Keksz

A keksz egy kisméretű péktermék, amelyet különböző élelmiszeripari alapanyagok felhasználásával állítanak elő, mint pl. sütőpor, liszt és édesítőszerek. A történelmi visszatekintésben a középkorban élt angol pékeket emelném ki, akik úgy készítettek kekszet, hogy a kisült kenyeret megédesítették és visszarakták a kemencébe, hogy megkeményedjen. A kereskedelem bővülésével, külföldről behozott magvakkal, szárított gyümölcsökkel és fűszerekkel ízesítették a kekszeket és süteményeket. A keksz angol neve, a "biscuit", azaz kétszer megsütve a franciából származik, de egyes állítások szerint a német "Keks" szót az angol "cakes" szóból ferdítette a Bahlsen cég, s azóta vált gyűjtőfogalommá. Valószínű innen ered a magyar keksz szó is. A keksz ropogós ínyencfalatot is jelent, ami az ún. szendvicskekszekre is vonatkozik, ahol egy réteg krém vagy lekvár van két keksz között. A mézzel vagy cukorral ízesített édeskekszek általában búzalisztből készülnek. Az Egyesült Királyságban a keksz nélkülözhetetlen társa a teának. Számos teafogyasztó be is áztatja kekszét a teába, így puhítva egy kicsit fogyasztás előtt. A sós kekszeket sajt mellé ajánlják, ill. a semlegesebb ízűeket "szendvicsalapnak" is, amit ízlés szerint gazdagíthatunk. Az amerikai angolban a keksz szó egy kis kenyeret, pékterméket jelöl, amit hamar el lehet készíteni és sütőport, szódabikarbonát vagy élesztőt tartalmaz. A kis sós, különböző ízesítésű ropogtatnivalók sörkorcsolyaként is fogyaszthatóak, és finom vendégcsalogatók, étvágygerjesztők, különösen egy kis sajtkrémbe mártogatva. Édes társaik inkább a délutáni kávéhoz vagy teához, esetleg habos kakaóhoz fogyasztva nyújtanak "édes perceket".
Bármikor.
Száraz helyen.
fehérjetartalom
9 g
zsírtartalom
3 g
szénhidráttartalom
80 g
víztartalom
0 g
Nátrium
300 mg
fehérje
9 g
Zsír
telített zsírsav
3 g
ásványi anyagok
Nátrium
300 mg
szénhidrát
rost
3 g
cukor
19 g
vitaminok
Egy új tanulmány érdekes eredményekre jutott az ómega-3 zsírsav, egy bizonyos vitaminféle és a rendszeres mozgás együttes hatását illetően.
Németh OrsiValóban lehet mérgező a cukkini? Egy a fontos: ne együk meg a zöldséget, ha nem olyan az íze vagy az állaga, mint szokott!
Németh OrsiSzuper, változatos és kedvező árú választék várja a vásárlókat a PENNY-ben, húsvétkor is.
NosaltyZöldségleves, csirkés főételnek való és egy gyors, de annál finomabb pohárkrém csábít a konyhába, hogy elkészítsd magadnak!
Még a leginkább karbantartott kertekben is megeshet, hogy hangyaboly lepi el a gyepet. Ilyenkor a vegyszeres hangyairtó használata tűnhet a legbiztosabb módszernek, azonban ha szeretnél környezetbarát módon cselekedni, akkor vesd be ezt a hétköznapi fűszert!
Elpislogtuk a márciust, és máris itt vagyunk a tavasz második hónapjában, ami a szebb időn kívül azt is jelenti, hogy nyakunkon a húsvét. Készüljünk az ünnepre pár tojásos ebéd elkészítésével.
Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Az interneten böngészve találtam egy Gabriella nevű hölgy blogján ezt a receptet. Nagyon könnyű krémje van, nagyon nagyon finom, és sütni sem kell. A banán helyett tehetünk bele ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!