Új fejezet a borsztoriban - A vörös, a fehér és a rozé után itt a kék bor is

Ha már unod a rozéfröccsöt, és a klasszikus vörös- és fehérborok is a könyöködön jönnek ki, itt az ideje adni egy esélyt a kék bornak. 

Lehet, hogy a fehér-, de az is lehet, hogy a vörösborokat kedveled jobban, vagy talán a rozéra szavazol. A spanyol Gik pincészet úgy döntött, újabb alternatívát kínál a borkedvelőknek. Piacra dobtak egy kissé édes bort, ami ragyogó, szinte világítóan kék színben pompázik.

De hol találtak ilyen természetellenes színű szőlőt, ami olyan, mintha egy atomerőmű kellős közepén termesztették volna?

A Gik kék bora - talán nem meglepő módon - nem annak a szőlőnek köszönheti a színét, amiből készült. A fehér és vörös gyümölcsből készített, kissé édeskés ital a színét természetes indigónak és antocián pigmenteknek köszönheti. Ez utóbbi anyag teszi kékessé az áfonyát is.

A bor a spanyol La Rioja, Zaragoza, León, és Kasztília-La Mancha régiókban termesztett szőlőből készül. A bor kifejlesztésében a pincészet együttműködött a Baszkföldi Egyetemmel. Ez a folyamat két évig tartott.

A kék borral te is elkápráztathatod vagy megbotránkoztathatod a barátaidat. Három üveg "csak" tízezer forintba kerül, és Magyarországra is rendelhetsz belőle.

A kék boroknak, pezsgőknek úgy tűnik, divatja van, ugyanis az olasz Saraceni cég is piacra dobta Blumond nevű, gyümölcsös, édes habzóborát. Potom hatezer forintért megkóstolhatod ezt a különlegességet is.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Kint tombol a hőség, ezeknek a cukrászoknak a kezei között viszont -196 Celsius fokossá válik minden

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...