Vajon mit tud ez a FEKETE, japán csodacukor?

Japán déli, szubtrópusi vidékén, Okinaván már évszázadok óta készítenek szénfekete cukortömböket. 

Japán legdélebbi szigetén, Okinaván nem mindennapi cukrot készítenek. Ha ebből, a kokuto-nak nevezett, fekete színű édes finomságból is kerül a süteménybe vagy a kávéba, jó sokat kell érte fizetni. A kokuto ugyanis egy drága különlegesség.

kokuto

A kokuto melaszos, sós, karamelles aromája lehetővé teszi, hogy csak úgy magában is fogyasszuk.

Az apró darabokra tört kokuto világosabb, mint a nagyobb tömböket alkotó fekete cukor

A különleges cukrot a 17. század óta készítik Okinaván, és a környező, kisebb szigeteken. A cukornád nedvét órákig forralják, így egy sötét, sűrű folyadékot kapnak. Ezt a szirupot végül hagyják megszilárdulni, így egy sötét, barnás-feketés nagy tömböt kapnak, amit végül apróbb darabokra törnek - írja az Atlas Obscura. A fekete cukor kevésbé finomított, mint akár a mindennap használt barna cukor, ami a leggyakrabban valójában közönséges, fehér finomított cukor, amihez melaszt kevernek.

Okinavai fekete cukorral készült fánkok

Japánban a káliumban és vasban gazdag fekete cukrot porítva sütemények tetejére szórják. Kínában, Tajvan szigetén és Japánban gyömbérteával keverve a megfázás legjobb ellenszereként tartják számon a fekete édességet.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Hamarosan Valentin-nap! Rózsaszín szépség érkezik a Starbucks-tól

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

A szegfűszeg 4 áldásos hatása, amiért nemcsak az aprósütid lesz...

Az adventi időszak közeledtével sok helyen előkerülnek a kiszúróformák és a sodrófa, hogy ismét mennyei illatok töltsék meg a lakást. Az ünnepi sütemények (egyik) elmaradhatatlan fűszere pedig nem más, mint a szegfűszeg, ami szinte minden télies finomságnak jól áll, többek közt a mézeskalácsnak. Ráadásul nemcsak a sütid, hanem a szervezeted is hálás lesz neki!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...