Friss bagett egyenesen a sütőből

Néhány éve igen divatos lett otthon megsütni a mindennapi kenyerünket. Spéci gépek, lisztek és receptek. Én maradtam a hagyományos verziónál, amit nehéz is lenne felülmúlni!

Augusztus 20. nem csupán az államalapítás ünnepe, hanem 1949 óta az új kenyéré is. Bár mesterséges hagyományról van szó – nem néphagyomány útján, hanem politikai döntés nyomán született –, ennek ellenére ezen a napon rendre találkozunk a nemzeti színű szalaggal átkötött, friss, ropogós kenyerekkel.

Görög olívabogyós kenyér

Nagyon szeretem a mediterrán ételeket, a fűszerek párosításai miatt. Szeretem azt is, ha egy sima kelt tésztába valamilyen fűszer kerül, nem is beszélve a fekete olívabogyóról, és a ...

Francia kenyér

Palócprovence receptje alapján sütöttem. Finom pihe-puha kenyérbél, aranybarna, omlós héjban.

Lusta kenyér bármikor

Keverés után négy nappal megint ki kellett próbálnom a hideg kelt tésztát a hűtőből! Tesztelni akartam, hogy hogyan működik "bármikor"; ez alkalommal egy kenyérnyi adag tésztát ...

Mákos kovászos kenyér

Ez fehér-kenyér-lisztes kovászos kenyér, rozsos-vadélesztős kovásszal, magvakkal. Nekem most ez a csúcs kenyér, az íze miatt. Azért egy hosszú kelesztésű variációt is sütök ...

Gyors házi cipó

A gyökérkenyér tésztája adta az ötletet ehhez a cipóhoz, mert nagyon egyszerű. A kelesztési idő itt sokkal rövidebb, ezért nagyon gyorsan elkészül a friss kenyér. Mivel kis buci, így ...

Vadkovászos fehér kenyér

Sikerült végre!!! Mindig is érdekelt, hogyan táplálkoztak elődeink, mikor még nem állt rendelkezésükre a világ összes tájáról a szupermarketeinkbe szállított millióféle alapanyag. ...

Korábban Miklós Mihálytól már megtudhattuk, hogy mi a jó kenyér titka. Ehhez csupán annyit tennék hozzá, hogy az idő. Felesleges hiú ábrándokat kergetnünk, amennyiben reggel friss kenyeret szeretnénk enni, abban az esetben két választásunk van: jó pék módjára vagy hajnalban kelünk, vagy pedig inkább elsétálunk a legközelebbi pékségig. Ennek oka, hogy a belül igazán puha, de kívül aranybarna, ropogós kenyér meglehetősen melós vállalkozás. Mindegy, hogy hideg kovásszal vagy háromszori dagasztással készítjük, egyik esetben sem úszhatjuk meg a jó pár órányi bíbelődést vele.

Korábban néhány napra kuktának álltam a Baraka étteremben. Na jó, ezt így túlzás lenne állítani, inkább csak megfigyelőként tartózkodtam ott, és ha tényleg sok volt a meló vagy éppenséggel olyan volt a feladat, hogy szinte elronthatatlan volt, akkor én is besegítettem. Kivételt képezett a kenyérsütés, mert itt az egész munkafolyamatba belekontárkodhattam, amit felettébb élveztem is! Seboek David az elejétől a végéig megmutatta, miként készül az igazán isteni bagett, aminek a receptjét persze már el is kértem. Én ezt sütöttem meg most augusztus 20-ra, úgy, ahogy akkor a Barakában: sárgabarackkal és magokkal.

Baguette sütőforma a Webshopban

Az elkészítése nem bonyolult, de annál időigényesebb. Annak ellenére, hogy háromszor kell keleszteni a tésztát, én kitartottam a recept mellett, mert valóban mennyei volt. Egyébként, ha kenyérsütésre adom a fejem, akkor az is vezérel, hogy imádok tésztát gyúrni! Itt van is mit, és edzésnek sem rossz a bagettgyúrás – legalábbis én ezzel hitegettem magam… Persze nekem nincsen itthon spéci dagasztó gépem, csak a két kezem, és nincs itthon spéci sütőm sem, ami gőzt permetez, hogy ropogós legyen a héja, de ezt is megoldottam: hőálló tálban kevés víz a sütő aljára, és már kész is a gőzfürdő! Én is bagett sütőformában készítettem el, mint a profik. Ezzel csak egy baj van: a végeredmény annyira szép, és ráadásul az alján még apró pöttyök is lesznek, hogy nehezen fogják elhinni, hogy valóban mi készítettük, és nem a boltban vásároltuk.

Az aszalt sárgabarackos-magvas bagett receptjét itt tudod megnézni

Aszalt sárgabarackos-magvas bagett

Féltem tőle, hogy nem sikerül majd olyan jól, mint amikor a „mesterem” állt felettem, de amikor sülés közben megéreztem az illatát, már tudtam, hogy nem hibáztam nagyot. Igazi prousti élmény volt – bár nem ízekkel, hanem szagokkal –, mert amint megcsapta az orromat a barnuló kenyér illata, rögtön beazonosítottam, hogy igen, ez az, amit akkor és ott a Barakában éreztem a sütő előtt állva. Mondanom sem kell, hogy az íze sem okozott csalódást, így bátran ajánlom nektek is, hogy próbáljátok ki! { GALÉRIA = title:Aszalt%20s%C3%A1rgabarackos-magvas%20bagett%20l%C3%A9ps%C3%A9r%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,0 }

Baguette sütőforma a webshopban

Még több kenyér receptet itt találsz

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...