifolia. Kisebb, kerek vagy ovális alakú, zöld színű gyümölcs. A citrom közeli rokona, de sokkal jellegzetesebb az íze. Legfeljebb 5-6 méteres fán terem, levelei kis méretűek, halványzöldek, virága szintén kicsi és fehér színű. Ázsiai eredetű, a rutafélék családjába tartozik. Európába a hazatérő keresztes lovagok hozták be a 12-13. században.
Vásárláskor a vékony héjú, és méretéhez képest nehezebb darabokat keressük, színe ne legyen túl zöld, de ne is legyen túl sárga. Kerüljük a foltos és puha egyedeket, ezek hamarabb megpenészedhetnek. Ha egyszerre több darabra is szükségünk van, akkor érdemes hálós kiszerelésben vásárolnunk, így valamivel olcsóbban juthatunk hozzá.
A lime felhasználásával készülhet feketeribizlis gin fizz, gyümölcsös tarhonyapuding, magmentes mennyei málnalekvár, bogyósgyümölcsös crumble omlós kekszből, zöld juice, azaz Green Glowing Drink, kandírozott citruskarikák, lime-os, mézes-mustáros csirkemell, citrusos-almás sütőtökkrémleves vagy egy ellenállhatatlan sütés nélküli lime-os sajttorta.
Még több lime-os receptért görgess lejjebb!
Egész évben elérhető, szinte bármelyik élelmiszerboltból, zöldségestől, piacon be tudjuk szerezni.
A lime az egyik legkényesebb fajta a citrusfélék között, mivel hamarabb romlásnak indul, mint társai. Felhasználásig tároljuk hűtőben. Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, fagyasszuk le feldarabolva vagy akár egészben. Felolvasztásnál engedjünk rá meleg vizet egy pár másodpercre, és kész is.
fehérjetartalom
0.7 g
zsírtartalom
0.096 g
szénhidráttartalom
10.54 g
víztartalom
88.26 g
Kalcium
33 mg
Foszfor
18 mg
Magnézium
6 mg
Nátrium
2 mg
B6 vitamin
0.043 g
C vitamin
29.1 mg
Kolin
5.1 mg
E vitamin
0.22 mg
fehérje
0.7 g
Zsír
telített zsírsav
0.022 g
egyszeresen telített zsírsav
0.019 g
többszörösen telített zsírsav
0.055 g
ásványi anyagok
Kalcium
33 mg
Vas
0.6 mg
Magnézium
6 mg
Foszfor
18 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.11 mg
Réz
0.065 mg
Mangán
0.008 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
2.8 g
cukor
1.69 g
víz
88.26 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.03 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.02 mg
Niacin - B3 vitamin
0.2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.217 mg
Folát
8 µg
Kolin
5.1 mg
Béta-karotin
30 µg
E vitamin
0.22 mg
K vitamin
0.6 µg
A vitamin
2 µg
C vitamin
29.1 mg
B6 vitamin
0.043 g
A Decathlon Magyarország négy különböző protein szeletet hívott vissza, mert termékeik fel nem tüntetett glutént tartalmaznak.
NosaltyAmi a magyar gyomor kedvencei közé tartozik, azt nem biztos, hogy egy külföldi is ugyanúgy tudja kanalazni. A TasteAtlas listába szedte, mely magyar ételektől undorodnak a külföldiek.
NosaltyMost sem maradtok kvíz nélkül: világhírű séfeket kell felismernetek képekről! Lássuk, ti mennyire vagytok jártasak a magas gasztronómiában!
NosaltyHa egy mód van rá, ne lépcsőházban tárold a muskátlit, a felesleges kisszekrényt vagy az egyéb, oda nem való tárgyakat, mert komoly, akár egy millió forintos tűzvédelmi bírság járhat érte!
Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, krémesek, linzerek és répatorták, egyesüljetek!
Ha nem tudod, hogyan készítsd el a húsvéti sonkát, amit a boltból/hentestől szereztél be, akkor figyelj, segítünk pár hasznos sonkafőző tippel, hogy a végeredmény kellően puha, ízes, omlós legyen.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!