Felcsaptam Pinterest betyárnak, és kipróbáltam pár netes tortilla tippet! Hát, én is meglepődtem!
Komoly kapcsolatom van a tortillával. Egyszerű, sokoldalú, és nem hagy el, ráadásul mindig kéznél van. Plusz pont, hogy a védőgázas csomiban kapható, így szerintem képtelen megpenészedni. A megbontott csomag tartalma ki tud száradni, de ha jól visszazárjuk a csomagot, és betesszük a hűtőbe, pár napig életben tarthatjuk a tortillánkat.
A Pinterest, az Instagramvagy aTumblrtele van DIY (do it yourself) tortilla receptekkel, amiket akár otthon is meg tudsz csinálni. Általában csodás fotót mellékelnek hozzá. Valld be, hogy egy csomó receptet csak azért nem mertél kipróbálni, mert ezer és egy tragédiába fulladt konyhai próbálkozás kering a neten. Bármilyen furcsa, nem minden ilyen látványos recept rossz. Én azonban egy olyan kísérletbe fogtam, amiben a alapvetően csak a látványos képeket, kajaötleteket használtam fel, és a fűszerezést, a töltelékeket én ötlöttem ki.
Most tehát "Tortilla 50 árnyalata következik". Azért nem mutatok be 50 receptet - bár szerintem ez is simán összejönne - csak ötöt. Egy gésa türelmével és állhatatosságával egy teljes napot a tortillák, avokádók és paradicsomok között töltöttem, térdeltem az erkélyen és bizarr pózokban fotóztam, hogy megmutassak nektek öt működőképes receptet:
A tortilla 5 féle elkészítési módja - ugyanazokból a hozzávalókból
Hozzávalók:
- tortilla lapok
- maradék fél grillcsirke
- krémsajt
- cheddar sajt
- avokádó
- paradicsom
- paradicsompüré
- fokhagyma
- lilahagyma
- vöröshagyma
- bab
- kaliforniai paprika (sárga, zöld piros)
- lime
- római kömény
- friss koriander
A képről lemaradt a Cheddar sajt, de csak azért, mert annyira imádom a sajtot, hogy külön fotót érdemelt!
Az Istenek eledele
A tortilla eredetileg közép-amerikai étel, de az évszázadok alatt sokat változott. Amit itthon tortillaként ismerünk azt az amcsiktól vettük át, ráadásul sokszor búzalisztből készül, szemben az eredeti kukoricás változattal.
Rövid történelemlecke:
A tortilla az azték civilizáció fontos alapétele volt. Biztos, két véráldozat között összecsaptak egy kis fajitast. Az eredeti tortilla (tlaxcalli) egy vastag lepény volt, amit mészvízbe áztatott őrölt kukoricaszemekből készítettek. A spanyol gyarmatosítók nevezték el tortillanak, ami ,,tortácskát” jelent.
Ezért a fotóért a tortilla lapok mellé feküdtem a földre
0. Salsa & Guacamole
Kezdjük a két alap szósszal:
Salsa
- 2 paradicsom
- 80 g paradicsomszósz
- fél lime leve
- 1 kis cukor
- chili
Voltaképpen mindent felkockázol és összekeversz. Nem számít a sorrend. Ez egy alaprecept, ha savanyúbban szereted, mehet több lime lé, ha keserűbben szereted, kevesebb cukrot tegyél. A chili fakultatív, nem kötelező, hogy csípős legyen.
Guacamole
- 1 avokádó
- 1 negyed lilahagyma
- 1 kávéskanál friss koriander
- fél lime leve
- 1 gerezd fokhagyma
- chili
Válassz érett avokádót! Az a jó, ami már kicsit punnyadt és barna. Vágd félbe, vedd ki a magját - nehéz eltéveszteni, mert elég nagy. A héjában vágd csíkokra majd kockákra, és egy kanállal kanalazd ki a héjból. Olyan, mint a vaj. A többi cuccot vágd kockára, aztán fűszerezz bátran! A koriandert ki lehet hagyni, erőteljes ízét sokan nem szeretik. A chili fakultatív, nem kötelező, hogy csípős legyen. Én rusztikusan készítem az avokádókrémet, azaz nem pürésítem, de ha lágyan szereted, akkor trancsírozz!
1. Cheddar sajtos sajtkrémes quesadilla salsával
- 5 dkg cheddar sajt
- sajtkrém
- tortilla lap
- salsa szósz
Kapj elő egy serpenyőt, kicsi olajat tegyél bele, és alacsony fokra állítsd! Kend meg a tortillák egyik oldalát krémsajttal. Tedd az egyik lapot a serpenyőbe, a krémsajtos felével felfelé... Szórd rá a sajtot, fűszereket, és engedd kicsit átmelegedni, majd fedd le a másik lappal. Ha aranybarna az alsó, fordítsd meg. Vágd háromszög alakúra, és mártogasd a salsába.
2. Tortilla chips salsával és guacamoléval
- 3 tortilla lap
- jó sok olaj
Ez remek felhasználási mód a kiszáradt tortilla lapok életre keltéséhez. A lapokból kis háromszögeket vágsz, egy mély lábasba olajat locsolsz, elkezded hevíteni. Ne dobálj egyszerre sok háromszöget az olajba, mert akkor nem tudnak jól megsülni! Miután bedobtál párat, számolj 10-ig, és ki is veheted őket. Papírtörlőre tedd a kisült chipset, az felszívja az olajat. Még melegen sózd meg, esetleg római köményt is tehetsz rá. Salsával, guacamoléval tálald.
3. Tortilla korongok hidegen
- negyed avokádó
- sajtkrém
- csirke
- lime
Kend meg egy tortilla lap egyik oldalát sajtkrémmel. A csirkehúst tépd szálaira, és szórd a tortillára, az avokádót vágd vékony szeletekre és helyezd a lap közepére egymás mellé, majd sózd meg az egészet és bolondítsd pár csepp limelével! Hajtsd be a tortilla két oldalát, majd kezd el feltekerni. Csomagold szorosan folpackba és tedd be a mélyhűtőbe 10 percre! Mikor kiveszed, cuki korongokat lehet belőle vágni.
4. Csirke fajitas wrap
- csirke
- kaliforniai paprika (sárga, zöld piros)
- negyed hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál római kömény
- 3 evőkanál bab
A csirkéd nagyobb darabjait - pl. mellehúsa, combja - vágd csíkokra. Pirítsd meg egy kicsit egy serpenyőben, aztán vedd ki a csirkét és dobd a serpenyőbe a csíkokra vágott hagymát, paprikát, a babot, és fonnyaszd meg őket kicsit. Nem kell nagyon megpárolni, nem baj, ha roppan. Tedd vissza a csirkéket az edénybe, szórd meg az egészet sóval, borssal és római köménnyel, és forgasd össze! Amikor mexikói étterem illat lesz, kapcsold le. A tortilla lapot melegítsd meg kicsit mikróban. Kend meg vízszintes csíkban guaacamoléval, erre a csíkra pakolj mindenből, és reszelj rá cheddar sajtot! Hajtsd be a tortilla két oldalát, majd tekerd fel szorosan! Középen ferdén vágd ketté, és így tálald!
5. Olajban sült taquitos
- csirke
- 2 evőkanál bab
- salsa szósz
- cheddar sajt
A tortilla lapból vágj egy kisebb kb 15 cm átmérőjű kört egy pohár vagy tál segítségével. Kend meg a kört a közepén vízszintesen egy csíkban salsával, erre tedd az apróra vágott csirkét, a babot, és a reszelt cheddar sajtot. Tekerd fel, simán, mint egy palacsintát és hogy ne nyíljon szét, tűzd meg a végét két fogpiszkálóval. A fogpiszkálókat előtte áztasd vízbe, különben meg fognak égni! Hevíts olajat, annyit, hogy ellepje ezeket a kis hengereket! Tedd őket a forró olajba, amíg aranybarnák nem lesznek, majd tedd papírtörlőre, az felszívja az olajat. Krémsajttal tálald!
Mikor egyetemista voltam kreatívnak kellett lenni ha táplálkozásról volt szó. Kevés hozzávalóból, költséghatékonyan főzni úgy, hogy borra is maradjon, komoly fejtörést igényelt. Az ötletesség viszont nem pénz függő. Sosincs túl késő, és nem lehet elég korán kezdeni a kísérletezést.
Remélem segíthettem, hogyan lehet variálni ezt az egyszerű ételt, de ez csak ízelítő, legyetek kreatívak! Éljen az internet! Éljen az evés!
Szerintem ez a kis nyamvadt volt a legfinomabb, biztosan csak azért, mert egy liter olajban sült. Adjunk a diétának!
Szükségünk van olyan alapanyagokra, amelyek természetesen is feltöltik vitaminraktárainkat. Erre kiváló megoldás például a citrusok fogyasztása. Ezúttal a salátátokba csempészünk némi narancsot!
Most sok helyen olcsóbb az áfonya, csapj le rá, és tedd tortába: ha közeleg egy családi szülinap, ha nem, mindenképp sikere lesz, és imádni fogja, aki kóstolja!
Ugyan szép őszünk van, de a hideg csak be-bekúszik a napjainkba. Védekezhetünk ellene sállal-sapkával, meleg teával, vagy talán a módszerek leghatásosabbikával: ízletes és melengető komfortételekkel.